Woningbouwcooperaties en huurwoningen

reuse_reduce_recycleIk trof recent (27 augustus to be precise) een uitzending aan op de NPO over duurzaamheid, recycle en cradle-to-cradle. Daarbij kwam het onderwerp naar voren dat ‘bezit’ van goederen in de nabije toekomst gaat verschuiven naar ‘gebruik’  van goederen. Door de toenemende bevolking, de dalende beschikbaarheid van grondstoffen ontstaat deze situatie versneld: er is groeiende wens, maar dalend aanbod (resulterend in dus ongetwijfeld hogere vraagprijs).

Dat heeft gevolgen voor iedereen. Ook voor de mensen die in een huurwoning leven, een doelgroep die vaak last kan ondervinden als men op eigen initiatief zonnepanelen, zonneboilers of zuinigere ventilatie-systemen plaatst.

Er schijnt een pilot te draaien bij een nederlandse woningbouwcoöperatie waar de huurders tegen besparing van energieverbruik een apparaat kunnen huren. De huurtermijn bedraagt voor bijvoorbeeld een koelkast en/of vriezer 7 jaar. Door een hoog energie-label (dus: hoog-efficient apparaat) uit te zetten bij de huurder, realiseert de woningbouwvereniging een lager energieverbruik bij de huurder, en kan de huurder met de bereikte besparing dit efficiëntere apparaat in bruikleen krijgen (bij gelijkblijvende huurlast (en afnemende energierekening)).

Ik vraag me af, zijn er reeds meerdere woningbouwcoöperaties bekend die dit actief reeds aanbieden? Zijn er reeds huurders die mogelijk hier al ervaringen (positief en negatief) mee hebben? Welke woningbouwcoöperaties breiden hun dienstverlening op deze wijze uit?

Want zo simpel kan naast een koelkast en vriezer, ook oven, magnetron, inductiekookplaat/gasfornuis, vaatwasmachine bijdragen aan lagere energiekosten, verhoogd verbruik van grondstoffen, en comfort voor gebruiker en verhuurder.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.