Terugblik burgerontmoetingsplein “Milieu, energie en duurzaamheid”

Zojuist weer thuis gearriveerd na een mooie avond en een goede presentatie op het burgerontmoetingsplein. Dit keer zoals bekend de thema’s rondom duurzaamheid, energie, milieu in mijn gemeente Gennep. Doel is om een visie/plan te ontwikkelen met onderwerpen die als doel hebben de de onderwerpen optimaal te borgen in beleid en ontwikkeling.

Allereerst werden alle aanwezigen van harte welkom geheten door de voorzitter Wiel Timmermans. Met een inleidend gesprek volgde een mooie overgang naar de DVD van Marjan Minnesma (directeur Urgenda, initiator van het collectief ‘Wij Willen Zon’).  De film is reeds eerder door de VPRO uitgezonden in het programma ‘Tegenlicht’. Hier kwamen al snel enkele cooperatieve vormen om lokaal een invulling te geven aan duurzaamheid, bijvoorbeeld middels een gemeenschappelijke windmolenpark, of zonnestroompanelen op het dak. Ook een schoolvoorbeeld uit Denemarken passeerde de revue, waarop de bewoners zich snel omtoverden naar energieproducenten en zo inkomsten voor het eiland genereerden uit de verkoop van duurzame elektriciteit ontstaan uit windenergie.

Na een korte samenvatting gaf Wiel de eerste gast het woord. Leo Korving met zijn vele jaren ervaring rondom beleid/visie gaf een mooie voorzet om niet een plan op te stellen voor komende 3 jaren (2013-2016), maar de doelen verder vast te stellen en van daaruit te destileren naar middellange- en korte termijn doelen. Als voorbeeld kwam gemeente Nijmegen in beeld, met levendige invulling hiervan. Hulde!

Als tweede gastspreker mocht ik mijn intrede doen. Na een korte introductie ging mijn presentatie starten vanaf het fenomeen ‘piekolie’ (peak-oil), en hierop verder gaand de gevolgen voor ons als burgers in de gemeente (of beter: gehele beschaving). Varierend van hogere brandstofprijs bij de pomp voor de auto, tot hogere gasprijzen, hogere voedselprijzen, en ook uiteindelijk voedsel tekorten. Na een zijsprong via enkele tips rondom besparen heb ik mijn zonne-energie laten zien: van zonnestroompanelen tot de zonneboiler om daarmee na een initiele investering elk jaar heerlijk te besparen en overbodig energieverbruik te minimaliseren en zoveel mogelijk duurzame energie te gebruiken.

Als laatste gastspreker trad de heer Emons (van Emons transport uit Milsbeek) naar voren. Emons is als bedrijf een nieuw bedrijfspand aan het opzetten voorzien van bijzondere technieken. De ramen zijn allen volgens passief-huis standaard drie-dubbel HR++ beglazing. Als verwarming/koeling van het gebouw wordt gebruik gemaakt van een aantal grondbronnen (even uit mijn hoofd een twintigtal boringen, elk 210 meter diep) en warmtepompen. Hierdoor is geen aardgas-aansluiting meer nodig. En voor elektriciteit is aan de gevel een 150 tal zonnestroompanelen bevestigd.

Ook tipt de heer Emons aan dat we als consument ook een rol hebben. Namelijk als we bepalen dat we transport beperkt moet worden, zullen we ook bewust moeten kiezen voor produkten dichterbij huis. Dus geen bonen uit Portugal invoeren, als je lokaal alternatief hebt. Voorbeelden van britse detail-handel die middels CO2-footprint producten weert, dat is een mooi idee wat praktisch is over te nemen. Ook vanuit zijn transport-achtergrond laat de heer Emons ook zien dat ze innoveren en met een speciaal systeem veel meer vracht mee kunnen nemen op 1 rit. Dit bespaart weer energie-aandeel per vervoerd produkt in zijn geheel.

Nadat alle sprekers hun presentaties hadden gegeven kwam het vragen-uurtje naar voren. Vele reacties ook op mijn presentatie waren erg leuk om te horen. Heb zelf erg veel plezier gehad zo’n sessie te mogen geven 🙂

Na alles resumerend heeft Wiel Timmermans iedereen bedankt en uitgenodigd voor een informeel borrel-moment om nader bij te praten. Hiervan is wederom gretig gebruik gemaakt, heel leuk!!

 

One thought on “Terugblik burgerontmoetingsplein “Milieu, energie en duurzaamheid”

  • Inmiddels is mij ter ore gekomen dat B&W reeds een afgetikt/compleet plan heeft rondom duurzaamheid, milieu, energie. Ergo: de gastsprekers, waaronder ondergetekende, zijn wederom een ‘worst voor de neus’ gehouden 🙁

    Trek daarom uw conclusie, en zie hoe het gemeentebestuur maling heeft aan betrokkenheid van burgers… Maar dat hadden we al kunnen bedenken door het toe-eigenen van RWE/Essent gelden (16 miljoen euro) zonder referendum van de inwoners in de gemeente, danwel meespringen met de Floriade (die wederom flopt en de gemeente weer een rekening presenteerd)., oh en dan vergeten we een overbodige brug over de Niers maar even…. Nee… democratie heeft zijn prijs, en ongeschoolde projectielen besturen de samenleving zonder daadwerkelijk lering te trekken.. Shame!!!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.