Orientatie naar een auto

Door lange reistijden met het Openbaar Vervoer, mede door weinig prioriteit bij lokale bestuurders en provincie moet ik toegeven dat ‘transport’ op deze wijze weinig werkbaar is gedurende de afgelopen 4 jaar. Dus zoeken naar alternatieven…

Een normale auto, rijdens op fossiele brandstof (LPG, (bio)diesel, benzine) is een doodlopend hoofdstuk. Naast onvermijdelijk directe uitstoot van CO2, maar ook fijnstof weinig duurzaam. Mede door het lage rendement van een verbrandingsmotor helemaal een domme keuze.

Een hybride auto (fossiele brandstofmotor met (in)direct gekoppelde electromotor) is al een stukje beter. En met de jaren dat ik in de Honda Civic Hybrid gereden heb, weet ik dat de elektromotor lekker ondersteunt tijdens accelleratie en lage snelheden. Maar nog steeds fossiel aangedreven.

De elektromotor, aangedreven via elektriciteit in accu’s, is het alternatief. En daar ben ik nu intensiever naar aan het kijken. Mede door het mogelijk (zwaar) versoberen van de salderingsmogelijkheden vanaf 2017, kan ik wellicht op deze wijze ca. 3.000kWh óverschot beter besteden. Ook een hoog rendement van de elektromotor (ca 90% of meer) is prettig, met als beperking nu nog (gevoelsmatig) de actieradius.

Tesla heeft mooie modellen, maar voorlopig als particulier in een te hoge prijsklasse.

Nissan heeft de Leaf, waar je naast de auto de accu kan kopen danwel leasen.

Renault heeft een serie Z.E. (Zero Emission), met daarin o.a. een Twizzy en een Zoe. En de Zoe ziet er veelbelovend uit, mede door ervaringen van 2 vrienden die er een jaar in rijden.

Naast een fikse investering moet ook een laadinrichting thuis aangelegd worden, bij voorkeur 3 fase, 11kW. Dan is de elektrische auto in 1-2 uur vol geladen. Wel krijg ik mobiliteit terug, wat gunstig is daar in de regio zeer weinig mogelijkheden tot werken zich voortdoen.

Ik ben dus nog in overweging… hart-verstand. Je kent het vast wel. Maar mocht er een elektrische auto komen, dan zal ik de cijfers ook tonen op Spritmonitor.de (rondom verbruik, onderhoud, verzekering etc). Heb je tips? Deel ze via de reacties hieronder 🙂

0 gedachten over “Orientatie naar een auto

 • Ben zelf serieus de Nissan Leaf aan het overwegen. Hier in de VS (waar deze o.a. ook geproduceerd wordt) kun je de goedkoopste versie (S) van een Nissan Leaf (model 2013) leasen vanaf $199 per maand (bij $1800 vooraf betaling) voor 3 jaar. Met de 3.3 kW onboard lader duurt het wel even een 8 uur (a 220V) voordat ie helemaal volgeladen is maar dat zie ik niet als een probleem gezien mijn beoogd gebruik van de auto. De actieradius is minimaal een 80 mijl (130 km) dus voor op en neer naar kantoor (40 mijl) en eventueel een ritje hier en daar voldoet dat voldoende. Het model SV (2013) komt met een 6.6kW lader en laadt in een 4 uur tot 100%, voor een $50 per maand meer. Volgens mijn berekening bespaar ik per maand minimaal een $100 aan benzine kosten (vergeleken met het betalen voor de elektriciteit om de “tank” te vullen). Komt er dus op neer dat ik voor $100 per maand een vol elektrische auto kan rijden, behoorlijk aantrekkelijk! Overigens ben ik er nog niet helemaal achter of en hoeveel belasting hier ik nog boven op betaal.
  De keuze voor de accu kopen of leasen (indien je de auto koopt) heb ik ook van gehoord. Ik geloof dat je hier de keuze heb om voor $100 per maand de accu als het ware te verzekeren, maar wellicht komt dat op hetzelfde neer als deze te leasen. Persoonlijk zou ik de Nissan Leaf op dit moment niet kopen. Onder andere gezien de gunstige lease mogelijkheden (en je loopt dus ook geen risico met de batterij), maar ook omdat ik het komende jaar het belasting krediet wellicht niet kan benutten – ik installeer binnenkort een PV systeem met een 30% belastingkrediet, en zoveel verdienen wij niet 😉
  Ben benieuwd naar je uiteindelijke beslissing!

 • Interessante afweging en ik zal je afwegingen met plezier en interesse volgen. Bij mij rijd de trein keurig op tijd , 6 keer per uur, dus rijd ik al elektrisch. Ik heb me wel al uitgebreid georiënteerd. Terwijl de lease rijder uitgebreid wordt gestimuleerd zijn er voor een particulier bijna geen aanbiedingen. Zolang de leas rijder de auto koopt zijn de auto’s kunstmatig duur. Een gewone Prius kost 29000. Een plug-in Prius kost 40000. Zelfs al rijd je 100% van de tijd op gratis zonnestroom dan verdien je het nooit terug in nog geen 5 jaar. Heel vreemd!
  Ik heb een folder aangevraagd voor de BMW i3. Erg mooi maar ook weer prijzig.
  Heb je eigen terrein voor een laadpunt op je zonnepanelen, ik niet? Laden aan de openbare weg met een kabel die ze er uit kunnen trekken is niet echt aantrekkelijk. Jammer dat de e-laad geen laadpalen meer subsidieert!
  Succes

 • Ha Niels,

  Zoals je weet ben ik tegen alle vormen van rente, dus óók tegen het uitbuitsysteem van “leasen” waar alleen de leasemaatschappij (lees: Bank) werkelijk béter van wordt. (financieel). En waar innovatieve bedrijven aan te gronde gaan, omdat de koopprijzen hierdoor kunstmatig worden opgedreven voor de gewone consument. Als werknemer telt het deel van je inkomen dat opgaat aan de lease-auto ook niet mee voor de hoogte van je WW, ook iets om rekening mee te houden, reden voor mijn man om dergelijke banen/voorstellen af te wijzen. Je vergeet om die reden dan ook de Imiev, Ion en Zéro in je overweging: Tegenwoordig tweedehands al voor minder dan de helft van de aanschafprijs te krijgen met amper kms op de teller. Met gunstig weer, veel afremmen op de motor, en niet harder dan 80 rijden haal je er ècht 150 mee, ook nog na een jaar. Die ziet er dan niet “gelikt” of “snel” uit, maar wel “kek”, wat ons betreft, en we kunnen er met zijn vieren gewoon rechtop in zitten, met nog ruimte voor onze hond ook! 🙂 Hij rijdt lekkerder en stiller dan welke andere benzine-auto dan ook, voor nog geen 4 euro per volle tank. Perfect voor 2x woonwerkverkeer van 65 km per dag 🙂

 • @floris : Ons autootje rijdt via het dak 🙂 Een oostdak, wel te verstaan, op een rijtjeshuis in een volksbuurt! Zie hier de opbrengst van April 🙂 https://twitter.com/ietsist/status/466188299380731906/photo/1/large (April is iets minder tot nu toe, moet ik toegeven :p)

  Eigenlijk zouden we ons allemáál met hand en tand moeten verzetten tegen lease-bedrijven, en de werkgevers die hier gebruik van maken. Als de auto’s “na de lease” de markt opkomen hebben ze tegenwoordig met al die kms op de teller nog een prijs die normaal zou moeten zijn voor een nieuwe. En dat geldt zéker voor alle innovaties die proberen tegen de stroom in de markt op te komen! (En verdrinken, meestal :/)

 • Overweeg eens een CNG auto, bijv fiat 500L Living CNG. Dan rijdt je op groen gas en met een behoorlijk beperkte CO2 footprint.
  Past in het transitieplaatje power to gas en groeiende vervanging van fossiel aardgas naar biogas.

 • @Marnix: Maar daarbij blijft de CO2-emissie bestaan, iets wat ik met (duurzaam geproduceerde) elektriciteit voorkomen kan. Dus CNG… helaas. En dan begin ik nog niet over de oude techniek en dus motorolie, distributiekettingen, kleppen stellen. En het rendement is dusdanig laag, dat het ‘hands down’ voor full-elektric is.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.