Correx parasitair stroomsysteem geplaatst

correx-7
Cortex anode gemonteerd en in bedrijf

De zonneboiler is sinds 2010 geïnstalleerd en werkt naar behoren. Echter ook zonneboilers hebben onderhoud nodig, en door toepassen van diverse metalen kan er een reactie langzaamaan ontstaan die corrosie veroorzaakt. Door het plaatsen van een offer-metaal kan de schade beperkt worden, en wordt het offer-metaal (zoals een magnesium anode) opgeofferd ter protectie van de andere metalen. Afhankelijk van de kwaliteit van drinkwater en gebruikte metalen tijdens installatie zijn er dus maatregelen nodig om je zonneboilerinstallatie zuiver te houden. De Qsolar heb ik mede na tips van een collega-Qsolar bezitter ook voorzien van een actieve anode, van fabrikant Correx.

Uiteraard: deze post is ter informatie en je zal zelf verantwoording moeten nemen voor wat je doet met je eigen boiler/ketel!

Werking

De actieve anode meet kortstondig de gedetecteerde spanning die ontstaat van de 2 (of meer metalen) in het medium (hier drinkwater), en corrigeert met een tegenspanning. Door deze regeling, blijft de boiler optimaal beschermd, en slijt de anode niet (de anode in deze Correx regeling is van titanium gemaakt).

Montage

Installatie is eenvoudig zelf te doen. De Correx wordt geleverd voor een aantal schroef-aansluitingen en om als ‘geïsoleerde’ montage te plaatsen. Voor mijn zonneboiler (buffervat) heb ik de Correx als geïsoleerde montage gekozen.

Eerst heb ik de hoofdkraan van het leidingwater afgesloten, en de kranen voluit geopend. Hiermee valt er druk in het buffervat weg, en voorkom je dat de leiding het buffervat doet overlopen.

correx-4
Schema van de installatie. Let op: laatste (bovenste) moer is uiteindelijk door een volledige dikke moer vervangen (meegeleverd).

Daarna heb ik de Qsolar uitgeschakeld, en het deksel van het buffervat losgemaakt. In het deksel heb ik vervolgens conform instructies een gat geboord van 10,5mm, waar de titanium anode door heen gaat (met de schroefdraad bevestiging).  Vergeet niet om het metalen deksel goed vast te klemmen en met een aantal lagen schilderstape en/of centerpons enige houvast te bieden voor de boor. Je wilt je deksel van je buffervat niet verknallen 😉

Het viel mij wel op hoe helder alles inwendig in het buffervat er uit zag na 5 jaar dienst.

 

 

correx-6
Positie van de anode op het deksel. Let op de dikke moer en het licht gemodificeerde messing plaatje.

Bij terugplaatsen van het deksel kwam ik er achter dat de messing ring van de anode contact maakt met het sluit-mechanisme. Met een dremel heb ik deze 2-3 mm vrij gemaakt (wegslijpen van de messing ring), waarna deze past. Achteraf had ik de sluitklep mee moeten nemen om de positie 3-5mm extra te verschuiven. Maar… niets wat niet op te lossen is.

 

 

 

 

correx-7
De Correx massa-aansluiting aan het frame.
correx-8
Correx is in bedrijf en beschermd continue vanaf dit moment.

Daarna was de andere aansluiting nodig, die moet degelijk gemaakt worden met de ketel/buffervat zodat de stroom door de ketel kan vloeien (m.b.v. de lichte spanning). Ik koos voor een schroefbevestiging aan het montage-rek. Daarna kon de voeding aangesloten worden en in bedrijf gesteld worden. Resultaat: een groen LED-je licht op dat deze actief is. Verwachte verbruik volgens de handleiding minder dan 35kWh per jaar als aanvulling aan continue protectie. Eerste meting die ik met de Energy Monitor 3000 heb uitgevoerd geeft een jaarverbruik (prognose) van 17kWh aan.

Uiteraard na montage en sluiten van het buffervat kon de hoofdkraan geopend worden, en heb ik op lekkage gecontroleerd. Alles is waterdicht met behulp van de keerringen en het aanhaalmoment van ca 8Nm.

Na inschakelen van de Qsolar, sprong deze probleemloos in bedrijf. Het installeren zal een minuut of 10 vergen, mits je alles bij de hand hebt (metaalboor van 10,5mm, etc.) De Correx blijft hier 24/7 ingeschakeld, en hoeft bij langdurige stilstand (>2 maanden) even ontlucht te worden.

Indicatie prijzen: de Correx heb ik voor 140 Euro weten aan te schaffen (130 Euro aanschaf, 10 Euro verzendkosten).

De Qsolar is ook een kleine update beschikbaar:

Ik ben met het maximaal CV vermogen gezakt van 9kW naar 6kW, en met de Jaga LTV convectoren met DBE zit ik op een maximale CV temperatuur van 35 graden Celsius. De woonkamer/keuken zijn dan 20 graden C. warm. De ruimte laat ik 24/7 verwarmen ten opzichte van het oude regime (met temperaturen van 60 graden C. max. CV temperatuur). Het zoeken aar optimale instellingen levert wel een verwacht hoger verbruik op dit jaar, maar dat compenseert zich in het jaar erop hoop ik.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.