Elektrische auto en car-sharing

Autolib_logo In Frankrijk is de opkomst van de elektrische auto niet meer te stuiten. Naast Renault die enkele praktische modellen op de markt brengt, zijn er ook bedrijven opgekomen die het elektrisch vervoer op ludieke wijze weten in te vullen. Zo ook het bedrijf ‘Autolib’.

Simpel gezegd zijn de elektrische auto’s (model ‘Bluecar’) via een abonnementsysteem te reserveren/boeken, en tijdens en na het gebruik te wisselen. Zo hoef je dus niet te wachten tot de accu vol is, maar je kan eenvoudig overstappen. Ook voor bezitters van een (eigen) elektrisch voertuig heeft Autolib mogelijkheden hun te bedienen…

De Blue Car

bluecar-image
Het model ‘Blue Car’

Een modern vormgegeven auto is het hart van deze transport-oplossing. De vier-persoons auto is ongeveer 3,65meter lang en weegt ca. 1120kg. In de auto is een accu met een vermogen van 20kW gemonteerd die de automotor aandrijft. Het motorvermogen is 35kW (met een maximum motorvermogen van 50kW). Deze configuratie is goed voor een maximum snelheid van 130km/u en een accelleratie van 0-60km/u in  6,3 seconde.

Binnen het stadsverkeer zal de actieradius ongeveer 250km bedragen, op openbare wegen buiten de stad loopt dit terug naar ongeveer 150km. Uiteraard, een en ander is afhankelijk van rijstijl, belading, snelheid, weersomstandigheden. Mileage may vary, zeggen de engelstaligen netjes.

In gebruik

In feite is het gebruik maken van deze dienst eenvoudig.

  1. Ga naar de zuil die oplicht als zijnde ‘beschikbaar’
  2. Scan uw abonnement op de Blue Car ruit;
  3. Open de laadzuil. Open vervolgens het klepje op de auto en verwijder ook daar de laadkabel. Berg de laadkabel op in de laadzuil. De laadzuil zal weer afsluiten na enige seconden. De elektrische auto is nu gereed voor gebruik.

Na het reizen parkeer je de elektrische auto bij een van de verzamelpunten van AutoLib. En sluit de auto weer aan het laadpunt:

  1. Parkeer de auto bij de laadzuil die groen oplicht;
  2. Scan uw abonnement op de laadzuil. De zuil is nu ontgrendeld en kan geopend worden.
  3. Open op de auto het ‘tank-klepje’, plaats de laadkabel uit de laadzuil in de auto en sluit het tank-klepje;
  4. Scan tenslotte uw abonnementskaart bij de voorruit van uw zojuist geretourneerde auto.  En u kan nu uw weg vervolgen met een andere (reeds opgeladen) auto, of op andere wijze  uw weg te vervolgen.

Het bijzondere is dat elk Autolib voertuig voorzien is van GPS en je feilloos naar een van de vele verzamelpunten kan navigeren. Geen stress, vervoer is ontzorgd.

De laadzuil

De laadpunten zijn compatible met vele bekende modellen die nu (anno 2014) op de markt verkrijgbaar zijn, zoals:

BMW I3, Nissan Leaf, Mitsubishi i-MiEV, Opel Ampera, Toyota Prius Rechargeable en alle Renault Z.E. range vehicles

Echter Smart EDs, Peugeot iOn (geproduceerd voor mei 2013), Citroen C-Zero (geproduceerd voor mei 2013) zijn niet ondersteund op de laadpunten.

Huurprijs

De huur is vooral afhankelijk van hoe lang je de auto wilt gebruiken. Voor een jaar-abonnement betaal je EUR 120 en EUR 5,50 per half uur gebruik.

Eigen laadpas voor AutoLib

Je kan ook als je reeds een (eigen) elektrische auto hebt, een abonnement afnemen voor alleen het laden. Dat kost je 15 euro per jaar, en per laad-uur 1 euro. Wel kunnen per abonnement-soort hier afwijkende bepalingen gelden zoals maximaal 4 uur laadtijd. Maar goed genoeg om weer vooruit te komen en het laadpunt vrij te geven voor andere gebruikers.


Meer informatie:

Autolib website

AutoLib APP (Apple)

AutoLib APP (Android)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.