Solar park Gennep: to be or not to be?

Het is al in de krant en journaal geweest, en enkele (gennepse) websites hebben ook er melding van gemaakt: er ligt een voorstel gereed voor behandeling 18 februari door de Raad om het heilloze (duurzame) industrieterrein “De Brem” om te vormen naar een solar-park. En dan ook eentje van formaat ‘heb-ik-jou-daar’: 80.000 zonnestroompanelen, met een productie van 18MW per jaar (fout… zie onderaan dit artikel). Ter vergelijking: op steenworp afstand ligt vliegveld Weeze met een solar-park van ca. 60.000 zonnestroompanelen. Maar ja, de duitse buren hebben wel een succevolle EEG wetgeving achter de hand, waar Nederland helaas van pappen-en-nathouden houdt.

Ikzelf zie het met gemengde gevoelens aan, en als volgt:

  • Voor de fracties van VVD, PvdA en SP (afdeling, niet in bestuur zittend) is het oprichten van zo’n park maar tijdelijk. Zodra de economie aantrekt wil men alsnog bedrijven gaan vestigen. Dus er gaan duurzame panelen weer verwijderd worden? En de cooperatie maar weer gesnoeid verder laten groeien?
  • Want waar Weeze (D) 60.000 panelen op 30 hectare heeft opgesteld, propt dit plan er 80.000 panelen op 20 hectare. Dus lekker dichtbij, slagschaduw-problemen en dus mindere produktie dan mogelijk is, anyone?
  • Er worden verwachtte (!!!) prijsstijgingen tussen 3% en 5% per jaar aangekondigd. Knap werk. Het is zeker geen veel gebruikte 7% stijging, maar met een overheid die leeft van accijnzen ben je nergens zeker van.
  • Bij berekeningen wordt de inflatie (nu ergens rond de 2,5-3%?) buiten beschouwing gelaten.
  • Levensduur van een PV-park wordt onderschat. Panelen leven (mits goed gemonteerd) tientallen jaren. Er zit niet voor niets 25 jaar of meer vermogensgaranties op. Dus een compleet solar park, tel maar op minstens een jaar of 50 dat deze er staat. Tegen die tijd kan je mogelijk heroverwegen om hoger rendement panelen te (laten) plaatsen na 50 jaar produktietijd
  • Men zinspeelt op de REB (Regulerende Energie Belasting) wat an sich gevaarlijk is
  • men vraagt zich af om levering van duurzame energie BTW-vrij te krijgen. Kleine kans… zelfs een ‘kropje sla’ initiatief (zelf gebakken zonnestroom mogen verhandelen aan de buren of in je straat) gaat vooralsnog niet in de wetgeving van Nederland gefaciliteerd worden. Alleen salderen op je eigen woning/dak, tot een net-aansluiting van 3x80Ampere. En dan mag je maximaal 5.000kWh invoeden, mits je geen negatief verbruik hebt…. Een slimme meter is vooralsnog niet wettelijk vastgelegd, dus je netbeheerder heeft geen voet om op te staan om je te voorzien van een slimme meter.
  • Voorstel hoopt op samenwerking met Euregio’s, dus o.a. duitse steden. Tja… Duitsland heeft al zijn doelen mooi voor elkaar, dankzij de EEG wetgeving in tegenstelling tot smerige jongetje van de klas Nederland…. Nederland weet nog steeds niet exact hoeveel duurzame enerige met zonnestroom gebakken wordt, door de omslachtigheid van de regelgeving en het bemeteren.

Ikzelf ben nogal verrast dat een dergelijk lange termijn (strategisch) project opgestart wordt, waar in december 2012 tijdens een van mijn presentaties nog steeds niets bekend was over dit plan of uberhaupt een duurzame strategie. Daarom pleit ik ook vooral om eerst draagvlak in de samenleving te creeeren, want dat voorkomt veel weerstand en overtuigen in gesprekken met burgers en bedrijven lukt beter met een goede aanpak en betrokkenheid!

Eenheden politie:

Watt-piek (of Watt-peak) [Wp]: Die “waarde” veranderd nooit, tenzij de modules van de DC generator opnieuw  worden “geflasht” in een professionele flasher en de elektrische eigenschappen onder standaard test condities opnieuw worden vastgelegd in een flash protocol. Dan heb je een “nieuwe STC capaciteit” (in Wp, kWp, etc.).

Dus nogmaals, voor de zoveelste maal: “Wp” is een vaste waarde.

Vermogen [Watt]: “Watt” (momentaan vermogen, hetzij DC-zijdig afkomstig van de PV/module generator, hetzij AC-zijdig afgegeven door de omvormer(s) aan het net) is een continu wijzigende variabele (Joule per seconde). Om precies te zijn 1 Watt komt overeen met 1 Joule per seconde (J/s).

Kilowattuur (kWh, of kWu) is de feitelijke energie (lees: stroom) opbrengst zoals we die kennen van de stroom meters. En dat is (kilo)Watt maal de factor tijd, meestal bepaald in een uur, en dan hebben we een kilowattuur (kWh). Dus: een bouwlamp van 1.000Watt laten branden gedurende 1 uur, dat is dus 1kWh.

1 kWh is omgerekend : 1000 Watt x 3600 seconden = 3,6 MJ aan energie.

Oppassen dus met “eenheden”!

0 thoughts on “Solar park Gennep: to be or not to be?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.