Terugblik 2012

Hopefull-2012-Wallpaper Het jaar 2012 kan weer de boeken in, tijd om na dit hectische jaar even terug te blikken op aantal onderwerpen gerelateerd aan duurzaamheid, niet alleen op energie…

Hypotheek

Waarom hypotheek als onderdeel van deze duurzame website? Welnu, in het kort: geld is schuld. Wilt u meer weten hierover? Er is genoeg te lezen en te bekijken rondom deze stelling 😉

De nederlandse woningmarkt is in beweging gebracht. Vele woningbezitters hebben te veel hypotheekschuld open staan bij de banken ten opzichte van de waarde op het onderpand. Erg vervelend, maar zoals Richard Heinberg, auteur van vele boeken rondom duurzaamheid, reeds eerder beschreef. Want grondstoffen worden schaarser (als in: moeilijk (en dus duur) te winnen, maar ook het opraken van grondstoffen), energie wordt duurder (wat ook door gaat in voeding en transport) en stijgende milieukosten (omdat menig overheid verkrampt vasthoudt aan fossiele brandstoffen zoals aardgas, (bruin)kool en kernenergie. Het is dus niet verwonderlijk dat het ‘leven op te grote voet’ niet lang(er) houdbaar zal zijn, en de effecten zullen wijd door onze samenleving naar voren komen. Daarom was ik reeds in 2007 gestart om mijn 100% aflosvrije hypotheek af te lossen. In 2006 (bij oplevering van de woning) bedroeg de hypotheekschuld €189.000. Anno december 2012 zit ik op €119.000. Hoe ik dat doe/gedaan heb? Welnu, bijvoorbeeld het vakantiegeld, 13e maand en/of bonussen hier in te zetten op de aflossing. Daarnaast gebruik ik de belastingteruggave 100% op de aflossing van het openstaande bedrag. Ook maatregelen als zijnde bewust autoloos leven, of een vakantie keer dichtbij te doen, helpt. Maar zeer zeker werkt ook besparen op de energienota aanzienlijk: in 2006 had ik circa 2100 Euro aan energielast, nu na alle aanpassingen niet meer, en ik krijg zelfs geld toe i.v.m. het invoeden op het lichtnet.

Ik ben goed op weg om in hoog tempo hypotheekvrij te worden. En het leukste dit jaar vond ik het boek van Gerard Hormann, “Hypotheekvrij!” waar hij zijn visie en acties beschreef. Het kwam exact overeen met mijn acties en visie 🙂 Als ik deze trend weet vast te houden qua aflossing, ben ik over circa 7 jaar hypotheekvrij. Heerlijk gevoel, toch? Het is een aanrader om dit boek (en e-book) te lezen.

Aardgas

Gecombineerd met CO2-vraaggestuurd ventileren, zie ik nog steeds een dalende trend in gasverbruik ontstaan (gerelateerd aan gewogen graaddagen). Van initieel (anno 2007) rond de 840 m³ per jaar, naar ‘anno 2012’ 540 m³ per jaar. Grotendeels ontstaan door het inzetten van de Atag Qsolar (zie het verval van 2010 naar 2011).

Nu in januari 2013 de Jaga Tempo LowH2O convectoren opgehangen worden, is het lastig om te voorspellen of de volgende ‘vermindering’ in aardgasverbruik rond de 5%, 10% of 20% zal bedragen. Want na alle aanpassingen zijn de grootste besparingen wel bereikt, en worden even zo grote besparingen op dit moment nog veel duurder. Daartegen staat wel dat ik beduidend minder afhankelijk ben van de energieprijzen en behoud van comfort heb verzekerd. Optie om de gasaansluiting de deur uit te doen is een warmtepomp (laten) plaatsen, en een inductiekookplaat. Helaas heeft gemeente Gennep een verbod op het perceel geplaatst, waardoor er niet dieper dan ca. 1-1,5 meter geboord mag worden. Helaas wordt het voor de buurt dan een lucht-warmtepomp, die lekker mag snorren 😉 als ik zover wil gaan. Hoop dat dit verbod (al dan niet onder voorwaarden) opgeheven wordt bij aanleg van een grond-bron heb ik vooralsnog niet gezien de passieve houding van de gemeente rondom duurzaamheid.

mindergas-trend-2012

 

 

 

 

 

Bovenstaande grafieken zijn gegenereerd met de website ‘MinderGas.nl’. Hier kun je onder een eigen account je situatie vastleggen, en dagelijks/wekelijks je gasmeterstand in noteren. De website kan een prognose geven, en je kan (indirect) vergelijken met andere woningen. Aanrader als je minder gas wilt gaan verbruiken en maatregelen als het plaatsen van HR++ beglazing of een nieuwe HR-ketel. In elk geval: in 2011 was mijn verbruik 0,20 m3/gewogen graaddag, in 2012 is dit wederom gezakt naar 0,18 m3/gewogen graaddag. Weer 10% minder-verbruik gerealiseerd, bij behouden comfort 🙂

De Atag Qsolar heeft ook een uitgebreid menu met informatie over gasverbruik en aandeel zonlicht in CV-bedrijf. Het is bijna (nou ja…bijna…) een sport om het aantal draaiuren CV voor zon (parameter 205) zo hoog mogelijk te krijgen: optimaal gratis zonlicht vangen en inzetten om het aardgas-aandeel terug te dringen!

verbruik totaal (GJ (…x 33= ..m3)) verbruik CV in GJ verbruik WW in GJ totaal aantal branduren aantal branduren CV aantal branduren WW draaiuren zonlicht collectorpomp draaiuren CV voor zon
Datum 21 22 23 24 25 26 204 205
30-06-2010 0 0 0 0 0 0 0 0
30-06-2011 29 28 1 1116 1070 46 1923 521
30-12-2011 34 33 1 1299 1236 63 2773 969
31-12-2012 52 49 3 1922 1809 113 4265 1389

Ik zal 31 december trachten de laatste statistieken van de Qsolar hierin aan te vullen.

Elektriciteit

Het elektriciteitsverbruik is wel omhoog gegaan. Mede door het enorme overschot wat ik heb ten aanzien van mijn eigen verbruik kom je snel in aanvaring met de ‘nederlandse salderingsregels’ volgens de Elektriciteitswet. Daarom heb ik dit jaar een 1500 Watt elektrische kachel ingezet. Want de vermeden aardgasverbruik kost mij ca. 56 eurocent per m³. Een kubieke meter aardgas komt energetisch overeen met circa 8 kWh aan elektriciteit, die ik zelf in overschot heb. In het gunstigste geval kan ik 8x 22 eurocent = 1,72 euro ‘vangen’, in het ongunstigste geval kan ik er 8x 6 eurocent = 0,48 euro voor vangen (zeg maar de kale elektriciteitsprijs bij benadering zonder belastingen/accijnzen). De elektriciteitsmeter kan ik legaal doen terugdraaien middels invoeden in de maanden februari t/m oktober, de aardgasmeter kent alleen het verbruiken ervan…

Het is voor mij dus een punt om binnen de mazen van de wet te blijven zwemmen, aardgas te vermijden (met stijgende accijnzen, toeslagen, BTW), en eigen geproduceerde energie te vebruiken (administratief). Tja… wederom een voorbeeld hoe de groene energierevolutie door haagse regenten structureel tegen gehouden wordt, verblind door hen die hopen dat Nederland in Europa een energie-rotonde zal mogen bestieren…. yeah right…. 😉

Intussen is mijn elektriciteitsverbruik ca. 1600 kWh op jaarbasis. Hetgeen wat ik teruglever middels zonnestroompanelen is ca. 4000 kWh op jaarbasis. Dit ter indicatie.

Voor nadere details rondom mijn zonnestroom-installaties, surf naar deze pagina voor (near) realtime statistieken. Gezien de koppeling met ZonPHP en EMU monitor is e.e.a. vanaf ca 8 juli 2012 gemonitord aldaar.

Waterverbruik

Tja kort maar krachtig, weinig veranderd. Ik schommel wederom rond de 35 m³ voor 2012. Voor de groentetuin benut ik het regenwater uit de 2 enorme regentonnen.

Transport

2012 nog steeds geen auto aangeschaft, maar nog wel een sportmotor in de schuur. Deze heeft dit jaar circa 5 ritten gemaakt. Waar ik kon en mocht, heb ik een dagje de auto van mijn ouders mogen lenen, wat dit jaar ca. 6-8 keer gebeurd is.

Fietsen doe ik nog dagelijks voor met name woon-werkverkeer. Dit bevalt me prima, en slechts 2-3 keer nat geworden. Goed te doen, om bij te komen in de streekbus en trein naar het werk.

Daarnaast fiets ik veel met de mountainbike, in voorbereiding op Duchenne Heroes 2013 in het team ‘De Maas Verbindt’. Ik hoop dat er nog mensen willen doneren, want voor het onderzoek is nog veel geld nodig.

Geschat dat ik totaal 324 dagen 20 km per dag fiets voor woon-werkverkeer, dan is dat 6480km op jaarbasis als onderdeel van mijn dagelijkse transport-noodzaak. Helaas nog afhankelijk van stadsbus en trein, doch met de hoeveelheid personen die daarmee in 1 keer vervoerd worden, scheelt natuurlijk zeer veel op CO2 emissies en fijnstof, vergeleken met een auto waar doorsnee 1 persoon in zit. Ik schat met al het trainen en recreatief fietsen (waaronder ook boodschappen halen etc zit) ik tegen de 10.000km fiets-kilometers afleg. En ik voel me er gezond bij. Wederom de slogan: “Fietsen scoort!”. Doel is om in het voorjaar van 2013 1 of 2 dagen met de fiets naar Eindhoven te rijden. Ook circa 1,5-2 uur reistijd, en 60 km enkele reis, maar goede training voor Duchenne Heroes, waaraan ik in september 2013 deel neem.

Overige zaken

April 2012 heb ik (samen met medewerking van Zonnestroomproducentenvereniging en enkele vrienden) in Gennep een marktkraam bemand en mensen geinformeerd over duurzame energie. Ondanks dat de zon niet zo hard scheen, wat het wel gezellig.

Mei 2012 is de jaarlijkse European Solar Days geweest, waar ik wederom open huis heb gehouden voor liefhebbers.

Ook het burgerinitiatief, gestart door Leo Korving, heb ik ondersteund. Mede vragen beantwoorden op de open informatieavond in het gemeentehuis, alsmede een prettige samenwerking met Atama, heeft toch enkele tientallen woningen in de regio voorzien van duurzame energie op het dak! Hopelijk gaat in 2013 weer zoiets positiefs gebeuren. Ik wil daarbij zeker ondersteunen 🙂

Augustus 2012 was wel erg ‘kicken’: een lang weekend mogen rondrijden met een heuse 100% elektrische sportwagen: een Tesla Roadster! Ik heb er nog steeds kippenvel van als ik denk aan de accelleratie, de actieradius en de wegligging. Heerlijke auto! Als ik ooit nog zoiets kan kopen, dan weet ik het zeker: die wordt het! Nadeel is wel de sportieve instap/uitstap, maar hemels… het rijdt zo heerlijk! Dus Staatsloterij: kom maar binnen vallen met die jackpot 😉

December nog een presentatie gegeven aan B&W op een BOP (Burgerontmoetingsplaats) rondom thema’s ‘milieu en duurzaamheid’. Ondanks het credo dat deze bestuurders in dialoog met burgers te treden, bleek het een hard gelag toen bleek dat de plannen hieromtrent al waren vastgelegd en beschreven in een plan. Ergo: leuke exercitie voor de kat zijn viool…

Voornemens 2013

Ook voor 2013 ga ik weer duurzaam (gestaag) verder. Naast gezond blijven, wat wel moet lukken met dagelijks portie fietsen en bewegen, ga ik verder met het uitbouwen van het financiele doel (zo snel mogelijk hypotheekvrij geraken). Want nu ik nagenoeg klaar ben met het verduurzamen van mijn woning, is dat nog een goede reden voor maximaal effect te bereiken. Ook hoop ik nog geruime tijd zonder auto mijn woon-werkverkeer af te leggen, met gebruik van fiets en Openbaar Vervoer. Vakantieplannen heb ik genoeg, maar daarvoor benut ik nu even initieel de marathon ten behoeve van Duchenne Heroes voor. Dus voorlopig geen vlucht naar het buitenland met vliegtuig of auto.

Rest mij jullie allen een voorspoedig, gelukkig en gezond 2013 toe te wensen, enne… unne goeje roetsj!

Eén gedachte over & ldquo; Terugblik 2012 & rdquo;

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.