Arduino solar monitor troubles

Helaas, de Arduino monitoring gaf de afgelopen week behoorlijk wat kuren weer (en die prikkelden mijn frustraties ;)). Wat bleek: onverwacht valt ie stil (vandaag hing de 3120 Wp monitoring opeens vast bij 9,8kWh en begon na reset weer op 0 kWh te tellen…), geen of gedeeltelijke output naar o.a. PVoutput.org. Gelukkig heb ik op de site van PVoutput.org de zaken zo ingesteld dat bij ontbreken van 30 minuten geen data er een automatisch bericht per email wordt verstuurd.

Heb al zeer veel dingen geprobeerd, van voeding stabilisatie tot afscherming, etcetera. Niets leidt tot een uitermate stabiel meet-platform.

Dus ik overweeg ernstig om een ander alternatief voor het monitoren van de zonnepanelen in te zetten.

Alternatieven so far overwogen:

 • Plugwise, echter het privacy aspect en geen ondersteuning voor andere platforms dan Windows vallen hier zwaar in het nadeel;
 • Solarlog, deze kan niet met 3 kWh-meters en S0-signalen overweg, maar moeten rechtstreeks op de communicatiepoorten van de omvormers geplaatst worden;
 • Photon Control Datalogger PCD-1: deze kan 1 installatie uitgebreid monitoren, en stuurt alles door naar een portal/website in Duitsland. Echter, deze dienst is gekoppeld aan het abonnement van Photon Magazine, wat ca. EUR 246 per jaar kost. En na beeindigen van het abonnement dient de hardware binnen 4 weken retour gestuurd te worden. Voorbeeld van enkele Photon Data Control zonnestroominstallaties zijn hier te bewonderen (klik ook op de details door!)
 • Suntrol-portal, hier passen mijn omvormers niet op (ik heb geen Webbox voor de SMA, en de Mastervolt en Sungrow zijn nog niet koppelbaar daaraan);
 • SMA Sunnybeam: helaas, deze werkt alleen met de SMA omvormer

Nu is er wel een prijzige S0-monitoring beschikbaar, die maximaal 9 kanalen/installaties kan volgen en daarbij ook 2 temperatuur-ingangen heeft: de EMU S0 impuls-logger.

Hier een link naar de test-site van de fabrikant: http://impuls.selfhost.me:8080/index.shtml

Compleet ingebouwd met web-interface, dus als ik handig genoeg ben om op mijn router een port-forward te doen: dan kun je ook vanaf internet de monitoring volgen. Opslag kan ook op de SD-kaart gebeuren: bij een interval van 15 minuten kan op een 2 Gb SD-kaart voor 20 jaar data terecht komen. Export naar CSV is ook mogelijk, dus met handigheid kan ik periodiek e.e.a. in een SQL-database plaatsen voor analyses (bijvoorbeeld met ZonPHP als tussenoplossing). Ziet er veelbelovend uit aangezien ik dan met de 3 zonnestroom-systemen 1 apparaat heb die alles kan bijhouden. Dilemma… het is wel een pittig bedrag: ca 480 eur excl. BTW. Ik dub ondertussen verder…

Datasheet is hier te vinden

0 gedachten over “Arduino solar monitor troubles

 • Niels; ik zou gewoon voor de sunnybeam gaan……mooie gadget, die gewoon zijn werk doet; en ook nog leuk op de salontafel allerlei vragen oproept……maand mei overigens 376kw;hoe waren bij jou de resultaten?

 • @Rob: De Sunnybeam kan alleen de SMA omvormer ‘uitlezen’. De andere omvormers kunnen niet meegenomen worden in deze optie van SMA. Daarom valt die helaas ook al af.

  Produktie van de maand omtrent mijn installaties kun je vinden op:
  http://pvoutput.org/list.jsp?userid=3572 (per systeem kun je schakelen)
  of op:
  http://www.renewable-energy-now.org/zonphp/jaar_overzicht_vergelijk.php
  mei 2012 gaf in elk geval ruim 600kWh aan produktie op van de 3 systemen totaal.

 • Wel handig is dat de logger (EMU) ook loopt zonder netwerk en dan alles keurig wegschrijft op een SD-kaartje.

 • Vandaag de 3 Arduino’s opnieuw geprogrammeerd met een ‘light’ versie: alleen output naar de website PVoutput.org. Dat scheelt aanzienlijk in code, zowiezo. Hopelijk blijft e.e.a. nu wel stabiel.

 • Klinkt inderdaad als een software bug, omdat na een reset hij weer werkt.
  Hoewel. Was na de reset de pv output wel constant?
  Wat je zou kunnen doen is elke nacht reseten. Dan komen er toch geen Wh pulsen.
  Moet je wel de tijd weten. http://arduino.cc/en/Tutorial/UdpNtpClient
  Heb je data over de up time en aantal pulsen voor de crash?

 • @Wim: bij de nieuwe release (Arduino 1.0.1) is een fix geimplementeerd die de netwerkverbinding betreft. Na meermalen resetten kwam hij soms wel weer online. In elk geval nu even een ‘light’ versie opgestart en zie dat ie nu nog wel draait. Tijd/datum wordt van internet via NTP gehaald. Soms was de uptime vele dagen, soms maar amper een dag.

 • Meermalen resetten soms wel online klinkt niet goed.
  Check je je verbinding voordat je gaat zenden?
  En indien geen verbinding opnieuw verbinding maken?

 • Zojuist (met dank aan Harold65) een nieuwe versie van de monitoring software geupload (met de Sonnenertrag.eu functionaliteit er in). Het betreft hier de 3120 Wp installatie die deze eerste versie voor de kiezen krijgt ­čÖé
  Sonnenertrag.eu is weer hersteld naar automatisch inlezen, dus… ik ben benieuwd. Harold: thank you very much!

  Update 22:30u: toch ook maar gelijk de 1140Wp en 570Wp deel-installaties voorzien van de nieuwe monitoring software (en koppeling aan Sonnenertrag.eu). Nu benieuwd of alles weer werkt (en stabiel blijft).
  Ter info voor de techies: ik heb er 3 Arduino Uno’s hangen met Ethernet-shield. Tot vanavond was het allemaal de voorloper van de Uno, de Duemillenove.

 • Zojuist rond 19.15u weer ingedoken op de PVOUTPUT.org gedeelte. Waarom deze niet elke 5 minuten een upload naar die website regeld. En het is gevonden, stukje code waar een ‘ << endl;' statement uitgeschakeld was, waardoor de syntax niet meer correct was. Tja, als testengineer kun je soms nog wel wat code ontcijferen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.