Gedragsregels bij laadpalen

generator_3a4bbe De elektrische vervoersmiddelens zoals auto’s, motoren, scooters, brommers, fietsen zijn de laatste jaren drastisch in opkomst binnen Nederland. Ondanks dat er stevig gewerkt wordt aan het uitrollen van een landelijk en bereikbaar laad-netwerk gebeurt het toch veelvuldig dat een laadpunt bezet blijkt te zijn of gewoonweg buiten werking is. Vandaar dat er onder bezitters van elektrische voertuigen een gedragscode of laadpaal etiquette is ontstaan. Maar helaas blijkt de gebruiker(s) van de gewone brandstof-auto soms uit onwetendheid, soms uit asociaal gedrag situaties ontstaan die uiterst vervelend worden als je moet laden.

Verkeersborden binnen Nederland

Bij laadpunten of ruimten die ingericht zijn als laadpunt dienen duidelijk gemarkeerd te zijn. Markering kan gebeuren met een gekleurd vak, of witte belijning. Aangevuld met een nederlands verkeersbord kan het niet meer aan de aandacht van de bestuurder ontgaan. Onderstaande afbeelding geeft varianten op de veelgebruikte geldige verkeersborden weer die bij een parkeervak geplaatst kunnen zijn:

opladen_borden-292x200

 

 

 

 

 

Heeft een gemeente uit creativiteit een eigen bord voor dergelijke doeleinden ontworpen, dan is dat niet geldig en kan hier ook niet voor bekeurd worden noch door politie of BOA.

Wat betekend dit voor de bestuurder van een normale (interne verbrandingsmotor) auto (dus rijdens op brandstof als benzine, LPG, diesel etc.):

  • Parkeren op een dergelijk parkeervak met betreffende verkeersborden is niet toegestaan;
  • Politie danwel BOA (buitengewoon opsporingsambtenaar) is gerechtigd om hier een verbaal voor uit te schrijven in de orde van circa 90 Euro. Dat je het maar even weet…

Voor de bestuurder van een elektrische auto/motor houdt dit in:

  • Parkeren toegestaan MITS er ook daadwerkelijk wordt opgeladen. Dus je dient je voertuig met de laadpaal te verbinden en het laadproces in werking te zetten. Gewoon je elektrische auto daar parkeren zonder laadkabel kan een signaal zijn voor een verbaal van politie of BOA.
  • Maak je geen gebruik van het opladen met je elektrisch voertuig, dan zul je net als alle ‘andere’ voertuigen een parkeerplaats elders dienen te vinden en gebruiken;
  • let op: indien de laadinrichting in een zone staat van betaald parkeren, dien je uiteraard ook te betalen voor het parkeren (naast het laden)!

Laadpaal-etiquette

Om een en ander in goede banen te houden is het wenselijk dat iedereen kennis heeft van de laadpaal-etiquette, zowel voor de bestuurders van elektrische voertuigen als voor alle andere weggebruikers. Wie weet gaan gemeenten dit pro-actief communiceren in week/streekbladen of in hun jaarlijkse gemeentegids.

Voor laadpunten op de openbare ruimten (weg, parkeervak/garage):

  • Parkeer en laad je elektrisch voertuig op indien noodzakelijk. Door het vrijhouden van de laadpaal kan een ander die op zijn/haar laatste 5-10% acculading rond rijdt alsnog later die dag/avond thuis geraken; Heb je nog voldoende lading om thuis te geraken, overweeg dan om niet verder te laden en de ruimte beschikbaar te houden;
  •  Verwijder nooit ongevraagd een laadkabel van een voertuig dat gereed is met laden. Enerzijds zal dit niet lukken door vergrendeling van de kabel in zowel het voertuig als in de laadpaal. Anderzijds is het not done als blijkt dat het eerdere voertuig mogelijk onjuiste status afgeeft over de laad-activiteit;
  • Is een laadpunt buiten werking, maak dan een melding hiervan bij de beheerder (van de parkeergarage, danwel eigenaar van de laadpaal).
  • Is je elektrisch voertuig (volledig elektrisch danwel plug-in hybride) opgeladen, plan dan vooraf even een moment in je agenda om de auto te verplaatsen en het laadpunt vrij te maken; Binnen een betaald parkeren zone is dit begrijpelijk lastig, maar in een parkeergarage vaak eenvoudig toe te passen;
  • Bij het aansluiten van de laadkabel, let je op de ligging van de kabel. Zorg dat er geen krullen in zitten, die jou (of een voorbijganger) kunnen laten struikelen. Haal de slagen uit de laadkabel.

Ga je als elektrisch voertuig bezitter op visite, en moet je noodgedwongen bij de gastheer/vrouw opladen via een normaal 230V stopcontact (wandcontactdoos), wees dan reëel en geef een vergoeding als dank voor het benutten van die mogelijkheid en de kosten voor de elektriciteit. Let wel: niet alle elektrische auto’s kunnen via een normaal stopcontact geladen worden (of met uiterste lage vermogens, dus lange laadtijd). Het is dus een nood-oplossing.

Dit zijn in hoofdlijnen de punten van de laadpaal etiquette. Heb of weet je aanvullingen, dan verneem ik deze graag via de reacties onderaan deze post. Als bezitter/gebruiker van een elektrisch voertuig hebben we een pioniersrol/ambassadeursrol te vervullen, dus een positieve houding naar anderen kan helpen veel onwetendheid (en daarmee wrijving) de wereld uit te helpen.

Communicatie

Je kan natuurlijk niet altijd bij je elektrische auto blijven, en dan is het praktisch om omstanders te informeren.

Zo heeft het bedrijf ‘The New Motion’ een soort van parkeerschijf vormgegeven waarin een vertrektijd en een mobiel telefoonnummer kan worden aangegeven. Ik weet niet of er nog meer bedrijven zijn die zo’n gadget beschikbaar stellen, maar het kan wel helpen om bij schaarste de beschikbare laadpunten optimaal te delen.

EVdraaischijf_thenewmotion
EV draaischijf van The New Motion, gratis verkrijgbaar via hun webshop

Via The New Motion zijn ook kaartjes gratis verkrijgbaar indien je merkt dat een brandstof-voertuig een laadplek heeft toegeëigend ondanks de signalering.

Let op: deze schijf is niet als parkeerschijf te benutten.

Deze kun je achter de ruitenwisser achterlaten.

0 gedachten over “Gedragsregels bij laadpalen

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.