EMU S0 impuls-logger voor de zonnepanelen

De EMU S0 monitor hangt intussen, inclusief de bijgeleverde 2Gb SD-geheugenkaart. En hier een korte rondleiding van dit wonder der (meet)techniek, wat me zeer aangenaam verrast.

Configureren

Via het internet netwerk is de EMU snel te benaderen door vanuit je webbrowser erheen te surfen: 192.168.1.100 en ENTER geeft het openingsscherm op aan te melden. Met 2 gebruikers is e.e.a. te beheren. Voor puur raadplegen is het account ‘User’ (gebruiker) voorhanden. Deze kan alles raadplegen, en niets wijzigen.
Voor configureren is het account ‘Admin’ aanwezig, waar je dus de poorten mee kan configureren evenals de meet-frequentie. De meet-frequentie is tussen de 10 seconden en 1 uur vast te zetten. Let wel op: als je de meet-frequentie veranderd, dan zal de SD-geheugenkaart geformatteerd worden en het meten opnieuw starten!

Per poort (S0 t/m S9) is e.e.a. in te stellen: een naam voor de poort/aansluiting, de impuls-factor (het aantal pulsen voor 1 kWh te meten, vaak 1000, maar soms ook hoger of lager), de eenheid voor vermogen en energie en natuurlijk de startwaarde. De startwaarde staat op 0, maar kan je ook gewoon de meterstand van de teller overnemen. Net wat je wenst.

Onderstaande afbeeldingen geven een kort overzicht van dit apparaatje. Nu nog verder puzzelen om te zien of en hoe het mogelijk is het .CSV bestand in te lezen in ZonPHP (mijn lokale/eigen database waar ik grafieken uit maak  voor de produktie per dag/week/maand/jaar).

0 gedachten over “EMU S0 impuls-logger voor de zonnepanelen

 • @Bianca: Hier had ik al eerder over geschreven, zie http://www.renewable-energy-now.org/2012/06/arduino-solar-monitor-troubles/
  Prijs (niet goedkoop…) is ca. 480 350 EUR inclusief verzendkosten, daarbij komt nog inklaring door douane (ca 79 EUR).

  ICT kennis is beperkt tot (basis)instellingen van het netwerk. Verder is het installeren in de meterkast een klus(je) wat iemand met kennis van installatietechniek zo kan doen.

   *update 19 juni 20:42:

  even op internetbankieren exact bedrag opgezocht. Tip: vraag bij bestellen om een rekening in Euro, dat scheelt bankkosten!

 • Als je instellingen wijzigt zal de teller inderdaad een nieuw bestand aanmaken, maar de geheugenkaart wordt niet geformatteerd, de bestanden worden verplaatst naar een folder “Old” Alles is gewoon bewaard en als je het geheugenkaartje uit de EMU S0-logger haalt (gepriegel) en in met behulp van een adapter in je computer stopt kan je de bestanden gewoon lezen en kopiëren.

 • Dankzij een tip van Eric heb ik de 3 systemen nu aangesloten op S0 poort 7, 8 en 9. Deze zijn voorzien van een beduidend fijnere klemschroef, waar de (gesplitste) UTP-ethernet kabel wel in geklemd kan worden. En… ik zie op de 3 poorten inderdaad produktie verschijnen!

 • so, dat is een heftige prijs
  ik heb met mijn arduino geen enkel probleem. Draait al maanden zonder enige hapering

 • @Sander: blijkbaar is het gewoon lastig om stabiel platform te ontwikkelen: heb hier ca 6 Arduino’s liggen met accessoires, en allen (met zelfde programmacode) gaan op bepaald willekeurig moment hangen of vreemd doen. En dan tel ik nog niet alle (verloren) uren om het te fiksen

 • Vandaag over internet (Lelystad) de firmware upgrade naar versie 1.8 gedaan. Enkele veranderingen:
  1-datum/tijdnotatie vermeldt nu ook het jaar (bij .CSV-export)
  2-initiele invoer inclusief decimalen achter de komma moet nu ook goed gaan.

  Oplos-tijd van de bevindingen: ca 2 dagen…

 • Inderdaad, ook de laatste opmerking klopt invoer achter de komma werkt nu ook en eigenlijk staat niets me meer in de weg om het ook met ZonPHP werkend te krijgen 🙂

 • Is de EMU S0 logger ook te gebruiken om je elektriciteit en gasverbruik te monitoren. Zijn er optische opnemers beschikbaar voor uitlezen van de analoge en mechanische meters?

 • @Jan: als je per gebruikersgroep een digitale kWh-meter met S0-puls monteert (na de aardlekschakelaar), dan kun je ook het elektriciteitsverbruik meten. Voor gas-en watermeters heb ikzelf in Nederland nog geen S0-puls signaal gezien, maar die zijn zeker verkrijgbaar (al zal die nog niet door het energiebedrijf of waterleidingmaatschappij op verzoek geplaatst gaan worden).
  Optische opnemers heb ik hiervoor nog niet gezien, maar als je de S0-puls bestudeert zou je met elektronica alsnog een detectie kunnen ontwerpen.

 • Eric Plankeel zegt:

  Voor mijn beide Itron watermeters heb ik een S0 module gekocht, die probleemloos op de meter geschoven kon worden. Itron maakt ook gasmeters, die met dezelfde module aangesloten kunnen worden

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.