Warmte effecten op polykristallijn en monokristallijne zonnepanelen

Links naar rechts: Suntech, MSK en Kingsun

Nu de warmte duidelijk vertrokken is (voorlopig) is afgelopen keer gekeken naar de effecten op een (mono)kristallijn paneel in de warmste dag. Maar… wat is nu het vergelijk tussen mono-kristallijne- en poly-kristallijne zonnepanelen? Welke presteert beter in warme omstandigheden? Mooi moment om ook daar op in te duiken met mijn gemeten produktie-cijfers…

Mono-kristallijne panelen

De zonnepanelen op mijn schuur/garage zijn mono-kristallijne panelen en liggen er strak bij: op 20 graden hellingshoek, ca 190 graden (10 graden ten westen van Zuid). En schaduw-vrij.

Op de beste dag van augustus, 12 augustus j.l., bracht dit systeem 18,72 kWh op (genormeerd: 6 kWh/kWp).

Op de heetste dag, 19 augustus j.l., slechts 15,43 kWh (genormeerd: 4,9 kWh/kWp).

Poly-kristallijne zonnepanelen

Ondanks een andere hellingshoek (circa 50 graden) maar wel op zuid georienteerd (ook ca 190 graden) liggen 6 Suntech panelen, poly-kristallijn van structuur.

Op 19 augustus, de heetste dag, werd 5,68 kWh (genormeerd: 5kWh/kWp) geproduceerd.

De beste dag in augustus van de Suntech-installatie was eveneens 12 augustus j.l. en bracht 6,52 kWh/kWp binnen (genormeerd: 5,7 kWh/kWp).

Type paneel Beste produktie augustus 19 augustus 2012 verschil
Mono-kristallijn 6,0 kWh/kWp 4,9 kWh/kWp -1,1 kWh/kWp (-18,3%)
Poly-kristallijn 5,7 kWh/kWp 5,0 kWh/kWp -0,7 kWh/kWp (-12,3%)

Hier valt e.e.a. wel op:

 • De mono-kristallijne panelen zijn op een plat bitumendak geplaatst, en worden heter (aanname, niet bevestigd met een temperatuurmeting) waardoor ze minder efficient produceren;
 • De poly-kristallijne panelen (Suntech) zijn op pannendak geplaatst onder een steile hellingshoek, waardoor eventuele warmte als thermiek achterlangs weg kan stromen (en dus koeler houdt);
 • Mono-kristallijne zonnepanelen (althans die ik heb) kunnen ook mogelijk minder gunstige temperatuurs-coefficient hebben dan de poly-kristallijne zonnepanelen. Helaas heb ik niet de datasheet van Jiangsu Kingsun gevonden, dan had ik dat kunnen vergelijken. Voor de Suntech STP190-18Ub is de temperatuurscoefficient is -0.47%/ºC voor vermogen. Het kan dus zo zijn dat de monokristallijne panelen een slechtere temperatuurscoefficient heeft (dus een grotere waarde dan -0,47%/ºC).

Wie heeft ook 2 type zonnepanelen (mono-kristallijn en poly-kristallijn), en wil eens zijn/haar berekeningen doen? Ik ben benieuwd naar bevindingen hier naar.

0 thoughts on “Warmte effecten op polykristallijn en monokristallijne zonnepanelen

 • De ruimte achter de op pannendak gemonteerde panelen is kleiner dan bik de platdak. Dit scheelt wellicht temperatuur.
  Op het bedrijf hebben mono boven bituum met weinig ruimte er achter. Bij heet weer zeker 20% achter op dezelfde panelen op pannedak.
  R.snoekt

 • @Rob: wat bedoel je met zelfde ervaringen? Ook mindere opbrengst met warmte, of een verschil in opbrengst bij hoge temperatuur tussen mono-kristallijn en poly-kristallijne panelen?

  @Richard: er zit bij het pannendak wel een halve meter zinken dakgoot voor (die warm wordt). De panelen op vlak dak hebben open frames aan voor-en achterzijde.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.