Solar boat parade 2014

Solar-boat-met-tekenen1-1024x703Op zondag 14 september is in Amsterdam voor de tweede keer de solar boat parade gehouden in samenwerking met Groene Grachten. Dankzij de uitnodiging van Laura Monathen mocht ik zelfs plaats nemen aan boord van een heuse solar boat. Ondanks de mistige ochtend, brak tegen 13.00u de zon door en knalde hard op de vele zonnestroompanelen voor de rest van de middag.

Op een groot centraal plein, heette de spreker de vele aanwezigen van harte welkom. Na een inleidende toespraak trad de vrouw van wijlen Wubbo Ockels naar voren om het publiek toe te spreken.

Op het terrein waren vele kraampjes aanwezig, allemaal rondom aspecten van duurzaamheid. Zo was er de mogelijkheid om een proefrit te maken op een Segway, een elektrische crossmotor, maar ook in een volledig elektrische BMW i3, opgebouwd uit kunststof panelen en carbon-vezel materialen. Ook als eye-catcher stond een heuse vuurrode Tesla Model S tentoongesteld.

Voor lokale distributie (met name bevoorrading van winkels) liet Food Logic een praktische oplossing zien. Middels een 6 zonnestroompanelen is een autonoom systeem voorhanden waar 2 fietsen met elektrische trapondersteuning in opgeborgen en opgeladen kunnen worden. Met een laad-ruimte achter op de driewieler is een laadvermogen van circa 300kg beschikbaar. En aangezien een auto gemiddeld 9km/u in de stad als Amsterdam rijdt, en een fietser circa 15-20km/u gemiddeld, zie je al korte frequente bevoorrading mogelijk worden. Zonder fijnstof, geluidsoverlast, en opstopping op de wegen.

Tevens had een amsterdamse coöperatie een standje, waar amsterdammers woonachtig in postcodegebieden (de ‘postcoderoos’) deel kunnen nemen aan projecten met zonnestroompanelen (huurders die geen of een ongeschikt dak hebben zijn zeer talrijk in een stad als Amsterdam). Ook sprak ik mensen die een demonstratie hadden met een driewielige loop-fiets. Zo kunnen mensen die moeilijk ter been zijn, toch vlot lopend zich verplaatsen in een stad, en blijft de fiets stabiel bij objecten zoals kinderkopjes en dorpels en drempels.

Tijdens het bezoeken van de markt trof ik ook Jeroen Haringman aan, mede-blogger van Solarwebsite.nl en solarracing.org  en duurzaam denkend burger. Tevens de jonge tweeling van Jeroen en zijn vrouw bewonderd, die het kennelijk erg naar hun zin hadden.

Van NUON Solar team was tevens de solar race auto Nuna5 tentoongesteld. Bijzonder hoe compact zo’n auto is (en dus ook licht van gewicht en zeer lage rolweerstand). Shell had een zuinigheids-monster tentoongesteld, die gebruik maakt van waterstof en een brandstofcel (om vervolgens door conversie in de brandstofcel met elektriciteit (gelijkstroom) een efficiente elektromotor aan te drijven).

De solar boat parade vertrok vanaf een nabijgelegen aanlegsteiger. Nadat vele genodigden aan boord waren, gaf de vrouw van Wubbo Ockels het startschot met een luchthoorn. Onder opzwepende brazliaans klinkende drum/slagwerk muziek gingen een circa 15 elektrische boten de kanalen van Amsterdam in. Je merkt gelijk: door zo’n muziekgroep en de bijzondere vaartuigen stonden op de vele bruggen rijen met publiek ons gade te slaan. Ik had plaatsgenomen in een solar powered boot. Middels een 70-tal zonnecellen voorop het dek worden 2 accu’s van 100Ah geladen. Tot een snelheid van 2 knopen vaart dit sloepje puur op direct zonlicht. Vaar je sneller dan worden de accu’s aangesproken. Laden kan ook plaats vinden indien men aangemeerd ligt aan de kade/wal via een normaal stopcontact.

Na ca. 2 uur varen, onder genot van een hapje en drankje, met de zon in het gezicht, keerden allen weer veilig terug. Ik heb zelf een afsluitend rondje gewandeld en keerde weer met OV tegen 19.30u terug in Noord-Limburg.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.