LTV op de Atag Qsolar

_DSC1730-BrainQ
Atag BrainQ thermostaat: de brains van de Qsolar

Afgelopen week ben ik weer in de parameters van de Atag Qsolar en de BrainQ thermostaat gedoken. Het viel mij op dat de maximale CV-aanvoertemperatuur vaak de ingestelde waarde ver overschreed. En dat zinde mij niet, natuurlijk.

Uiteindelijk heb ik mogelijk de oorzaak weten te achterhalen: op de thermostaat (BrainQ) stond parameter 5 van de Directe Groep (DG) op adaptieve stooklijn geactiveerd. Dat wil zeggen: de stooklijn wordt variable aan de hand van buitentemperatuur verschoven a.d.h.v. het resultaat. Nu volgt na uitschakelen en zelf vaststellen vand e stooklijn de Qsolar keurig de stooklijn en CV-temperatuur als functie van de buitentemperatuur.

Nu ben ik dus aan het testen geslagen en heb de volgende instellingen doorgevoerd:

BrainQ thermostaat

Directe Groep parameter Waarde
Para 5 (adaptieve stooklijn) UIT
Para 27 (stooklijn) 1.30
Para  6 (inschakeloptimalisering) 6 uur
Verwarmingsprogramma Verwarmen (19ºC)

De stooklijn daar ben ik nog aan het uitvinden (proefondervindelijk) hoe laag deze kan bij een CV aanvoer temperatuur van 35 graden Celsius. Wel is het ‘stookregime’  naar 24/7 gegaan,  (vooralsnog) zonder nachtverlaging. Maar met enige instraling van de zon gedurende de dag kan er hopelijk toch veel bespaard worden op gasverbruik, en beter gebruik gemaakt worden van de LTV convectoren in de woonkamer en keuken. Nu de komende dagen nog koude voorspeld wordt, ben ik dus deze parameter nog aan het wijzigen.

Atag Qsolar control tower

Qsolar parameter Waarde
Para 1 (max CV aanvoer temperatuur) 35ºC
Para 2 (type CV installatie) 1

het vermogen van CV en tapwater bereiding is beperkt tot 9kW. Ook hier kan ik misschien nog lager, maar ik ga nu niet teveel parameters wijzigen. Small steps, big differences 😉

Ik houd gasverbruik verder bij op de website Mindergas.nl. In de afgelopen  dag (19-20 januari) is er 6m³ verbruikt (inclusief douchen) bij een gemiddelde etmaal temperatuur van 1,1 ºC (meetlocatie Volkel).

Ervaringen tot nu toe

Eerste ervaring is dat de Jaga LowH2O convectoren met DBE techniek nu continue lijken te ‘blazen’, en dus warmte aan de woonkamer en keuken af te geven. De badkamer (met normale design-radiator) voelt ook nog behaaglijk aan.

0 thoughts on “LTV op de Atag Qsolar

 • Hi Niels,

  Met veel belangstelling de nodige tijd op je informatieve site doorgebracht. Ik ben van plan om mijn aanvoertemperatuur middels een buitentemperatuur sensor te laten regelen. Een NTC van 0,50 – 1,25 Euro bij Conrad, zou dat moeten kunnen. Weet jij toevallig de Ohmse waarde van de sensor welke jij/Atag gebruikt ? Aangezien Bosch/Buderis/Nefit min of meer identiek zijn kan ik me niet voorstellen dat men/anderen/Atag zeer afwijkende waardes zullen gebruiken.

 • Hallo Niels,

  Zou jij buiten de site om contact met mij willen opnemen mbt het Atag Qsolar systeem? Ik wil graag even mijn situatie met je bespreken en of zo`n systeem daarin zou passen.

  Alvast bedankt,

 • Appie Heijjn says:

  Atag gebruikt eigen specifieke sensoren. Hier ben ik in het verleden al eens achter gekomen met een collectorsensor. Ik heb mijn Q-Solar gekocht zonder collectoren. De bij de collectoren geleverde PT100/1000 gaf of een foutmelding of een totaal verkeerde temperatuur.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.