EU sluit compromis met chinese PV-producenten

Detailopname van neerlands PV-bedrijf Solland Solar
Detailopname van neerlands PV-bedrijf Solland Solar, inmiddels failliet

Heb je je ene post nog niet af, komt Europa binnen vallen met een mededeling dat de importheffing op chinese panelen nu weer herzien is: er is een akkoord gesloten en de chinese panelenbouwers. Oorspronkelijk konden de chinese bedrijven panelen bouwen voor 38 eurocent per Watt-peak, nu is besloten deze vast te zetten op 56 eurocent per Watt-peak. Een toeslag/stijging/heffing van 47%, dankzij ‘bemiddelen’ van de Europese Unie. Hoera….

Want kennelijk voelt de fossiele energiemarkt de bui al spreekwoordelijk hangen en lobbyen ze er lustig op los. Dus maak maar duurder/moeilijker die PV-panelen, dat is goed voor ‘onze’ business case rondom schaliegas-trajecten, steenkool-en bruinkoolcentrales.

Leuk he, om gekneveld vast te houden aan Europa, als het milieu en welzijn daadwerkelijk ondergeschikt zijn en de duurzame ‘Energiewende’ weer (tijdelijk?) tot een halt wordt geroepen. Want zoveel PV-producerende bedrijven heeft Europa al lang niet meer, mede door de moeizame politieke besluiten en de stijgende concurrentie uit het Oosten. Dus zoveel banen/werkgelegenheid direct op PV-producerende bedrijven is er niet mee gemoeid. Wel kan Europa met R&D verder gaan, rondom apparatuur voor het etsen/belichten/snijden van de halfgeleiders (denk aan ASML in Veldhoven/Eindhoven). Ik vraag me wel af, wanneer we dan ook heffingen gaan krijgen op consumentenelektronica….want die worden nog altijd in het verre oosten voor ‘maak-me-niet-gek’-dumpprijzen gemaakt, waar in Europa niet tegen te produceren valt. Over twee-sporen beleid gesproken….

Bron: Reuters

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.