Project Jaga LTV

Radiator_met_DBEOm meer van mijn Atag Qsolar zonneboiler-combi te kunnen doen, en aardgas te vermijden (zo veel en vaak als mogelijk 😉 ) wil ik een lange wens vervullen: de Thermrad radiatoren van mijn nieuwbouwwoning vervangen door Jaga low H2O lage temperatuur convectoren. Intussen al het een en ander uitgezocht, zoals je hier kan lezen….

Om zo veel mogelijk warmte af te kunnen geven aan de leefruimte, bij zo laag mogelijke temperaturen is zowiezo een groot oppervlak noodzakelijk. Bij een type 22 radiator zoals die nu hangt zijn hier 2 radiator-platen aanwezig, en 2 lamellen voor convectie. De Jaga convectoren gaan juist met een koperenbuis, en lamellen, het oppervlak genereren om de lucht te verwarmen.

Door het grote oppervlak hoop ik met een aanvoer-temperatuur van circa 35 ºC de ruimte te kunnen verwarmen. En aangezien het in de winter redelijk haalbaar is om tenminste die temperatuur in het 380 liter buffervat te krijgen (mede dankzij een groot oppervlak aan zonnecollectoren op het dak en de steile hellingshoek om de laagstaande zon te vangen), moet dit lukken.

Afmetingen

Qua afmetingen hanteer ik dezelfde afmetingen van de huidige radiatoren in de woonkamer/keuken. De breedte is bepalend voor de lengte van de convectoren van Jaga, waarbij ik gelijk kies voor een model met een ‘Twin’ optie: 2 boven elkaar geplaatste convectoren voor extra verwarmend vermogen. Het liefste zou ik als convector een diepte van ca. 21 cm willen hebben, maar…. dan kom ik niet uit met de aansluitingen op de vloer. Deze aansluitingen zitten helaas op 8 centimeter (gemeten van hart van de leiding tot aan de wand). Ik ben hierdoor dus beperkt. Waar mogelijk kies ik een zo groot mogelijk vermogen (in Watt) als plaatsbaar/leverbaar is. Want in strenge koude is het wel aangenaam om er warm bij te blijven zitten 🙂

DBE

jaga-dbe-unit-500x500De Jaga fabrikant levert ook een aantal gestuurde ventilatoren, die middels temperatuur op wisselende snelheden kan laten draaien. Uiteraard fluisterstil. Voordeel is door de versnelde hoeveelheid lucht er meer vermogen uit de convector gehaald kan worden, en met lagere temperaturen beter over weg kan. Dat regelt de DBE, afkorting voor Dynamic Boost Effect (dynamisch versnellend opwarmend effect)

Het voordeel is wel dat binnen een meter van de huidige radiatoren reeds een wandcontactdoos aanwezig is. Mooi zou zijn om deze achter de convector te plaatsen/weg te werken, maar dat betekend met een sleuvenfrees leidingen infrezen, met navenant stof en veel nawerk tot gevolg (de wanden zijn met spachtelputz afgewerkt)

Draaiknoppen

Om de convector aan/uit te schakelen zijn er draaiknoppen voorhanden. Ik ben nog zoekende naar de betreffende draaiknop, die niet voorzien is van een thermostaatknop. Heel simpel: de woonkamer en keuken worden al geregeld door de BrainQ thermostaat, en dus is in deze ‘referentie’ruimte geen thermostaatkraan noodzakelijk op de convectoren.

De oude (oorspronkelijke) radiatoren wil ik verkopen, waarvan 1 (de radiator in de keuken) verplaatst wordt naar de studiekamer. Want daar zit ik geregeld nog te werken en studeren. En hergebruik is ook essentieel van duurzaamheid.

Tot zover de vorderingen in mijn speurtocht.

0 gedachten over “Project Jaga LTV

 • Het principe is bekend uit de elektronica en autotechniek. Koelen met luchtverplaatsing. Alternatief is een oppervlakte flink groter te maken. Een radiator die een complete wand of plafond bedekt. Bij QSolar in de winter heb je maar weinig temperatuur verschil, en dus een lage energie overdracht naar de woning. Juist wanneer warmte gewenst is.
  Hoe zit het met je buffer capaciteit versus het aantal kWh dat je wil toevoegen aan je woning?
  Hoeveel kWh haal je uit je warmte paneel, en komt dat in de buurt van de vraag?
  Met grote verbazing kijk ik naar de meet en regel regels van verwarmingssystemen. Op het moment dat je nog een regeling toevoegt. Maak je het systeem weer instabiel. Hoe zit het met weer een regeling in de radiator? En wat is de impact op het complete systeem? Met name het besluit om maar weer wat gas te gebruiken.

 • Wim, ik schrijf hier over verwarmen, niet over koelen. Je moet dit wel even goed in de gaten houden 😉
  Met de collectorplaten (ca 7,5 m2) op het dak, heb ik vandaag (momenteel flink bewolkt, zeker geen clear sky en zeer zwak zonnetje) mijn buffervat op 43 graden Celsius. Momenteel verwarm ik de woonkamer, keuken en badkamer met 31 graden Celsius middels gewone radiatoren (status 6, waarde 31 op de Qsolar). Buitentemperatuur circa 6 graden Celsius.
  En JA, met de vlakke plaat collectoren zie ik de Qsolar gewoon status ‘SUN’ weergeven, als teken dat deze gewoon uit deze korte bewolkte dagen toch energie verzamelt.
  Wat bedoel je met ‘weer een regeling in de radiator’? De DBE zorgt voor geforceerde luchtverplaatsing, waar thermiek anders lange tijd nodig heeft om op te stijgen. En door geforceerde afvoer kan ik meer energie uit de CV keten onttrekken.
  Door vet overdimensioneren zal ik meer warmte kunnen benutten via zonlicht/zonneboiler dan met de huidige (te krap bemeten) radiatoren.

 • Niels,

  Ik heb de low H2O convectoren op onze slaapkamers en ze zijn gekoppeld aan een warmtepomp, die feitelijk hoofdzakelijk de vloerverwarming van warmte voorziet. Ik heb bij -12°C buiten een aanvoertemperatuur naar de vloerverwarming van ca 35°C. Dan gaan de JAGA’s ook wel wat doen, maar in het voor- en naseizoen is de watertemperatuur nog lager (bijv. 26°C) en dan doen de JAGA’s niet veel meer. Achteraf had ik op de slaapkamers ook liever vloerverwarming geïnstalleerd toen ik de warmte-pomp installeerde (bijv. deze: http://bioclina.nl/).

  Verder nog een opmerking over je buffervat temperatuur.
  Ik hoop dat je je wel realiseert, dat de temperatuur van je vat aan het eind van een dag weliswaar 43°C kan zijn en dat je verwarming maar 31°C nodig heeft, maar dat dit niets zegt over de geleverde en benodigde energie-hoeveelheden.
  Het buffervat kan er een hele dag over doen om op 43° te komen, maar is misschien in een kwartiertje “leeg”. Dus de energetische winst kan zeer beperkt zijn…

 • @Zwerius: momenteel laat ik overdag het zonlicht direct mijn woning opwarmen, zodat bij thuiskomst (1800u) alles lekker warm is. Middels de ‘twin’ uitvoering heb ik dubbele convector-lichamen in de te plaatsen radiatoren, aangevuld met de DBE-techniek. Wat het exact gaat doen, daar ben ik ook benieuwd naar. 1 ding is zeker: het warmteafgevend oppervlak is drastische vergroot. Notitie voor mijzelf: na plaatsing zal ik zeer waarschijnlijk ook mijn stooklijn moeten aanpassen, met zoektocht tussen de normale radiatoren en de Jaga LTV.

 • Koelen en verwarmen zijn verschillend, maar onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je koelt geforceerd de radiator met DBE-techniek. En radiator is hier eigenlijk een verkeert begrip. Het is een warmte wisselaar. Koel het water en verwarm de lucht.
  Ik sluit me aan bij Zwerius. Hoe groot is je buffervat? Hoeveel kWh krijg je binnen op een winterdag? Hoeveel gebruik je voor verwarming? Heb je een log erop?

 • Koelen komt ‘nicht im Frage’, want in de zomer (als je zou willen koelen) is mijn woning standaard voorzien van ca. 1 meter oversteek. Hierdoor wordt directe instraling geblokkeerd, en opwarming in de zomer (bij 30 graden Celsius etc.) effectief voorkomen. Dat ik de DBE benut om maximaal warmte te onttrekken uit het medium (water) middels grotere oppervlakte en een geforceerde stroom klopt, maar wel als doel om de ruimte te verwarmen.
  Effectief gezien zijn de Jaga’s convectoren: via warme luchtstroom wordt de ruimte verwarmd. Eigenlijk zijn de huidige Thermrad radiatoren dit ook, want er straalt weinig warmte uit/af, maar thermiek/stijgende lucht is wel waarneembaar. Maar ‘radiatoren’ zijn intussen zo ingeburgerd qua kreet, maar er zit wezenlijk een verschil in ja.
  Buffervat in geheel is 380 liter groot.
  Zojuist (na minuut of 7 douchen, 10.00 ’s ochtends), was het buffervat 38 graden Celsius. Momenteel winters zonnetje met veel bewolking. Ik zal een update rond 14-1500u posten voor beeldvorming van de temperatuur (of je kan de zon volgen via de monitoring op mijn PV systemen 😉 )
  Uitgebreidde logging dat je per dag/uur de kW/Joules ziet op de Qsolar is er niet (maar aanzienlijk uitgebreidere logging dan de doorsnee zonneboiler die louter tapwater opwarmt).

  tijd – buffervat temp (para 5 INFO)
  10:00 – 38 graden C
  11:00 – 38 graden C (verwarming uit Qsolar: 26 graden C aanvoer)
  12:00 – 38 graden C (verwarming uit Qsolar: 25 graden C aanvoer)
  13:00 – 38 graden C (verwarming uit Qsolar: 20 graden C aanvoer)
  14:00 – 38 graden C (verwarming uit Qsolar: 26 graden C aanvoer)
  15:00 – 37 graden C (verwarming uit Qsolar: 21 graden C aanvoer)
  16:00 – 37 graden C (verwarming uit Qsolar: 23 graden C aanvoer)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.