Isolatie fundering

fundering-EPS100
Isoleren van fundering: een basis om warmteverliezen te minimaliseren en energie-efficient een gebouw op te zetten

Nabij mijn woning is een kinderdagverblijf in aanbouw. Leuk om te zien wat er nu allemaal al (bijna) standaard wordt toegepast. Zo ook iets waar ik al een jaar over nadenk: het isoleren van de fundering aan binnen-en buitenzijde.

Het gebouw in aanbouw van bij dit artikel bijgevoegde foto is een kinderdagverblijf. Bijzonder is de opbouw: eerst zijn met boringen de heipalen gestort, waarna vervolgens een basislaag EPS (geëxtrudeerd polystyreen, ‘piepschuim’) van 100 mm dikte als bodem is gelegd. Hierop wordt vervolgens wapeningsstaal geplaatst en de wanden opgezet. De wanden zijn ook hier 100 mm EPS. Straks wordt alles afgestort met beton, en na het uitharden is de fundering gereed voor verdere afbouw. En… de woning heeft veel minder verlies van energie naar/aan de grond!

De bestaande gebouwen

Bij bestaande woningen kun je niet meer (eenvoudig) onder de fundering komen, maar je kan zelf wel de binnenzijde van de kruipruimte en de buitenkant aanpakken. Eenvoudig weg door in perioden van voorjaar/zomer de muur vrij te graven en hier de 100mm EPS platen te plaatsen.

Daarmee maak je al 2 van de 3 zijden in hoge mate isolerend en verklein je warmteverlies naar buiten (zeker in het najaar).

Collega Martin Kleinman heeft op zijn blog/website al een en ander geschreven. Ik hoop dat er nog ervaringen bij komen, danwel harde besparingscijfers en/of toegenomen comfort-ervaringen.

Als ik in mijn woning dit ga toepassen dan zal ik wel een deel van mijn terras open breken. Als hoekwoning zal ik dan 8,5 meter + 5,5 meter + 5,5 meter = 19,5 meter aan EPS plaatsen aan de buitenzijde. Deze platen worden veelal in maat 100cm x 50cm geleverd in diverse diameter. Uiteraard overweeg ik dan gewoon in 1 keer 100mm te kiezen.

Aan de binnenzijde zal ongeveer een gelijke hoeveelheid tegen de fundering geplaatst worden, waar ik misschien zelfs een enkele dot lijm zal moeten aanbrengen. En als je dan toch in de kruipruimte bezig bent, dan is de handeling ook toereikend om de huidige EPS-isolatielaag te verhogen met nog eens 100mm. Daarbij worden de ventilatie-mogelijkheden in de kruipruimte wel open gehouden, en is het de moeite waard om ook de grond af te dekken met een stevig dampdichte laag folie op de zandgrond (die hier toch droog maar koel aanvoelt).

Kosten

Qua kosten is dit een eenvoudige investering als je een en ander zelf kan/wil doen. Ik ga nog nakijken wat het bij lokale bouwbedrijven kost (Gamma, Karwei, Praxis etc.) maar ook groothandel (zoals Raab Karcher).

Zijn er ervaringen van andere mensen hierover? Berekeningen en/of excel-sheets zijn welkom!

Opmerking: ik zie dat WordPress een ‘bug’ heeft waardoor reacties via ‘comments’ momenteel niet mogelijk is. Hiervoor heb ik al een melding ingediend bij de makers van de plug-in JetPack for WordPress, want na deactiveren van deze plugin werken de comments weer wel!

Dit bericht is bewust na 20.00u ter publicatie gegaan, ter herdenking aan alle gevallen slachtoffers in de tweede wereldoorlog.

Eén gedachte over & ldquo; Isolatie fundering & rdquo;

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.