Zonnepanelen en warmte

Vandaag, zondag 19 augustus 2012, is het extreem warm geweest. In Noord-Limburg reikte het kwik tot ca 35 ºC. maximaal. En toch valt dan op wat de effecten van warmte op de zonnestroompanelen zijn: mindere opbrengst, minder elektrisch vermogen. Een mooi schoolvoorbeeld om zonnestroompanelen nader te bekijken aan de hand van eerdere metingen deze maand…

Ik ga er wel vanuit dat uw omvormer tijdens produktie het hoofd ‘koel’ kan houden 😉

 

 

De top-dag op 12 augustus 2012

Het voorbeeld systeem wat ik hierin bekijk is een configuratie van 12 panelen (260Wp STC per stuk), gekoppeld aan een 3kW omvormer. De panelen zijn op basis van silicium (monokristallijne) zonnecellen samengesteld. Ik maak even puur een vergelijk uit de maximum dag van deze maand. Want hoe goed ook, na 21 juni (langste dag) worden de dagen al merkbaar korter wat dus impact heeft op de produktie. Vandaar de beste dag uit dezelfde maand als ‘benchmark’ gekozen: 12 augustus 2012.

Op 12 augustus 2012 was voor dit systeem een top-dag qua produktie: hier werd door dit systeem 18,72 kWh aan elektrische energie geproduceerd (genormeerd: 6,0 kWh/kWp). Deze dag was ook stralende heldere hemel met hier en daar een minimaal wolkje. Temperatuur die dag  had door meetstation Volkel een maximum temperatuur van 25,6 ºC (en gemiddeld 18,3 °C). Dus lekker koel vergeleken met vandaag, 19 augustus.

Zie hier het resultaat (meet-frequentie:12x per uur (dus interval 5 minuten):

12 augustus 2012 resultaat bij 18,3 graad Celsius gemiddeld (max. 25,3 graad Celsius)

Mooi herkenbaar de bekende ‘berg’ met mooie flanken. Na het middag uur (14.00u) begon er wat meer bewolking op te treden, maar goed… Tot zo ver een mooie dag!

 

 

 

 

19 augustus 2012: the heat is on…

19 augustus 2012: zeer warm en zie het verschil met de top-dag 12 augustus (groene lijn)

Het is bekend dat het enorm heet is, en dus de warmte ook de zonnepanelen opwarmt. Aangezien de panelen op een standaard conditie getest zijn voor vermogensafgifte (de STC-waarde: bij 25 graden cel-temperatuur o.a.) kun je op je ‘vingers’ natellen dat er met 35 graden omgevingstemperatuur er wat bijzonders moet gaan plaats vinden in de loop van de dag. En dat was goed merkbaar. Waar op 12 augustus nog een maximum vermogen van 2.532 Watt gemeten is, kwam op 19 augustus het piek-vermogen niet hoger dan 2.088 Watt. Ofwel een verschil van 444 Watt. Of: 19 augustus loopt 17,5% achter in piek-vermogen ten opzichte van 12 augustus.

Meetstation Volkel gaf aan als maximum temperatuur 35,4 ºC (gemiddeld 26,9 ºC).

De produktie stopte vandaag op 15,43 kWh (4,9 kWh/kWp). Wederom een mindere produktie als 12 augustus, na rekenen op 17,5% minder.

Koelen is dus effectief, bijvoorbeeld met water. Echter ik heb dit eens geprobeerd. De kleine piek aan vermogens-‘winst’ bedroef 12 Watt, kortstondig. Na 10-15 minuten was het effect verdwenen. Ga je leidingwater gebruiken (onzin, want dat is kostbaar als in de arbeid die het gekost heeft om het drinkbaar te maken), dan kan door bijvoorbeeld vervuiling hierin (kalk, mineralen, ijzer) mogelijk een (moeilijk of niet verwijderbare) aanslag op de beglazing van de zonnepanelen ontstaan. Regenwater is in elk geval zeer mild en kalkvrij, doch… je moet dan een pompsysteem bouwen (en die vraagt ook energie om te werken).

Al met al: heb je kristallijnen panelen, laat het met die paar zonnige dagen dan voor wat ze zijn. Gewoon mooi van genieten. Enige wat je kan optimaliseren is een goed ventilerend frame waarop de panelen gemonteerd zijn, of eventueel goede ventilatie maken in kunststof boxen als dat mogelijk is.

WIl je toch een stabiele opbrengst die ongevoelig is voor warmte, dan is een keuze voor bijvoorbeeld dunnefilm-panelen een van de oplossingen. Wel hebben ze een lager STC-vermogen, de produktie halen ze echter wel in met tropische dagen (en bij diffuus licht (zware bewolking)). Keuzes, keuzes, waar een goed leverancier u haarfijn e.e.a. over kan uitleggen.

Detail van de omvormer: mijn Sungrow SG3kTL is max 44 graden Celsius warm geworden, in een omgevings temperatuur van (schatting) ca. 27 graden Celsius (schuur is geisoleerd met 10 cm Isover bij de wanden en plafond)). De interne ventilator heeft nog steeds niet aangeslagen.

20 augustus 2012, 22:10u: aanvulling meetstation Volkel van 19 augustus toegevoegd inzake maximum en gemiddelde temperatuur.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.