Hittegolf en de omvormer

Ologo_sunp vrijdag 2 augustus 2013 was het een ongekend warme zomerdag. Het hele land lag plat van de warmte, en temperaturen rond de 35°C waren eerder regel dan uitzondering hier in Noord-Limburg. Mooi om met de monitoring van de Sungrow omvormer en de PV-monitoring eens te kijken naar de warmte-effecten, voor zover dat mogelijk is voor/door een particulier.

Nu hangt mijn grootste omvormer, een Sungrow SG3kTL, in de schuur gemonteerd tegen een stevig houten wand. De wand en het dak van deze schuur is voorzien van 10 cm isover isolatiematten, en er zit in de tuindeuren (hergebruikt) nog enkel glas in. Dus de warmte kan toch langzaam aan binnen dringen. Mooi om te kijken hoe deze omvormer zich kranig weert tijdens een dag met extreme warmte. En dankzij de uitgebreide menustructuur kan ik voor ca. 40 dagen historie raadplegen (elke dag heeft circa 60 meetmomenten tijdens de productie-fase van de omvormer). Ergo: meten=weten.

De handleiding van de Sungrow geeft aan dat er de-rating plaats vindt zodra de omgevingstemperatuur (ambient temperatuur) warmer wordt dan 45ºC. Gelukkig is de omvormer royaal voorzien van een flink koellichaam, en in geval van nood zie ik aan de onderzijde ook een ‘ventilator’ rooster zitten. Tot op heden nog nooit horen aanslaan die ventilator, dat terzijde.

Door de continue monitoring met ZonPHP kan ik eens de grafieken in Excel zo goed als mogelijk over elkaar leggen en kijken wat temperatuur doet.

temp-SungrowSG3kTL-2aug2013
Overlay omgevingstemperatuur omvormer versus vermogen zonnepanelen op 2 augustus 2013.
degradatie-sungrowSG3kTL
Karakteristiek van de Sungrow SG3kTL. Met ca. 47ºC  ‘ambient’ zou er circa 10% vermogen ‘geknepen’ worden om interne elektronica te beschermen.

Resultaten

  • Maximaal geregistreerde (omgevings)temperatuur door de omvormer bedraagt 47,9ºC. Buitentemperatuur in Gennep e.o. bedroeg circa 35-36ºC.
  • Gedurende traject 13.50u tot 20.21u (laatste geregistreerde meting) is de temperatuur hoger dan 45ºC, maar marginaal hoger zoals hierboven is vastgesteld;
  • Maximale temperatuur-verandering bedraagt 14,3 ºC, vastgelegd door de omvormer
  • Het is niet duidelijk hoe nauwkeurig de temperatuur-registratie wordt gedaan (niet-geijkt vanuit de fabrikant etc.). De gemeten waarden zijn dus als indicatie beschouwd;
  • De opwarming van de nabije omgeving in de houten geïsoleerde schuur loopt gewoon door via het enkele glas wat in de tuindeuren zit. Verwachting is als hier dubbel-glas in zou hebben gezeten, de schuur langer koeler blijft, en dus ook marginale effecten op de omvormer heeft; Je ziet heel duidelijk dat naarmate de dag verstrijkt, de temperatuur niet noemenswaardig daalt in het gemeten traject, mede door de isolatie en de buitentemperatuur.
  • Degradatie/’knijpen’/terugregelen van de omvormer zelf  ten gevolge van de hoge gemeten omgevingstemperatuur is dus niet zuiver vast te stellen, maar lijkt de omvormer enigszins te raken. Wel beter merkbaar is de mindere productie van de zonnepanelen bij hogere omgevingstemperaturen (buiten temperatuur ca. 35°C, dak/celtemperatuur kan mogelijk nog 20ºC hoger liggen). Dit zie ik door de mindere hoge piek-vermogens die langdurig bij heldere zonnige dagen geleverd kan worden.
  • Investeren in nog betere isolatie in de schuur (HR++ beglazing) ten opzichte van de meer-opbrengst voor de enkele dag met hittegolf is financieel niet interessant.
  • De SMA SB1200 en de Soladin 600 hebben niet eenvoudig uit te lezen temperatuur-data en zijn dus (nog) buiten beschouwing gelaten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.