De eerste week elektrisch rijden

IMG_0582 De eerste week is achter de rug. En veel herkenbare zaken tegen gekomen. Een kort blogje over bijzondere, bizarre dingen die je pas merkt als je de fossiele auto achter je laat en volledig elektrisch gaat rijden.

Laden en de procedures

Je ontkomt er niet aan, maar je elektrische auto zal gewoon geregeld aan een laadpunt moeten hangen. Dankzij een laad-eenheid volgens het Open EVSE project kan ik voorlopig tijdelijk de Zoë opladen met 12 Ampere uit een normale wandcontactdoos. Dat gaat prima ’s nachts.

Op het werk zijn laadpunten voorhanden en daar kan ik ook na aankomst netjes aan gekoppeld worden. Meestal kan ik zo rond de 150km rijden, maar tank eh…. laad liever op elk moment gewoon bij.

Fastned-Zoe-11okt2014
Fastned A73 Hondsiep t.h.v. Haps

Het laden met een snellader, zoals langs de A73 van Fastned heb ik ook geprobeerd. Daar is het mogelijk om met 22kW AC te laden. Bij een eerste poging was na 30 minuten wachten (lang leve de verse broodjes van het tankstation) nog maar ca. 4-5 kWh getankt. Ofwel de laadsnelheid lag rond de 11kW AC. Dilemma….

Uiteindelijk vanavond (14 oktober) nogmaals dezelfde snellader gebruikt en wat bleek: een bedieningsfout van mijn zijde. Ik had de eerste keer per abuis de versnellingspook in de ‘Neutrale’ stand staan. En dan kan het laden niet of juist op beperkte snelheid voltooid worden. Zojuist is dus hier op gelet, en de versnellingspook op Park-stand gezet. Na ca 15 minuten geduldig wachten was 20% lading bijgekomen. Met snel hoofdrekenen (ook met het snel oplopen van de geleverde energie (kWh))  zat ik nu zeker aan de 22kW AC laadvermogen.

Verder heb ik in Gennep, op het parkeerterrein van Dichterbij (rondom de Heijenseweg) een 11kW laadpunt geprobeerd. Ook dat gaat erg goed. Soms hoor je een koeling aanslaan, maar verder niets storends. Deze ervaring brengt me toch nader tot besluit om mijn 1 fase (40 Ampere) hoofdzekering te laten vervangen door een 3 fase (25 Ampere) hoofdzekering. Dan kan ik relatief eenvoudig thuis opladen met dezelfde 11kW snelheid!

Binnenkort ga ik in Eindhoven ook nog een 43kW AC lader proberen, en zal hier een film van maken. Verder geen bijzonderheden: alles rijdt fluisterstil, versneld dankzij het koppel van de elektromotor zeer vlot. En daar de laadpas van The New Motion nu geactiveerd is, zou ook dat nu goed gaan! Dat activeren was mij geheel ontgaan, maar dankzij de helpdesk was dat redelijk vlot verholpen, ik zou initieel alleen met die laadpas bij private laadpunten kunnen opladen en helaas niet op de openbare laadpunten.

Verbruik

Qua verbruik wisselt het nog. En ik moet zeggen ik heb vooral woon-werkverkeer gereden, met gebruikelijke spitsdrukte en stukjes stadsverkeer in Eindhoven.

Het zuinigste tot nu toe behaald is 129 Wh/km. Het minst zuinige heb ik 207,5 Wh/km. Grotendeels veroorzaakt door: hoge snelheid (snelweg op 100km/u en harder….), anticiperen (onvoldoende uitrol-ruimte houden). Ik moet nog leren, maar dat komt zeker goed! Ik verwacht de komende tijd nog een lange rit naar België te gaan maken, dan weet ik wat beter hoe de auto en de actieradius zich houden.

Het elektrisch rijden

Tja… hier kan je veel over schrijven maar met een vol-automatische versnelling is het relaxed rijden en deelnemen in het verkeer. Ik merk een stuk rust (misschien ook door het ontbreken van luidruchtige motor). En gewoon relaxed muziekje op en sturen maar. Qua snelheid rijd ik overigens wel netjes mee, rekening houdend met de maximum snelheid.  En provinciale wegen rijden erg makkelijk, met veel wijdse uitzichten onderweg.

0 thoughts on “De eerste week elektrisch rijden

 • Mooi verhaal Niels, goed bezig.
  Dit is daadkrachtig kantelen naar duurzaam.
  De verslagen blijven enthousiasmerend en heel informatief.
  Goede reizen gewenst met Zoe.

 • Hallo Niels,
  Ik ben nieuwsgierig of je accu bij een snelle oplading dezelfde actieradius heeft als bij een (normaal) langer laden onder minder hoge stroom. Mijn ervaring met Lithium is dat hoe sneller er wordt opgeladen des te sneller is de accu leeg. Daarnaast is mijn ervaring bij lithium dat een idiale ladingssnelheid rond de 10-15 procent van de accu cappaciteit ligt. Zou jij dit eens kunnen meten?

  Groet,
  enioT

 • Toine, het laden bij hogere stromen zorgt voor een efficiente laadproces. Ik heb vernomen dat de ingebouwde lader (de ‘Cameleon’) efficienter werkt vanaf 16-20 Ampere en hoger, bij voorkeur 3 fase.
  Aangezien de auto nog net 1200km heeft gereden, kan ik nog weinig melden over slijtage of verminderde actieradius. Het zit vooral bij de bestuurder en toegepaste rijstijl. Met de Open EVSE lader kan ik op diverse stromen laden, met beperking dat de maximum vast ligt op mijn zekering in de groep en hoofdzekering 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.