Ontdooien van de zonnecollectoren

Collectoren ontdooid met collector-pomp: met winterzon toch oogsten!
Collectoren ontdooid met collector-pomp: met winterzon toch oogsten!

De winter laat geregeld een pak sneeuw achter op zonnestroompanelen en zonnecollectoren. Zo ook bij mij. Het reinigen van de zonnestroompanelen kan soms eenvoudig, doch door de korte dagen, veel bewolking  en laagstaande (zwakke) zon, is de gemiste opbrengst op het geheel van de jaarproduktie minimaal. Advies is om dan ook niet gevaarlijk het dak op te gaan, in de hoop te gaan reinigen voor ‘vette winsten’ met de zonnestroompanelen.

Doch er is bij zonneboiler systemen een eenvoudige manier om de vlakke collectorplaten sneeuw-en ijsvrij te krijgen zonder gevaarlijke handelingen: benut de collector-pomp!

Op mijn systeem (Atag Qsolar) kan ik via een parameter in het menu de collector-pomp handmatig aan-en uitschakelen. Bijvoorbeeld handig bij onderhoud, of eventuele diagnose te stellen bij problemen.

Dus op een koude besneeuwde dag, heb ik gedurende 45-60 minuten de collector-pomp aangeschakeld. Hierdoor wordt warmte uit het buffervat meegenomen door de (besneeuwde/bevroren) collectoren, en laat de warmte de vlakke platen langzaam aan ontdooien. Beetje bij beetje is dan na ca 45-60 minuten alles weer sneeuwvrij en diep donkerblauw van kleur om (diffuus) licht weer te vangen en te bufferen. Heb je echter vacuum-buis als collector (heatpipes), dan werkt dat dus niet, aangezien de sneeuw op de buis gescheiden wordt door een vacuum waardoor veel minder warmte uitgestraald kan worden.

Ik heb getracht e.e.a in een film op Youtube te plaatsen, maar hier is een fragment terwijl de collectorpomp actief is ingeschakeld. Zie onderstaande film:

0 gedachten over “Ontdooien van de zonnecollectoren

  • Kost je wel veel warmte, want het grootste deel gaat verloren. Het duurt overigens ook heel lang, want de boiler bevat met wat geluk lauw water, maar heet zal het in deze tijd van het jaar zeker niet zijn. Die warmte vang je niet zo snel terug, ook zonde van de energie van de pomp. Bovendien, 1 sneeuwbuitje en het begint weer opnieuw. Ook voor wamte geldt dat de invalshoek en tijdsduur cruciaal zijn. Diffuus licht levert vrijwel geen warmte van betekenis op. Meet het maar eens na, dit kost volgens mij echt alleen maar energie.

  • De tijdsduur is inderdaad lang, maar ik laat de collectorpomp ook traag lopen. ZOlang het medium maar boven de 0 graden Celsius is, is dat toereikend om te collectoren te ontdooien. Het is beter dan stunten op een ladder met een trekker, of schoonspuiten met water 😉
    Met een strak winterzonnetje kun je alsnog goed oogsten, maar inderdaad de hoek van je collectoren is van belang. Hier staan ze steil (ca 50 graden) opgesteld, dus bij wintermaanden door laagstaande zon toch nagenoeg rechte instraling.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.