A-solar city bag nader bekeken

Nu ik al 2 jaar met OV (en fiets) reis, is het al vaak kantje-boord geweest dat bijvoorbeeld mijn smartphone (zowel Android als Iphone) nipt de dag door kwam op de initiele acculading. Natuurlijk probeer je op de werkplek je smartphone via USB geladen te houden voor de terugreis, maar het nadeel is constant bij verlaten van de werkplek het ontkoppelen ervan (en aansluiten bij terugkeer op de werkplek). Dat moet handiger kunnen. En zo kocht ik via internet de A-solar city bag AB311.

De city bag is voorzien van een klein zonnestroompaneel op de zijkant, die ca. 20x 17 cm bedraagt. In het begin zat er nog een dunne folie over, maar die heb ik met voorzichtige kracht verwijderd. De cellen zijn verder netjes gesealed en stevig bevestigd, waarbij de voedingssnoer aan de binnenkant kan worden doorgevoerd.

In de tas zit een bergvakje voor een accu-pack. In dit geval een Xtorm power bank pro AL350, die volgens de leverancier goed is voor 7000mAh (7 Ah dus). De accu die hierin zit is van het type lithium-polymeer, dus lage zelf-ontlading over grote perioden van rust.

Het laden van de power bank accu

Nadat ik de accu eens gebruikt had (tot deze zelf uitviel en het laatste blauwe ledje nog knipperde) heb ik eerst de accu opgeladen met een USB lader (die 1 Ampère leveren kan). Ik heb het niet heel nauwgezet gevolgd, maar de eerste keer van leeg naar vol (4 blauwe status LED’s) laden nam dan ca 9-10 uur in beslag.

Tijdens het laden (via zon/daglicht) valt het me op dat de power bank een hoog-frequente pieptoon produceert. Als de power bank accu in de tas is opgeborgen dan dempt dat wel het geluid, maar je ervaart het wel (als er tenminste stevige hoeveelheid zonlicht op het paneel instraalt). Bij diffuus licht hoor ik overigens geen enkel geluid. Mijn vermoeden is dat er bij grotere vermogens een vermogens-conversie plaats vindt die het geluid produceert. Het hoog-frequente geluid is geheel afwezig indien ik via het lichtnet de power bank laadt.

Op 1 september was de powerbank weer leeg tot het laatste knipperende blauwe LED, en met de mooie zon van die ochtend heb ik de tas met powerbank op de rugleuning van de tuinstoel neergelegd, hellingshoek ca. 40 graden. Om 11.45u gestart. Dit laatste, de hellingshoek,  is wel een ideale situatie, want normaliter hangt de tas niet in een hellingshoek naar de zon gericht. Het laden met diffuus licht (indirect zonlicht) gaat uiteraard ook, maar beduidend trager.

Om 14:15u eens gekeken, en de blauwe accu-indicator liet nog slechts het 1e LED oplichten.  En dat terwijl het weer heerlijk zonnig is. (zie hiervoor grafieken van ZonPHP, nog toevoegen)

Om 16:30u nog eens gecontroleerd, nog steeds 1e LED die oplicht. En uiteindelijk bij klokslag 20.00u, in de laatste avondzon, nog steeds 1e indicatie die oplicht. Dus maximaal van leeg naar ca 25% duurt meer dan 9 uur. Ergo, je zou ca. 4 dagen zoals vandaag nodig hebben waarbij je optimaal het zonnepaneel op de zon gericht laat staan, om de accu van 7000mAh maximaal op te laden.

Ik zou dan ook gewoon de accu opladen via een USB-aansluiting, en elke druppel energie die je met dit zonnepaneeltje (2,7Watt geeft men aan als vermogen (dus niet Watt-peak…) kan vangen is meegenomen. Misschien als je de hele dag aan het wandelen bent. Of op een festival lekker in het gras zit.

De accu kan als hij vol is, wel goed randapparatuur (smartphone/mobiele telefoon, tablet, e-reader, gamecomputer) opladen. Ik heb een lege iPad 1 (64Gb)  hiermee vol kunnen laden en hield dan nog wat energie over. Dus goed om onderweg je apparatuur van een extra lading te voorzien om toch thuis te geraken.

Conclusie

De draagbare accu is krachtig genoeg om onderweg de apparatuur van de reiziger van energie te voorzien. Hiermee kan toch een aanzienlijke tijd overbrugt worden, zonder noodzaak direct thuis te moeten komen.

De city bag is groot genoeg om zaken als een opbouwbare paraplu, table, smartphone, portemonnaie en passen etc. goed te herbergen. Ook de 3M reflectie strepen aan de zijkant van de tas zorgen er in duisternis en mist voor dat je toch enigszins opvalt. Het is wel goed te vernemen dat de kunststof waaruit de tas is opgebouwd, afkomstig is van gerecyclede PET-flessen. Ik ga er vanuit dat de PET-flessen dan fysiek zwaar beschadigd zijn, want een goede PET-fles kan na reinigen en desinfecteren alsnog eenvoudig hergebruikt worden. Scheelt weer kostbare energie 🙂

Het zonnepaneel is in elk geval een leuke visuele gadget, maar het laden neemt zeer veel tijd en goede omstandigheden in beslag. Advies is ook om de accu thuis al vol te laden zodat deze stand-by is. Misschien is het praktisch om een extra zonnepaneel bij te bestellen (A-solar heeft deze ook in het assortiment), maar dan verminderd dat wel de draagbaarheid en flexibiliteit die je met het geïntegreerde paneel weer wel hebt.

Persoonlijk zou ik achteraf misschien zelfs gekozen hebben voor de ‘messenger bag’ uitvoering, een iets grotere tas waar wat bredere objecten in kunnen. De iPad tablet die ik heb past er zonder hoes netjes in het separate bergvak. Met hoes (een standaard Apple zwart suède hoes) zal de iPad helaas niet lekker passen

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.