Solar weer op druk

IMG_1153De Atag Qsolar is vanmiddag weer hersteld! Ik bemerkte recent dat er een plasje heldere vloeistof/water naast de installatie lag. Het kon in elk geval geen water uit het circuit van de centrale verwarming zijn, en zeker ook geen water (want het voelde vettig aan). Ook was de druk op het zonnecircuit nagenoeg terug naar 0 bar. Probleem dus! Dus de installateur met foto’s en informatie op de hoogte gebracht. Wel blijft de Qsolar het circuit bedienen en rondpompen, maar met warme (zonnige) dagen voor de boeg niet bevorderlijk om zo te laten.

In een uurtje tijd (maximaal) is bij onderzoek gebleken het witte expansievat met een puntje lek te zijn (geroest), waardoor dus het middel Tyfokor L wegliep en de druk terug viel.

IMG_1184 Hier is het lekke expansievat uitgebouwd. Al met al is er weinig vloeistof ontsnapt tijdens deze actie.

IMG_1185

 

 

 

 

Hier rechts het nieuwe expansievat herplaatst. Specifiek is dat dit vat geschikt is voor zonneboilers, dus hogere temperaturen/drukken aan kan.

Na montage is uiteraard het zonnecircuit ontlucht en op druk gebracht. Al met al zal er circa 1-2 liter vloeistof weggelekt zijn, maar er staat behoorlijk wat lucht voor in de plaats. Het ontluchten  gebeurde met een specifiek pomp/ontluchtstation. Vreemde is dat de vloeistof nieuw helder is, en dat ook leek te zijn als ik het peilglas bekeek. Maar door veroudering (vanaf 2010 aanwezig) is de vloeistof al met al licht beige geworden door verontreinigingen en veroudering. Nu de Qsolar in bedrijf is staat het solar-circuit weer op ca. 4 bar druk. Bij ruststand (avond/nacht) zal deze ongeveer 3 bar betreffen. Heel wat meer dan de initiële situatie na het lekken van het expansievat 🙂

 

0 thoughts on “Solar weer op druk

  • Er zat een gaatje in geroest, was voorheen niet zo uiteraard. Ik verwacht garantie hierop, aangezien ik de melding ca 2 weken voor verstrijken van de 5 jaar garantie per email heb doorgegeven aan de installateurs.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.