Zonnepanelen-actie voor huurders in Limburg

Inmiddels een zonnig nieuwtje vanuit Limburg: er is nu een mogelijkheid om zonnestroompanelen te (laten) plaatsen op huur-woningen, inclusief mogelijkheid tot subsidie!

Daarom bij deze de oproep om eventueel een 13e maand of vakantiegeld hiervoor serieus te overwegen om zo structureel uw energienota in uw huurwoning te drukken (naast uiteraard andere aandachtspunten zoals sluipverbruik, energiezuinige apparatuur en verlichting).

Ā Aandachtspunten, wel zo belangrijk!

  1. Er is nog geen leverancier/installateur bekend bij de organisatie. Verwachting wordt dat deze begin december 2012 bekend is.
  2. Prijzen die genoemd zijn, zijn uiteraard indicatief en met de ontwikkelingen op de PV-markt haast met de dag veranderend!
  3. Subsidie is op 2 wijze mogelijk: de LES (Limburgse Energie Subsidie) en via de woningcooperatie. Vanuit de provincie wordt 1,7 miljoen Euro beschikbaar gesteld voor de huurders. Maximaal is 1400 euro subsidie toe te kennen per woning/huisadres (te weten: Provincie Limburg geeft 0,80 Euro per Watt-piek met een maximum van 1.000 Euro, de woningcooperatie geeft 20% van het bruto-aanschafbedrag met een maximum van EUR 400.)
  4. Deelname van Zonnig Limburg is vanaf 10 oktober 2012 j.l. gestart. Hier geldt het hollandse motto: ‘Op = op’
  5. Zonnepanelen mogen na aanschaf bij verhuizen meegenomen worden. Uiteraard mits men zorgvuldig verwijderd.
  6. Helaas voor Noord-Limburg, zie ik o.a. een mij bekende cooperatie ‘Mooiland-Maasland’ niet in de deelnemende cooperaties verschijnen (d.d. 26 oktober). Maar er zijn nog in elk geval een 15-tal andere cooperaties die WEL mee doen! Zit u bij een cooperatie die nog niet genoemd is, ik zou zeggen: laat het de cooperatie weten en vraag er expliciet naar! Destion (een andere grote cooperatie in Noord-Limburg doet wel mee!)

Tips

Daar de installateur en de prijzen nog niet bekend zijn, evenals de gebruikte materialen als merk/model omvormer(s), merk/type zonnestroompanelen en klein montagemateriaal zou ik zeker inschrijven onder voorwaarde dat je niet verplicht bent tot afname.

Want een start-pakket van 3 panelen kost bruto EUR 1650 (exclusief subsidies). Maar het is niet bekend welk vermogen panelen er bij zitten. Ik ga even uit van een voorzichtige schatting/aanname van 200Wp per paneel.

Dan kost het setje per Watt-piek (all-in, incl. montage): 1650 : 600 = EUR 2,75 per Watt-piek.

Kijken we naar de set van 6 panelen (stel ook hier 200 Wp/paneel) dan is de all-in prijs exclusief subsidie: 3600 / 1200 = 3 EUR per Watt-piek

En dat is zowiezo al stevig aan de prijs. Ik hoop dan ook dat de organisaties serieus kijken naar kwaliteit en na-zorg, want deze prijs kan zowiezo al scherper (excl. subsidie!)

Ik vernoem prijs exclusief subsidie, want vaak is de pot al sneller leeg dan gehoopt. Wel zo realistisch, want krijg je de subsidie, dan is dat zeker mooi meegenomen!
De uitspraak dat een set binnen 7 jaar is terugverdiend is een lastige, zeker als de organisatie nog geen inzicht geeft op welke factoren deze berekening is gebaseerd. Want de BTW tarief gaat ook de laatste maanden van 19% naar 21% en uiteindelijk 23% (dankzij de fossiele overheid, democratisch gekozen kabinet… šŸ™ ).
Daarom is het ook zeer belangrijk om te weten wat je jaarverbruik elektriciteit is. Neem daarvoor de recentelijke eindafrekening van uw energiebedrijf en kijk wat u op jaarbasis verbruikt. En bepaal vanaf dat standpunt of u een (klein) gedeelte, of juist alles wilt afdekken met zonnestroom.
Nog iets: u bent volgens de Elektriciteitswet alleen verplicht melding te maken bij uw energiebedrijf. Het registreren op een website als www.energieleveren.nl is uit den boze: immers hier is eerder genoeg over geschreven (privacy-zaken, commercieel bedrijf achter de website als eigenaar, de belangen van de netwerkbedrijven bij het teleurstellend achterblijvende aandeel zonnestroomproducenten). Gewoon: een belletje maken en een mailtje van ‘ ik ga terugleveren conform Elektriciteitswet 31c’ moet toereikend zijn. Zo niet: klacht indienen bij Consuwijzer en de geschillencommissie!!

Bron: Zonnig Limburg website

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.