Beleid van de overheid, weer misgeslagen

Op 8 juni j.l. is dan een brief gepubliceerd met de nadere regels rondom de ‘subsidie’ van zonnestroompanelen. Er is al veel commotie over ontstaan, zowel bij potentiele kopers als bij installateurs van zonnepanelen.

En… waar wordt de markt verder door verziekt? Welnu… Maxime Verhagen (CDA, let op waar je je stem op uitbrengt 12 september!) denkt innovatief *kuch* bezig te zijn.

 • De regeling geldt uitsluitend voor particulieren. De zakelijke markt kan gebruik maken van EIA (Energie Investerings Aftrek) en BTW teruggave;
 • Particulieren kunnen uitsluitend aanspraak maken op de subsidie bij overleggen van een getekende overeenkomst gedateerd op of na 2 juli 2012. Dit met het oog op het Europees Kampioenschap voetbal. Weet je direct waar de overheid zijn/haar focus op legt: voetbal šŸ˜‰
 • Budget is beperkt tot een eenmalige aanvraag per adres;
 • De regeling gaat alleen over het aankoopbedrag van zonnestroompanelen, bekabeling, omvormers. Niet onder de regeling vallen de arbeidskosten. Ik zie weer een optie om de arbeidskosten onder een ‘all in one’ prijs te stoppen. Slecht gespecificeerd heren ambtenaren…
 • Alleen installaties groter dan 600 Wp STC-vermogen komen in aanmerking. Maximaal mag een systeem 3.500 Wp in omvang zijn. Even rekenen: een installatie mag dus maximaal (exclusief installatiekosten) EUR 4.333 kosten. Dat is 1,24 EUR/Wp (nog steeds exclusief installatiekosten).
 • De installatie dient na offerte te hebben getekend binnen 6 maanden geplaatst te zijn;
 • Teruggave is geregeld via elektronische weg en met DigiD (dat is in elk geval nog wel goed geregeld);

Aanbevelingen

Wederom een ambtenaren gedrocht bedacht uit Den Haag… Laat men eerst eens de basis aanpakken en de elektriciteitswet aanzienlijk actualiseren. Ideeen die ik dan zou hebben:

 1. Sloop de ‘cap’ (beperking) op het invoeden gewoon eruit. Geen 3.000kWh, geen 5.000 kWh. Gewoon: open invoeding;
 2. Sloop de beperking (maximaal 3×80 Ampere) op de netaansluiting er uit. Daarmee mogen ook particulieren maar zeer zeker bedrijven (grote dak-oppervlakten voorhanden voor vele zonnepanelen) grote stappen maken!
 3. Regel een gedegen feed-in tarief. Tip: vraag de oosterburen (Duitsland) de exacte wetstukken op en implementeer in Nederland. Desnoods met een degressie over 10 of 15 jaar. Zijn ook de vele generaties na ons mee gebaat!
 4. Faciliteer de lokale energie-cooperaties. Ofwel het ‘kropje sla’ principe: mensen die minder draagkrachtig zijn kunnen toch (naar eigen vermogen en wens) samen met anderen duurzame energie opwekken in een cooperatie en als lid hier gebruik van maken.
 5. Mislopen van energiebelasting en BTW op energie wordt ruimschoots overtroffen door de nieuwe groeiende energie-branche. Meer werkgelegenheid, dus minder uitkeringen te verstrekken, en uiteraard inkomsten uit loonbelasting zijn de (duurzame) vervangers. En dan krijgt Nederland BV hopelijk ook weer veel kennis en Ā expertise in duurzame energie door de komende jaren heen!
Mijn advies aan de burger die dit leest:
Laat 12 september uw stem horen en stuur dergelijke fossiele partijen linea recta naar huis. Kennelijk zijn de heren regenten niet in staat hun trots opzij te zetten en in belang van u en Nederland daadwerkelijk duurzame stappen te maken. Dus daarom juich ik dit EK voor Duitsland

EĆ©n gedachte over & ldquo; Beleid van de overheid, weer misgeslagen & rdquo;

 • Ja, laten we juichen voor Duitsland met 25GWp aan solar. En voor Spanje met 20GWp aan wind. Allemaal dankzij hun overheden, die daar flink in geĆÆnvesteerd hebben.

  Maar noem mij 1 Nederlandse partij die wel duurzaam wil investeren in een tijd van bezuinigingen, zonder zich te verschuilen achter allerlei regeltjes. Sap loopt te blaten dat alle overheidsgebouwen solar krijgen. Dan denk ik: dat word uitbesteed, en dus erg duur. Voor dat geld kun je beter de burger van solar voorzien. Sowieso is dat goedkoper omdat de burger ook bijbetaalt aan zijn solar. En heb je meer veel meer kWp met dezelfde overheidskosten.

  Daarnaast heeft de overheid best wel slagkracht. En kan het in tegenstelling tot de kleine solar installateurs wel groot PV inkopen. Dat scheelt enorm in kosten. Wat dat betreft ben ik voor overheidsbedrijven. De marktwerking met “semi” overheid hebben we inmiddels wel gezien. Daar word flink gegraaid uit de zak van de belastingbetaler.

  Nog een voorbeeldje. Sociale werkplaatsen afschaffen. Leuk! Maar wie gaat dan die uitkeringen betalen? Zonder twijfel is dat duurder dan dat een minder bedeeld iemand toch kan werken. Ik hoop toch echt dat ze het hebben doorgerekend.

  De Haagse logica ontgaat mij volledig. Verkiezingsplannen die niet worden door gerekend!? Populair geblaat over van alles en nog wat. Ze laten zich adviseren door de rekenkamer. Maar die nemen niet de energie prijs niet mee. Ach, dat is te verwaarlozen. Dat kreeg ik letterlijk terug van de rekenkamer. Er moet toch een model zijn waar je de inputs kan veranderen conform de politieke prioriteiten om vervolgens tot een optimale verdeling van de belastinggelden. Dat verbaasde mij bij het Catshuis overleg.

  Als kiezer wil ik gewoon kiezen voor bepaalde acties. Zoals duurzame energie opwekking. En dan sta ik voor een groot vraagteken. Het CDA is natuurlijk letterlijk een fossiele partij. Maar wat doet de rest er nu aan?

  Schokkend is ook dat we gas uit verre landen in de grond gaan pompen, zodat we er nog warmpjes bijzitten in de winter. Duitsland heeft daar ook een probleem gehad afgelopen winter. Daar is de karminofen heel populair met de nodige smog en stank ter plaatse.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.