iSPEX: meet fijnstof

iSPEXlogoDeze week heb ik een pakketje ontvangen voor de smartphone. Het pakketje is onderdeel van het (nationaal) onderzoek rondom fijnstof in de lucht. Met een iPhone, de adapter en een gratis stukje programmatuur worden foto’s verzameld waaruit middels polarisatie het gehalte fijnstof en de samenstelling van kan worden vastgesteld. Want fijnstof is helaas verre van gezond, en rukt meer en vaker op in de moderne samenleving waarin consumeren en vervoeren centraal staat.

Wil je meedoen met het onderzoek, dan volg je onderstaande stappen:

  1. Controleer je smartphone. Je kan meedoen indien je een iPhone 4, 4s of 5 hebt.
  2. Verkrijg de iSPEX adapter. Te bestellen via het Longfonds, op deze hyperlink (dit kost EUR 2,50 en dekt de produktie-kosten en verzendkosten).  Je bent dan ook opgenomen in de database om tijdig geinformeerd te worden over landelijke iSPEX meetdagen/tijdstippen (via mail en/of SMS).
  3. download de applicatie via de Applestore
  4. Klaar! Het is nu wachten op stabiel weer met heldere lucht.

Het pakket bevat ook een stukje 3M folie waarmee je met de applicatie op je smartphone de samenstelling van het daglicht (en andere lichtbronnen) kan visualiseren.

Oefenen

De applicatie maakt het mogelijk om bijtijds te oefenen met de iSPEX. Het is belangrijk om met je rug naar de zon te staan, en dan verticaal een beweging beheerst te maken terwijl de applicatie loopt. Op basis van de hellingshoek ten opzichte van horizontaal worden een 3-4 tal foto’s gemaakt (hoorbaar aan het geluid) en gecombineerd tot 1 databestand die met draadloos netwerk (wifi of 3G) verzonden wordt.

iSPEX-daglicht-bewolkt
iSPEX meet bewolkt het daglicht van 25 mei 2013

Hier naast zie je een voorbeeld waarbij ik de iSPEX adapter geplaatst heb. Rechtsboven in beeld is de camera zichtbaar met een deel van het object en een spectrum van kleuren. Ik heb de camera gericht op de zon, die door bewolking omgeven is op 25 mei  rond 14.00u.

Aan de intensiteit zie je dat daglicht vol uitslaat. Alle kleur-‘elementen’ zijn maximaal vertegenwoordigd. Omdat de adapter de aan-uit schakelaar bedekt, heb ik deze met een stukje PVC-tape gemodificeerd zodat ik een schermafdruk met de iPhone kan maken (power-butten + home-knop = schermprint).

 

 

 

 

 

iSPEX LED meting
iSPEX meet nu een armatuur met 2 LED lampen er in

Als ik hetzelfde herhaal met een LED-lamp, zul je zien dat het spectrum kleiner is. Zo zal ook fijnstof en de samenstelling hiervan in zekere mate een effect werpen op het spectrum!

 

Dus ik zou zeggen: lijkt het je interessant om mee te helpen met dit onderzoek, surf dan zeker naar ispex.nl!

 

Eén gedachte over & ldquo; iSPEX: meet fijnstof & rdquo;

  • Vandaag drie metingen ingestuurd, in vanaf boxmeer station, twee vanaf eindhoven CS. Ben benieuwd want ik zie mijn locaties nog niet verschijnen…

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.