Mook-Middelaar en schaliegas

schaliegas-nederland
Overzicht potentiele gebieden voor schaliegas

In nabijgelegen gemeente Mook-Middelaar heeft politieke partij Groen links de aandacht gevestigd op het gebied van schaliegas. De bodem rondom Mook bevat steenkool en grondlagen waaruit het veel besproken (en niet zo duurzame) schaliegas uit gewonnen kan worden. Een motie tegen de mogelijke winning had wel ‘sympathie’ maar geen brede steun van de raad.

Want naast het bederven van het landschap door de boortoren(s) en de activiteiten daaromtrent (vrachtverkeer voor grondstoffen van de smurrie om het ‘fracken’ uit te voeren) zal de raad ook niet stil gestaan hebben bij de gevolgen voor de natuur (waterwingebieden liggen nabij Mook) alsmede de burgers en bedrijven (wie staat langdurig garant en stelt partijen schadeloos bij grondverzakkingen en aardbevingen ten gevolge van het boren?)

Helaas ziet de raad alleen om naar het toeristische karakter van deze gemeente en daar ‘passen’ de boortorens niet zo in. Ik mag hopen voor de samenleving dat er snel kennis opgedaan wordt door burgemeester, wethouders en raadsleden. Want het benutten van (schalie)gas is verre van rendabel (zeker niet CO2-‘neutraal’) en geeft alleen maar verliezers aan mens, milieu en samenleving in geheel. Beter en wenselijker is om energievoorziening te verduurzamen middels zonne-energie (zonnestroompanelen voor elektriciteit, zonnecollectoren voor warmte) dan op de fossiele voet verder te gaan met het toebrengen van schade in de directe omgeving. Ik ben benieuwd of de politiek in het gennepse uberhaupt ook verder kijkt, en moedig ze hierbij aan. De burgers moedig ik aan kritisch te zijn, want het ‘pappen en nat houden’ lukt in Gennep maar al te goed getuige het verbrassen van vele miljoenen euro’s aan Floriade, een fietsbruggetje en andere kunstzinnigheden die de lokale gemeenschap geen duurzame banen bieden danwel werkgelegenheid in de regio stimuleert.

En denk er aan Gennepse burger: in 2014 mag je weer stemmen. Wellicht een mooi moment om alvast alle politieke partijen tegen een duurzaam LED-lampje te houden en ze alvast te rangschikken op ‘geschikt’ of ‘niet geschikt’.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.