Eerste rit naar buitenland

zoe-leuven-19okt2014Vandaag een eerste lange rit naar Belgie gemaakt. Om precies te zijn, naar Leuven alwaar ik een mede-Zoe bestuurder zou treffen om een open source laad-apparaat op te halen. Een goed moment om eens afstanden af te leggen buiten de gebruikelijke woon-werk trajecten.

De heenreis

Ik had de Zoë al thuis opgeladen, en de planning is om in Eindhoven bij het Van der Valk hotel aan de Aalsterweg de 43kW AC snellaadinrichting te proberen. Eerder deze week bleek mijn laadpas niet te zijn geactiveerd, maar dat is gelukkig bijtijds opgelost.

Rond 9.00u vertrokken en relaxed over de provinciale wegen naar Eindhoven gereden. Rond 10.30u de oprit van Van der Valk opgestuurd en gelukkig was de parkeerplaats bij de laders vrij. Even de benen te strekken en de pas te proberen. Gelukkig ging alles goed, althans zo leek het. Met een beginstand van 70% begon het laadproces. Echter de snelheid viel tegen en heb zeker een half uur geduld gehad. Wat het was: geen idee, maar goed… afgetopt tot 100% om de tweede deel te starten: eindbestemming Leuven. On y vas! De  reis vervolgt…

Via Valkenswaard richting Hasselt koers gezet en tenslotte de E324 richting Leuven gereden. Op deze zondag verliep alles voorspoedig. Wel had ik een rustige rijstijl en met de cruise control op 90-95km/u rolde het landschap voorbij. Onderweg nog flink wat windmolens in binnenland van België gezien, evenals een onderdeel van Scheuten-Solar.

Uiteindelijk kwam Leuven in zicht, en al snel rolde ik richting het trefpunt waar ik ook aan de 22kW BlueMotion laadpalen kon koppelen, dankzij mijn belgische contact persoon. Met zo’n 40km volgens de indicator auto gekoppeld, en met de Zoe van mijn contact weer naar zijn woning.

Open EVSE

Het laden van een Renault Zoe geschiedt bij voorkeur met een laadpunt, waar enkele eisen aan worden gesteld. En ervaring leert: hoe hoger de stroomsterkte, en hoe meer fasen gebruikt worden, hoe efficiënter dit verloopt. Nu is op internet op basis van de openbare specificaties zoals J1772

In principe is het een microcontroller met een geprogrammeerde menustructuur (firmware 3.2.2 in mijn configuratie), waarin ik zowel 1-fase als 3-fase kan laden (van 10 Ampere tot maximaal 32 Ampere). De maximum stroomsterkte wordt vooral bepaald door de laadkabel en natuurlijk de aansluiting op het lichtnet via een separate groep en een aardlekschakelaar met B-karakteristiek (en detectie voor DC (gelijkstroom) lekken.

De configuratie is voorzien van 32 Ampere 3-fase connectoren, waar ik met een aantal verloop-stekkers kan variëren: de normale wandcontactdoos (tot ca. 12-16 Ampere), de blauwe ‘camping’ stekker (16Ampere),  etcetera. De unit kan standaard zo op een 3-fase aansluiting gekoppeld worden, zonder verloopstekker.

Ik zal in een later artikel dieper op deze (universele) lader induiken en uitleg geven.

De terugreis

Na afscheid te hebben genomen, ben ik met 2 andere Zoe rijders naar het centrum gegaan om nog even een broodje te eten. Onder genot van ervaringen verder kennis gemaakt. Uiteindelijk de terugreis aanvaard, aangezien de auto opgeladen was dankzij de 22kW laadpaal. Leuk om te merken dat de indicator erg conservatief is: bij aflevering stond een prognose op de actieradius op 120km. Nu na lange ritten constant 90-95 rijden en anticiperen, was het al opgelopen naar 143km. Wel had ik mijn banden (17 inch) op 3,1 bar staan, wat hard is. En het comfort verdween. Dus ik ga toch wat zachter qua bandenspanning rijden: 2,8 bar i.p.v 2,5-2,6 bar.

Ook hier weer de snelweg opgedraaid, en met cruise control op 90-93km/u weer richting Hasselt/Eindhoven gereden. Tegen de tijd dat ik Eindhoven binnen reed was het 16.45u en stond de accu-indicatie op 40%.

De snellader was uiteraard vrij. En nogmaals gekeken wat ik fout zou kunnen hebben doen. In elk geval: het laadproces startte, en de ventilator in de Zoe (onder de ‘motorkap’) begon langdurig te blazen/koelen. Met een snelheid van 1% toename in acculading per 22-25 seconden ging het snel lekker. Wel merk ik dat vanaf 80% het laadproces in kracht afneemt, mogelijk om de accu te sparen. Uiteindelijk rond 85% lading gestopt, genoeg om thuis te geraken.

Thuis aangekomen, de lader uitgepakt, en aangesloten op de auto. Klaar om weer bij te tanken 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.