Jaga Tempo lage temperatuurverwarming geplaatst

jaga-dbe-unit-500x500Vandaag eindelijk de mogelijkheid om de 3 Thermrad radiatoren uit mijn nieuwbouwwoning te vervangen door de in december 2012 aangeschafte Jaga Tempo convectoren. Alles om zoveel mogelijk met lage temperatuurverwarming in combinatie met de Qsolar zonlichtboiler zonder fossiel aardgas te verstoken en er warmpjes bij te zitten.

Na een dag klussen is het resultaat er na: de Jaga’s hangen op hun plek, ontlucht en al.

Enkele foto’s heb ik genomen. Grootste probleem waren de (niet)standaard voetventielen, dus met een speciale tang verwijderde mijn vader en ik deze met een Unipor snijtang.

Vooraf hadden we van alle andere radiatoren de voetventielen gesloten, en de Atag Qsolar in bedrijf gelaten met gesloten gaskraan en uitgeschakelde douche-en verwarmingsondersteuning.

Het plaatsen van de Jaga’s viel goed te doen, al zijn we met 2 man de hele zaterdag bezig geweest. Vanaf 10.00uur tot een uur of 17.00u, waarna ikzelf de DBE-modules nog heb gemonteerd met een verlengsnoer. Ik moet nu nog de kabel op de plintjes vast zetten met kabelklemmen, en dan is het afgerond.

Daar de hele dag de zon goed heeft geschenen, is het buffervat van 380 liter op temperatuur. Op de Atag Qsolar heb ik de maximum CV aanvoer-temperatuur van 55 graden Celsius terug gezet naar 35 graden Celsius. Pas in het komende najaar (met hopelijk fikse vorst 😉 )weet ik hoe e.e.a. zich nuttig zal maken. Inmiddels (18:15u) is de Qsolar met CV-verwarmingondersteuning weer met maximaal 35 graden aan het opwarmen, en snorren licht hoorbaar de DBE-systemen in de 3 radiatoren (en Qsolar toont met trots ‘code 9’ op het display, ofwel: elke zonnestraal gaat via de collectoren naar het buffervat mijn centrale verwarming nu in!)

Tips

  • eventueel verbogen/gebogen convector-lamellen zijn met een kleine schroevendraaier weer recht te zetten;
  • zet de radiator iets (5 mm) uit waterpas, zodat een luchtbel zich naar de thermostaatkraan verplaatst en in een ontluchtingspijpje ophoopt;
  • DBE-selectieschakelaar ingesteld op ‘0’ volgens handleiding, zodat bij CV-watertemperatuur vanaf 26°C de DBE-ventilatoren aangestuurd worden (de sensor zit geklemd met adaptor op convectielichaam in de behuizing).
  • Verlaag de CV-aanvoer temperatuur. Welke nieuwe waarde gaat werken zal wederom proefondervindelijk uitgezocht moeten worden;
  • Wijzig de stooklijn van de CV-keten. Hier heb ik deze aangepast van 1,30 naar 0,80 op de Atag BrainQ.
  • Kamerinvloed op de BrainQ, rubriek Directe Groep settings, para 04: van 400% naar RC.
  • in de ruimte waar de kamerthermostaat hangt, dienen thermostaat-kranen volledig geopend zijn (op stand 5 of 6, afhankelijk van merk/model/type). Daarmee regelt de kamerthermostaat op juiste wijze de gewenste temperatuur mee.

….en ja, ik zal weer met de infrarood-meter eens meten als het vriest, om te zien of ik mijn CV-keten opnieuw moet inregelen met behulp van de pre-setting op de radiatorknoppen. Laat het echter nu maar eerst voorjaar met veel zon-uren worden! 😛

0 thoughts on “Jaga Tempo lage temperatuurverwarming geplaatst

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.