Proefrit Renault Fluence

Zaterdag 30 juni j.l. een middag op pad met Harm en een luxe uitvoering van een Renault Fluence: de volledig elektrische auto. Ik heb tijdens de middag zowel als bijrijder als bestuurder gefunctioneerd. En natuurlijk ook zo mijn persoonlijke indrukken opgedaan dit model afkomstig van de Zero Emission (Z.E.) lijn.

Uiterlijk & afwerking

De Renault Fluence ziet er uit als een keurige sedan, zoals je er velen in het verkeer ziet rijden. Deze uitvoering had daarnaast nog als extra accessoires de navigatie en 2 laadkabels (1 voor snelladen aan de laadpaal, 1 nood-lader voor gebruik onderweg of thuis). De bekleding is hier in dit exemplaar van zwart leer voorzien. Van binnen een nette afwerking, een keurig dashboard met daarop de snelheids-meter in het midden, met rechts ervan de digitale weergave van actuele informatie. De actuele informatie kan gekozen worden via knopjes op de richtingaanwijzer: gemiddeld elektrisch verbruik, tellerstand, vermogen geleverd of geregeneerd aan/van de elektrische motor, prognose actieradius etc. Daarnaast is het navigatiescherm (niet verwijderbaar/wegklapbaar) prominent aanwezig en multifunctioneel: naast navigatie (van TomTom) is dit het scherm waar ook o.a. de radio(informatie) op weergegeven wordt.

Een blik onder de motorkap, daar ligt duidelijk de elektromotor centraal opgesteld. Met oranje bekabling wordt het hoge spanning-circuit duidelijk gemarkeerd. Goed vol met techniek, meer kan je er niet van zeggen. Je zal nog wel geregeld de motorkap moeten openen om bijvoorbeeld je ruitenwisser-vloeistof bij te vullen.

De laadruimte. Tja… ik dacht op eerste gezicht: “daar kan behoorlijk wat in”. Schijn

De laadruimte is beperkt in omvang

bedriegt, want de rugzak van mijn foto-apparatuur geeft een goede afmering van de ruimte. Klein, maar mogelijk gewoon voldoende voor dagelijkse dingen. Boodschappen (2-3 grote tassen en wat kratjes drank) dat gaat een grotere uitdaging vormen. Oorzaak is de ruimte die de accu-pakket/laad-techniek er van in beslag neemt.

 

Accu

De accu voor de aandrijving is een Lithium-Ion uitvoering die bij Renault geleased wordt.

De elektrische motor, met oranje (hoog-spanning) bekabeling

Niet gekocht, leasen. Dus naast aanschaf betaal je gedurende een vaste looptijd en jaar-kilometrage een vast bedrag voor de accu.

Capaciteit van de accu is ca. 22kWh, die met een standaard 230 Volt net-aansluiting op 10 Ampere geladen wordt in ca. 8-10 uur. Deze accu drijft dan de elektrische motor aan, die ca. 70kW vermogen levert en een maximum koppel van ca. 225 Nm. En met een gewicht van ongeveer 1.500 kg is dat koppel erg goed: een diepe trap op het pedaal laat al snel de voorwielen spinnen (en je actieradius verkleinen). Al met al is de combinatie erg vlot te sturen bij inhaal-momenten.

Laden, laadpunten en laad-palen

Tijdens de zaterdag toeren heb ik zowel de standaard laad-snoer (die thuis gebruikt kan

Laadpunt in Bergen (L.)

worden in een normale wandcontactdoos) geprobeerd als de snellader (die op openbare laad-punten toegepast wordt). In Gennep is de Fluence op het Europaplein gekoppeld, en ook in het nabijgelegen dorpje Bergen (L.) hebben we in de Jeroen Boschstraat het laadpunt benut. Het een tussenstop waar ook veel fietsers een rustmoment nemen, is de Fluence met de lader aldaar aan het lichtnet gekoppeld. Na een uur laden/pauzeren was er circa 2 kWh ‘getankt’ (en de

Laden met de nood-lader in Afferden

passagiers verfrist en voldaan van de pauze).

Actieradius

Uiteraard een veelgestelde vraag: “Wat is de actieradius?” Welnu, dat ligt erg aan de rijstijl en vele variabelen (airconditioning aan/uit, bandenspanning, weersomstandigheden etc.).

In elk geval had Harm de bandenspanning gecontroleerd, en een flinke hoeveelheid lucht erbij gepompt. Er zat bij een aantal banden slechts krap 2 bar druk in. Dat is ‘bar weinig’ ­čśë

Gezien de rijstijl op het moment (veel stoppen, kijken, etcetera) is de rijstlij vooralsnog niet representatief voor ‘dagelijks gebruik’ te betitelen. Al met al zag ik de prognose steevast rond 130 km actieradius hangen, waarbij de accu op dat moment nooit lager is gekomen dan ca. 75%. Hierbij is wel de airconditioning vaak uitgezet of op een zeer lage stand actief. Temperatuur van de 30 juni was in Noord-Limburg rond de 24 graden Celsius.

Snelheid (constant) [km/u] Energievraag [kW]
60 12
80 14
140 37

 Conclusie

Renault heeft met de Fluence een mooi vormgegeven elektrische auto gebouwd. Het stuur-en rijkarakter is prettig en vlot te noemen. Helaas heb ik in de korte periode (een middag) nog niet de actieradius kunnen testen, maar indicatief is bij een normale (defensieve) rijstijl zo’n 130 km op 1 acculading te halen. Goed voor woon-werkverkeer.

Het gezichtsveld vanuit de bestuurder is ruim te noemen: weinig blinde hoeken, en een goed uitzicht ook naar achter. Het multifunctionele display in het midden van dashboard is mooi geplaatst en biedt ook heldere navigatie in beeld en geluid. Ik kijk erg uit naar een lange duurtest, waarin met name de accu  (en de capaciteit) naar voren gaat komen. Hoe stabiel is de accu, hoe gedraagt de auto zich ook bij lagere temperaturen? Al met al, wederom een mooie elektrische auto om te kunnen kiezen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.