PIR update

Momenteel loopt mijn contact met rechtsbijstand en de PIR discussie nog steeds. Ik heb afgelopen weken ook de situatie voorgelegd aan een van de verenigingen rondom zonnestroompanelen: De ZPV, zonnestroomproducentenvereniging.

Vanuit de ZPV ontving ik onderstaande reactie, waarvoor hartelijk dank:

Volgens de elektriciteitswet mogen netbeheerders voorwaarden stellen aan hun afnemers, en het PIR is in hun voorwaarden vermeld. Daar valt niet veel tegen te doen. Wat betreft noodzaak: je kunt je voorstellen dat netbeheerders willen weten waar opwekkers in hun netwerk zitten, maar het
recht op privacy beperkt hun toegang tot de meter; daarachter heerst de afnemer.

De ZPV is van mening dat voor kleinverbruikersaansluitingen (3*75 A c.q. 1*80 A) de netbeheerders niet hoeven te weten hoe groot het aangesloten vermogen is. Dat mag dus tot ca. 17,5 kWp zijn. Wel dienen de netbeheerders ervoor te zorgen dat op verzoek van de aanmelder een meter met terugleveringsregistratie wordt geplaatst, zonder kosten voor de
aanmelder, en dat de netbeheerder voor een correcte verwerking/doorgifte van de meterstanden zorg moet dragen.

Iedere kleingebruiker heeft immers het recht om een meterverwisseling aan te vragen als hij/zij het vermoeden heeft dat deze niet (meer) correct functioneert (b.v. na het plaatsen van een PV-systeem), en heeft daarbij de keuzevrijheid om i.p.v. een slimme meter een meer traditionele digitale
meter met teruglevertelwerken te kiezen. En extra meterstanden moeten dan ook administratief verwerkt kunnen worden, ongeacht hoe en waarmee de opwek heeft plaatsgevonden.

Op http://uitspraken.rechtspraak.nl zijn nog geen uitspraken over “productie installatie register” vinden. Nog doet daar kennelijk niemand (te) moeilijk over.
Zonder aanmelding via www.energieleveren.nl en zonder inside-info over bij welke persoon/afdeling je bij de netbeheerder moet zijn, je kan blijven zitten zonder meter die teruglevering kan meten. Er is in het verleden
door Peter Segaar (PolderPV) nogal eens boos gereageerd omdat netbeheerders absoluut niets zeiden over meters en EAN-codes e.d. Dat is sinds 2013 dus wel verbeterd met de energieleveren.nl website, alhoewel de argumenten daar
nogal gezocht zijn.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.