Half jaar elektrisch rijden met een Peugeot Ion

peugeot_ion01 Een van mijn  contacten liet terloops weten dat hun gezin zich verplaatst met een elektrische auto, in dit geval een Peugeot Ion. Op mijn vraag of ze hun ervaringen in een artikel willen beschrijven werd terstond ingestemd. Lees hier verder over de indrukken van deze elektrische auto uit Midden-Limburg.

Sinds een half jaar zijn we de trotse eigenaar van een elektrische auto. Met een beetje slim zoeken op internet vonden we een Peugeot Ion, een Mitsubishi Imiev-variant. Een demo model bij een dealer, ver weg in het land. Een dagje uit voor een proefrit resulteerde uiteindelijk in de inruil van onze gezinswagen, een zuinige diesel, die echter van géén ineens heel véél wegenbelasting zou gaan kosten vanwege het gewicht, en vooral: het milieu zou blijven vervuilen met fijnstof ondanks roetfilters…

Het eerste vraagteken: hoe zouden we thuiskomen met de Ion, want de afstand vanaf de dealer zou ons verplichten om onderweg 1 of 2 keer bij te laden, terwijl we nog geen laadpas hadden, en ook nog geen benul van hoe dat laden zou werken. Maar de dealer had ervaring: binnen enkele dagen werd de nieuwe aanwinst thuis bezorgd en het inruilexemplaar meegenomen. De elektrische kilometers konden beginnen!

De Peugeot Ion is dezelfde auto als de Mitsubishi Imiev of de Citroën C-Zero. Ziet er uit als een klein, licht autootje, maar het gewicht is door het accupakket groter en zorgt voor een stabiele wegligging: waar bij een flinke storm de lichte stadsautootjes je om de oren vliegen is de Ion de rust zelve. En in bochten en op rotondes rijdt de Peugeot als een vorst. Het is comfortabeler dan welke andere kleine of middelgrote nieuwe auto die we ooit hadden. Het kan 4 personen vervoeren en nog wat bagage of een hondje, zonder dat de volwassenen achterin met hun hoofd tegen het dak komen, zoals bij  “sportievere”, dure modellen. Een gestroomlijnde en slanke vorm maar wèl gebouwd op 4 volwassen inzittenden! Ideaal! Het verbaast ons dat we nog nooit een andere Imiev-achtige hebben zien rijden in onze middelgrote stad. Het valt de meeste mensen (helaas) amper op dat er iets anders is aan deze auto, hooguit op een landweggetje waar het “stille” meer opvalt. We zien wel een hele hoop hybrides, maar puur (100%) elektrisch helaas nog steeds niet.

Er is geen brandstofmotor die voor warmte zorgt. In de winter verwarm je dus ‘op de accu’, en dat kost kilometers. Bij lage temperaturen en/of vochtige weersomstandigheden dus deuren niet te lang open houden om het vocht en de kou buiten te houden, en bevroren ruiten eerst extra goed handmatig ontdooien. In de auto je jas aanhouden, en zuinig zijn met airco en kachel helpt ook. De achterruitverwarming lijkt geen kilometers te vreten. Dat geldt ook voor verlichting en radio. Die laatste ziet er simpel uit maar is redelijk compleet, inclusief CD-speler, usb (voor een usb stick met muziek) en bluetooth (je smartphone handsfree en/of  als muziekspeler). Het enige dat ontbreekt is merkwaardig genoeg een klok – we zijn inmiddels twee (te goedkope) klokjes verder…

Opladen

Opladen doen we eigenlijk altijd thuis. Er is een laadkabel meegeleverd voor ‘gewoon’ in een stopcontact (230V, 10A). Volladen duurt ongeveer 8 uur, ’s nachts terwijl je slaapt, of overdag, als je het rechtstreeks uit je zonnepanelen op het dak wil laten komen. Er past 16 kWh in de accu, meer dan genoeg voor het dagelijkse woon-werkverkeer van ruim 60 km over de snelweg. Als we in het weekend weinig kilometers te maken hebben dan laden we niet bij, en rijden we met de boodschappenritjes de accu leeg.

Opladen bij reguliere laadpalen kan ook, met een speciale laadpaal-kabel (extra accessoire). De tijd aan een laadpaal is ongeveer de helft van thuis. Voor laadpalen heb je een laadpas nodig – dat uitzoeken is een wetenschap op zich, gezien het landschap van laadpaal-aanbieders en laadpassen. Tip: er zijn laadpassen die gratis zijn, alleen het laden aan een laadpaal betaal je. De Ion kan tot slot ook nog snellaadpalen gebruiken, dan heb je de accu in een half uur voor 80% opgeladen. Interessant is te weten dat in de komende jaren langs de snelwegen een netwerk van snellaadstations gebouwd wordt waarbij er minstens iedere 40 km een laadstation staat.

Actieradius

Hoe zit het nu met het bereik? Ruwweg: op de snelweg bij 100 km/u heb je ongeveer 80 km bereik. Neem je genoegen met minder snelheid en vermijd je de snelwegen, dan kan je 140 km ver komen. Maar alles wordt beïnvloed door o.a. temperatuur, neerslag en wind. Droog weer in de zomer lijkt optimaal, maar te heet is ook weer niet goed (airco!). Tip: banden goed op spanning houden, regelmatig controleren. Andere tip: 90 km/u op de snelweg lijkt een goed compromis tussen tijd en zuinigheid. Voor langere afstanden als er voor werk wat méér kilometers gemaakt moeten worden en omdat we met 3 man, binnenkort met 4, soms vervoer nodig hebben, hebben we nog een klein zuinig benzine-autootje staan voor bijna niks. Mijn vrouw is er verre van rouwig om als zij daardoor gebruik mag maken van de Ion.  😉

Elektrisch rijden is metéén lekker. Heerlijk stil zonder motorgeluid, je hoort alleen nog de banden op de weg. Je hoort elkaar praten en je muziek klinkt helderder. Leuk om bij het stoplicht een sportauto er uit te trekken die je staat uit te dagen. Praktisch ook, als je nog maar net op tijd de rotonde opdraait maar kan optrekken als een dolle. Een elektromotor heeft direct snelheid, kijk dus ook weer uit voor te hard rijden. Kijk ook uit bij inhalen van fietsers en voetgangers, honden en paarden, die horen je niet aankomen! In die zin is het wel voor de bewuste rijder die alles wat hij of zij passeert behandelt als een “bang paard”, en niet voor iedereen. Het ‘gas’ loslaten remt de auto en laadt de accu op (regenereren van remenergie, red.), dus rijden met zo weinig mogelijk rempedaal is slim en zuinig. Dit vraagt wel om een anticiperende rijstijl.

De profilering van de Ion als stadsauto klopt wat ons betreft niet: de meeste van onze kilometers liggen buiten de bebouwde kom, en als je werk niet méér dan ongeveer 35 km bij je vandaan ligt, red je dat met gemak heen en weer als het vriest, en zodra je de verwarming niet meer nodig hebt, kan je twee keer heen en weer op één lading! Veel stoppen en afremmen is juist gunstig voor de Imiev-varianten, dus wel liever de streekweg met rotondes dan de snelweg, of anders dus met 90 achter een vrachtauto hangen. We hebben ooit 150 km gehaald op één lading, met alleen maar stadsritjes, dat wel. Hoe goed je de rit ervóór gereden hebt zie je direct na het opladen. Ook dàt wordt een sport, en geen zorgen: met 0 km op de teller kan je nog zeker 5 km gewoon verder op 50 km/u, hebben we gemerkt. Als het niet méér is.

Zo valt er veel meer te vertellen over het rijden in een elektrische auto, maar het bovenstaande geeft hopelijk een goede indruk. Let goed op demo-auto’s bij dealers, die gaan vaak extra goedkoop weg omdat ze weer een nieuw demo-model krijgen. De Imievs, Ions en Zéro’s zijn er inmiddels al voor rond de 10.000 euro, met amper kilometers op de teller, ze lijden *niets*, en zelfs in de winter is het goed te doen. We laden de auto op via ons dak, met onze zonnepanelen, dat maakt het extra leuk: Het restant verbruiken we in huis. (Wel gewoon via teruglevering). Maar een ècht groene leverancier waar je bijv. je eigen windpark kan aanwijzen is óók al heel mooi, als die zonnepanelen er net niet afkunnen of als je last hebt van andere gebouwen of bomen. Join the club!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.