Van der Valk Solar Quattro geplaatst

kingsun-260wp-sept2011-2
Oude opstelling met slagschaduw effecten

Sinds de Kingsun (260Wp) panelen op zelfbouw-consoles gemonteerd staan, ging het eigenlijk wel goed. Echter in een aantal fikse stormen zijn, ondanks een ballast van 50-60 kg per paneel een drietal panelen op de garage toch geregeld gaan ‘wandelen’. Niet echt een rustige gedachte als je eens weg bent, wetende dat er met een storm panelen ook veel schade buiten je perceel aan kunnen richten. Daarnaast had de opstelling dermate veel slagschaduw (circa 5 van de 12 maanden, met name in voor-en najaar door de laagstaande zon). Naast verhelpen van slagschaduw wordt het dak ook minder belast. Per paneel lag er 50-60 kg, nu per schans zijn er 8 voeten (8x 20=160kg), aangevuld met hoeveelheid tegels zoals in documenten beschreven staat. Door de lage opstelling, solide bouw, en open configuratie aan de zijkanten (mijn grootste ‘risico’  is westenwind (rukwinden)) kan hier met beduidende lagere ballast een vaststaande installatie geborgd worden!

Tijd voor actie. En na onderzoek ben ik uitgekomen bij de nederlandse firma Van der Valk Solar, die een heel breed skala aan oplossingen voor zonnepanelen biedt: landscape, portrait, oost/west, schandopstelling, consoles en nog veel meer.

De schans is modulair van opzet, en wordt als bouwpakket op een pallet thuisbezorgd. Als voet/montageplatform zijn hanteerbare 20kg zware betonnen blokken meegeleverd (bij de Quattro per schans 8 exemplaren). De betonnen blokken rusten op bijgeleverde rubberen matjes, ter bescherming van het dak. Daarna is het met boutjes en moertjes (M8 formaat) de rails en liggers van de schans te monteren, met ter versterking schoren tussen beide om krachten te verdelen. Na montage een stabiel, spelingsvrij montagevlak voor 4 panelen in landscape (liggend) formaat, onder een hellingshoek van 10 graden.

Na plaatsen dient nog wel aanvullende ballast in de vorm van 30x30x4 betontegels plaats te vinden, aan de hand van een tabel die in de documentatie meegeleverd wordt.

Tip is wel: de schans voor vier panelen is berekend op paneelbreedte van 100cm. Heb je grotere panelen (zoals ik) dan is een uitbreiding mogelijk en na te bestellen. Let er dus goed op.

PV monitoring

Nu ben ik benieuwd wat de schaduwvrije opstelling op deze grote set gaat doen. Ik heb getwijfeld om in ZonPHP een nieuwe installatie toe te voegen (handmatig danwel met een ‘blanco’ database), maar heb besloten dit niet te doen. In het ‘dagboek’ van zonPHP staat de notitie, en zo tegen het einde van dit jaar is het een mooi moment om vanaf 2016 de prestaties in de gaten te houden. Panelen, oriëntatie en hellingshoek zijn ongewijzigd, maar de slagschaduw is definitief uit het zicht!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.