Zonnepanelen: plan vooraf uw dak vol!

Vele reacties uit de nabije omgeving laten weten dat ze sommige zonnestroompaneelinstallaties afgrijselijk vinden, en enkelen ook weer erg mooi. Een grote mengelmoes van meningen en smaken, laat ik het zo beschrijven 🙂

Zelf denk ik dat inderdaad vooraf goed gepland moet worden voor een mooie, strakke oplevering van een dakvullend systeem. Zeker voor de klant, maar ook voor de gehele omgeving. Want ik zie ook genoeg dakkappelletjes staan die uit proportie ten opzichte van de omgeving en woning(vormgeving) als een tang op een varken slaan.

Dus even een kort resumé hoe een woning ook gepland kan worden en wat de verschillen zijn bij vooraf even goed stilstaan en voorwerk verrichten.

Aannames

Uiteraard ga ik even uit van de situatie dat een bewoner zijn/haar dak direct vol wil leggen. Dus geen kleine start-setjes van 3-4 panelen, maar BAM! das ganze Dach! En dus maximaal geinstalleerd vermogen (mits de netaansluiting/hoofdzekering en groepen ook daarop berekend zijn!)

Ik neem even mijn woning en de woning van de overburen in dit vergelijk mee. Uiteraard als voorbeeld.

1e rij ter hoogte van de dakgoot

6x190Wp = 1140 Wp op Calco 1

Je ziet op deze woning beginnend vanaf de zinken dakgoot een opstelling geplaatst bestaande uit 6 zonnepanelen. Elk goed voor 190Wp STC-vermogen. Elk paneel meet 1482 mm hoog, en 992 mm breed, en sluiten mooi aan op de onderste 6 meter. Resultaat: 1e rij gevuld met 6x 190 Wp = 1140 Wp STC-vermogen.

Kijken we naar eenzelfde type/model woning, waar in dit voorbeeld CSUN 245-60P panelen zijn geplaatst (afmeting: 1640mm hoog, 990mm breed). Hier zijn op de eerste rij slechts 3 panelen liggen/landscape geplaatst, met resultaat: 3x 245Wp = 735Wp STC-vermogen). Nog even afgezien van eventuele schaduwvorming die de overliggende woning (afstand tussen woningen is geschat op 11 meter) in najaar veroorzaakt.

Was een beter passend model (met mogelijk minder Wp-STC vermogen) hier gekozen (zoals de Suntech STP190-18U/b) en geplaatst, dan was hier al een winst behaald van 1140 -/- 735 = 405 Wp STC-vermogen. Of: ruim 55% meer paneelvermogen geplaatst. De 190Wp is niet meer verkrijgbaar van Suntech, dus STP195S-24/Ad+ is een goede opvolger in dezelfde fysieke maatvoering maar meer vermogen. Dan komt er nog 30Wp totaal bij, dus 1170Wp STC-vermogen (en 435 Wp meer geplaatst). De eerste ‘stap’ van fine-tunen.

12x245 Wp = 2940 Wp op dak van woningtype Calco

Gaan we naar de 2e en 3e rij van het voorbeeld, beginnend boven de dakkapel. Bij mij zit het dak al vol, in verband met de 7,5 m2 vlakkeplaatcollectoren voor duurzame warmte, maar goed dat had ook voor zonnestroompanelen benut kunnen worden, uiteraard.

Als ik nevenstaande 2 rijen CSUN panelen bekijk, is dat een oppervlak van grofweg 2x 940 mm = 1880 mm hoog en 3x 1640 mm = 4920 mm voorhanden.

De Suntech STP250S-20Wd passen hier mooi in met hoogte van 1640mm en breedte van 992mm. Hier zou van dit type dan 4920 : 992 = 4,96 stuks kunnen. Ergo: 5 lijkt me heel goed te passen. Komt hier op 5x 250 = 1250Wp STC-vermogen

Nu ligt er van CSUN: 6x 245 = 1470 Wp STC vermogen. Een verschil van 1470-1250 = 220 Wp op deze 2 rijen boven het dakkapel. Nog een voorsprong voor kleinere panelen van 405 – 220 = 185Wp.

De een na hoogste rij, onder het schoorsteentje van de CV, daar komt door de Suntech panelen ruimte vrij : 1880 -/- 1640 = 240 mm ruimte

Dus 990 (breedte van huidige CSUN paneel) + 240 = 1230 mm

Liggend zou een Suntech STP250 op zelfde positie van de bovenste 2 liggende CSUN panelen (in landscape/liggend). Geeft Suntech op deze rij 250Wp STC-vermogen tegen nu CSUN 240Wp STC vermogen. Een +10Wp extra

Bovenste paneel naast de schoorsteen zou ook weer een Suntech STP250 model kunnen zijn. Geeft een ‘plus’ aan geplaatst STC-vermogen van +5Wp.

Tellen we totaal op:

Locatie dak CSUN 245Wp Suntech STP
Dakgoot 3×245 = 735 6×195 = 1170
1e rij boven dakkapel 735 5×250 = 1250
2e rij boven dakkapel 735  zie hierboven(staand)
3e rij boven dakkapel 490 2×250 = 500
Naast schoorsteen 245 1×250
Totaal STC 2940 Wp 3170 Wp

Aangezien de Suntech STP250S-20/Wd een Vmp van 30,7 Volt heeft en Imp van 8,15 Ampère, en de STP195S-24/Ad+ een Vmp van 36,6V en Imp van 5,33 Ampère moet je dus wel 2 omvormers toepassen (of 1 omvormer met 2 aparte MPP-trackers, waarbij de 195Wp-panelen op een aparte tracker komen, en de 250Wp-panelen op de andere tracker). Door de onderste rij ter hoogte van de dakgoot te combineren met de eerste rij boven de dakkapel is in het najaar de slagschaduw-effecten deels beperkt tot deze panelen.

Voor de 6 panelen van 195Wp zou o.a. een SMA Sunnyboy 1300TL een mogelijke kandidaat zijn (transformatorloos, hoog EU-rendement (94,3%))

Voor de overige 250Wp panelen zou een SMA Sunnyboy 2100TL kunnen passen. Overigens bovengenoemde type omvormers zijn puur als voorbeeld genomen, mogelijk zijn er ook andere opties van fabrikanten voorhanden! Ook hier kan een goed adviserend bedrijf mogelijkheden voor aanreiken.

In dit geval is er ruim 7,8% meer STC_vermogen geplaatst bij kiezen van goed passende panelen ten opzichte van het kiezen van 1 vermogen. En dat heeft ook invloed als het warm weer is: de vermogens zakken dan in van de zonnepanelen. En met deze +7,8% extra geplaatst vermogen kun je dat mogelijk heel netjes ondervangen! Resultaat: hogere jaaropbrengsten, snellere terugverdientijd (voor zover iemand die KAN berekenen 😉 ).

Resumerend

Ga je voor dakvullende installaties (wat zeer nobel is!) dan is het raadzaam om je NIET uitsluitend blind te staren op het enkele paneel met grootste STC-vermogen! Een goed adviseur zal in dialoog treden en bij deze situaties vaak meerdere mogelijkheden kunnen aanreiken voor een goede balans tussen een sluitende dakvulling en maximaal geplaatst paneel-vermogen.

Resultaat is een maximaal presterend en ingevuld zonnedak, op maat gemaakt waar jaren van zorgeloos genieten een resultaat is voor de bewoners met minimale schaduweffecten.

Dus overweeg je panelen, kijk ook HOE je maximaal kan opvullen, zelfs met kleiner vermogende panelen. Maar hebben jullie zelf ideeen hoe je anderen zou adviseren om een dakvullend PV-systeem te plannen/voor te bereiden: deel gerust je gedachte. Ik ben van mening dat een goed zonnepanelen-leverancier adequaat op de situatie in kan springen en pro-actief de klant voor-en nadelen kan aanreiken in de diverse scenario’s. Iets wat ik van buitenaf kijken in Duitsland wel serieuzer opgepakt zie worden, getuige de strak geplaatste volle daken van vele particulieren en bedrijven!

Suntech datasheets

CSUN datasheets

0 gedachten over “Zonnepanelen: plan vooraf uw dak vol!

  • Volgens mij is de maat van de STP195S-24/Ad+ veranderd. In de specificaties van de fabrikant kom ik de maten 1580 × 808 × 35mm tegen. Ik ben zelf op zoek naar een paneel met een hoogte van 14000mm max. Dat is de ruimte de ik onder mijn dakkapel heb. In de breedte heb ik 5 meter en 10 centimer de ruimte. Ik vrees dat het toch panelen in landscape gaan worden (al ziet het er inderdaad niet uit)

  • @Jorgen: ik heb puur de informatie uit de datasheets benut als voorbeeld. Maar duidelijk is dat het goed passen en meten is, in plaats van ‘lukraak’ maar even de hoogst-vermogende panelen te plaatsen (die achteraf een minder optimaal haalbare vermogen opleveren). Wie weet zijn er nog meer panelen die kunnen matchen, maar het blijft puzzelen 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.