Extremiteiten met zonnestroompanelen

Het valt niet te ontkennen: met zonnepanelen heb je gewoon te maken met Moeder Natuur en de wisseling van de seizoenen. En niets zo’n mooi voorbeeld als de langste dagen en de kortste dagen van het jaar. Vandaag, 7 december 2012, viel er sneeuw in Nederland en waren de omvormers totaal niet ingeschakeld. Jammer maar zo zij het. Nu kun je wel halsbrekende toeren uithalen om een laatste (half) kilowatt-uur te oogsten, maar als daarvan je jaarproductie afhankelijk is heb je een bijster slecht opgesteld zonnestroomsysteem 😉

Daarom nu een korte blik van mijn drie deel-systemen om de extremen visueel te maken (tot de stand van 7 december 2012 natuurlijk)…

These are the days….

Het het voorjaar heeft veel voordelen: hoge stand van de zon ten opzichte van de horizon, langdurig licht (tot wel 14 uur toe !!), hoge instraling (aantal Watt per m²). Al met al DE periode waarop je je zonneschijn het beste kan oogsten.

En dat blijkt ook wel. De langste dag is 21 juli. Helaas viel 22 juli beter uit de mand als ‘top-dag’ bij een aantal systemen. Maar zie hier de resultaten van mijn systemen.

Het grootste systeem (3120 Wp) schakelde net rond 6.00u s’ochtends in, en ging door tot iets over 21.00u.  15 uur ‘productie’ dag. Goed voor ruim 20kWh voor dit ene systeem.

De andere systemen (570Wp en 1140Wp) hebben rond enige andere dagen hun maximale productie geleverd, mede door verschil in orientatie en hellingshoek

These are the least impressive days…

En dan tot op heden gemeten, vrijdag 7 december. Sneeuw op panelen. Veel sneeuw… waardoor de productie natuurlijk stil viel. Elke omvormer zweeg. Terecht.. want het is in december gewoon niet interessant om echt daarop te optimaliseren.

Dit zie je heel duidelijk in onderstaande grafiek vanaf de maanden juli tot en met december: de zon verzwakt enorm (en betreffend systeem krijgt vanaf november te maken met slagschaduw van de panelen).

Conclusies

Al met al duidelijk de dramatische effecten van de natuur. Daar kun je niet om heen. Maar in het najaar is het toch weinig interessant want:

  • de dagen zijn dramatisch korter;
  • zoninstraling per vierkante meter oppervlak neemt af door de lage stand van de zon t.o.v. de horizon;

Mijn raad is om dan op dagen zoals vandaag (zeker met sneeuw) de zonnepanelen met rust te laten. Die sneeuwvrije momenten zijn TE minimalistisch om relevant bij te dragen op de jaarproductie van het gehele systeem. Dus geniet van een drankje, blijf lekker binnen. En tel de dagen af tot na 21 december, want dan gaat de zon weer toenemen in kracht en duur!

Want het is gewoonweg niet de moeite waard om gezondheid op het spel te zetten, als je willens en wetens met ladders de daken op gaat. Wees wijs, denk duurzaam, spendeer de tijd aan het gezin, en laat de panelen in winterrust verkeren.

0 gedachten over “Extremiteiten met zonnestroompanelen

  • Peter Thissen zegt:

    Ik heb jouw suggestie ter harte genomen en ik ga zeker geen halsbrekende toeren uithalen. De panelen zijn vandaag voor een klein gedeelte onder het sneeuwdek tevoorschijn gekomen. De sneeuw kon echter niet goed doorschuiven naar beneden. De dikte van het sneeuwdek is daarvoor te groot. Ik zag elders wel dat panelen geheel vrij waren van sneeuw. Hellingshoek zal daarbij een behoorlijke invloed hebben. Ik las op twitter dat de eigenaar van de ‘Nulwoning’ er wel voor heeft gekozen de panelen sneeuwvrij te maken. Wellicht kan hij er gemakkelijk bij.
    Enjoy wintertime.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.