Jaga DBE

jaga-dbe-unit-500x500Vanochtend zijn de Jaga Tempo convectoren afgeleverd en onderdeel daarvan zijn de DBE-units. Middels een temperatuur-gestuurde regeling worden 2 of meer ventilatoren ingeschakeld om meer lucht te verplaatsen dan de normale thermiek. Gevolg: een hogere overdracht van warmte aan lucht, aldus de leverancier.

Omdat de convectoren nog niet opgehangen zijn, heb ik provisorisch de DBE-units op de huidige radiatoren geplaatst, bovenop.

Op de keuken-radiator heb ik 2 units geplaatst, dus 4 ventilatoren door 1 control-unit bediend. En zie (en luister) bijgaande film. Op het moment van filmen passeert wel een auto, en draait de mechanische ventilatie middels CO2-vraagsturing op relatief laag niveau. Wat mij opvalt is dat de unit met ventilatoren niet uit 3 fans is opgebouwd, maar uit 2.

Energieverbruik Jaga DBE

De ventilatoren en regel-unit worden gevoed middels een schakelende voeding, die daarom ook een hoog-rendement heeft (en zelf dus weinig warmte ontwikkeld).

Met een meting op 1 Jaga DBE-unit uitgerust met 1 set ventilatoren (2x 12cm) verbruikt op comfort setting 1,7 Watt, en in boost-setting 2,4 Watt. De fase-verschuiving bedraagt 0,3. Dit alles is gemeten met een Voltcraft Energy Monitor 3000.

Hoe een en ander eruit ziet (en klinkt) als alles is gemonteerd, daar volgt later een verder verslag over waarbij ik ook het gasverbruik nauwlettend in de gaten houdt!

Update maandag 14 januari 2013:

De DBE-set met 2 ventilatoren is nu 54,56 uur gemeten met de Voltcraft Energy Monitor 3000. Daarbij is 0,067 kWh energie verbruikt. Geprognotiseerd naar jaar-cijfers is dit dan 8,76 kWh of ongeveer (bij een energieprijs van 22 eurocent per kWh, all-in) €1,93.

Dus voor mijn 3 Jaga convectoren komt er €5,79 ‘bij’ op het elektriciteitsverbruik, maar wordt hopelijk goed gemaakt door besparing op gas. Stel dat 1 m³ aardgas 68 eurocent kost, dan zou break-even al op 8,5 m³ gasbesparing liggen. Ik ga het meemaken…

 

Eén gedachte over & ldquo; Jaga DBE & rdquo;

  • Supergaaf! Ben ook naar wat manier opzoek om mijn verwarming efficiënter te gebruiken en iemand wees me hier op. Ben dan wel van plan om het zelf te maken met wat computerfans.

    Heb je al wat resultaten? En kun je wat vertellen over de temperatuur in de kamer na het aanbrengen van dit systeem?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.