Gazelle Luzern krijgt klein onderhoud

Vandaag even een blik geworpen op de trouwe Gazelle die mij dagelijks naar Boxmeer brengt voor een deel van het woon-werkverkeer. Het irriteerde me al enkele weken, maar goed nu even een moment om het structureel op te lossen: het geratel uit de kettingkast.

Want na circa 3.500 km fietsen op deze Gazelle, blijft onderhoud bestaan. Dus de kettingkast open geklikt, en zag gelijk dat de ketting er slap bij hing.

Geen wonder dat daardoor de schrapende geluiden ontstaan. Dus eerst met een poetsdoek de ketting eens schoon geveegd, en met Innotech 105 kettingspray gereinigd en gesmeerd. Onder de laag vet (van eerdere smeermiddelen zoals Cyclon kettingspray) verscheen na aanbrengen van de Innotech oplossing al gelijk het mooie blanke metaal van de ketting zelf. Het vuil stroomde netjes weg en droop neer op het grote vel karton wat eronder gelegd is.

Daarna draaide ik de achter-as losser, en begon met het voorzicht opspannen van de ketting. Ikzelf houd een marge van 1 centimeter speling in het midden van ketting. Na het dichtklikken van de kettingkast, het vastzetten van de achteras direct getest met een kort proefritje: het schrapende geluid is weg, tijd voor vele geruisloze kilometers!

En toen ik daar toch mee bezig was, ook gelijk de pedalen een drupje Innotech gegeven. Direct resultaat: de trappers draaien vlot meermalen rond als ik ze met de hand een zwaai geef, waar ze voorheen nog na een halve slag gelijk stil stonden.

 

Eén gedachte over & ldquo; Gazelle Luzern krijgt klein onderhoud & rdquo;

  • Vandaag, 30 juli 2014, de achterband vervangen. Door de afstanden is deze band nu rijp voor vervangen: er zaten droogtescheurtjes in, waardoor het uitscheuren her en der ook nog toenam. De Schwalbe Big Apple (28×2.0) is nu vervangen door een soortgelijke versie van Ching Shen Tyres (CST), een chinees merk.
    Verder geen bijzondere mankementen te melden, hooguit dat de ketting dusdanig is uitgerekt dat deze niet al te lange tijd vervangen moet worden.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.