Autoloos verder

Zoals ik in mei 2011 al begon: een uitdaging om autoloos te blijven, hoe bevalt het? Intussen ben ik per 1 juni j.l. gestart bij mijn nieuwe werkgever in Eindhoven. En reis ik dagelijks met het OV en de fiets naar het werk. Grofweg zo’n 60 km reisafstand.

En momenteel kan ik na een week reizen al aardig inzien dat je snel je reisschema aanvoelt. ’s Ochtends fiets ik rond 6.15u naar Boxmeer station, waar om 6.52u streekbus lijn 23 naar Helmond reist. In Helmond arriveer ik om 7.44u, waar op spoor 1 de intercity naar Den Haag CS om 7.50u vertrekt naar Eindhoven. Op Eindhoven CS kom ik nipt om 8.00u binnen, en ben rond 8.05-8.10u  op het werk. In de bus van Boxmeer naar Helmond kan ik nog rustig een oogje dicht doen, zodat je toch goed aan je rust komt!

Een enkele reis met het OV (OV-chipkaart) is dan : ca. 5 euro voor de bus, en 2,90 eur voor de trein. Een werkdag kost dan 15,80 eur.

De auto (ik heb eens een rekenvoorbeeld op routenet.nl geprobeerd) zou bij een Peugeot 206 diesel ca. 8 euro per dag kosten. Maar… dan heb je nog niet de kosten van verzekering, onderhoud, wegenbelasting en parkeergeld meegenomen. En aangezien ik in het centrum van Eindhoven moet zijn, zou ik dan de auto in de Heuvelgalerie parkeren waar een dagkaart EUR 14 kost (of omgerekend van een maand abonnement 5×24 EUR 8,30 per dag). Komen de kosten van de auto met parkeergeld, exclusief vaste lasten (verzekering, onderhoud, afschrijving, wegenbelasting) op EUR 16,30 tegen EUR 15,80 voor het OV-traject. Voorlopig voel ik mij er uitstekend bij, en ga ook dit jaar bewust en zo duurzaam mogelijk mijn woon-werkverkeer invullen!

0 gedachten over “Autoloos verder

 • Het feit dat je zo’n enorme kostenpost aan parkeergeld zou hebben maakt het sommetje wel erg voordelig voor het OV. Maar een reistijd van 2 uur is dan toch wel weer errrug lang. 4 uur op een dag!. Hou je weinig vrije tijd meer over.
  Helaas is het OV niet voor iedereen een alternatief nog.

 • @Rene: onderweg kan ik op de heenreis nog wat slaap inhalen, zonder dat ik in een vangrail beland of een medemens schep.
  Daarbij is ook wat studeren nog mogelijk of gewoon onderweg wat privé afspraken op te pakken. Ergo: die reistijd met OV is wel langere, maar kan wel effectief gevuld worden zodat het ‘verlies’ in tijd beperkt is. En je beweegt meer tijdens OV gebruik, wat een sportschool anders voor je moet doen 😉

 • Parkeren doe je buiten de parkeerzone. En je loopt 10 minuten. Heel gezond.
  OV tikt aardig aan. Heb je al gekeken naar maand abonnementen. Die zijn de helft goedkoper als je elke dag reist.

 • Dat is een goeie werkgever!! 🙂 Ook goed voor de OV kas.
  Die van mij betaald €6 voor een afstand van 55km woon-werk.
  OV valt af, want 4 uur reistijd per dag is me te veel.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.