Qsolar monitoring

Intussen ben ik in touw om mijn zonneboiler combinatie online te laten registreren/loggen/monitoren. Eerdere pogingen met de Arduino mislukte te vaak, waardoor ik deze oplossing al snel uitgeschakeld heb. Nu kriebelt het weer, en de sensoren zijn besteld.

In totaal gaan er 7 sensoren temperaturen (type DS18B20) meten:

 • Centrale verwarming Aanvoer-temperatuur;
 • Centrale verwarming Retour-temperatuur;
 • Collector – aanvoer-temperatuur;
 • Collector – retour-temperatuur;
 • Buffervat boven/top temperatuur;
 • Buffervat beneden/bodem temperatuur;
 • Buitentemperatuur (op noord);

De computer die dit aan gaat sturen is op basis van een microcomputer gebouwd, een Raspberry Pi 3b (kosten ca. 40 euro). Besturingssysteem is een Unix/Linux variant wat hierop draait. En door gebruik te maken van de parasitaire voeding kan ik heel veel sensoren nu eraanklikken, mochten de huidige 7 mij nog niet voldoende informatie verstrekken 🙂

de sensoren, aangesloten met RJ11 op een junctionbox.
De 7 sensoren melden zich op de Raspberry Pi (herkenbaar aan 10-0008030xxxxxx)
Temperatuur meting van 1 sensor, geeft 17,812 graden Celsius aan.

 

 

 

Op dit moment heb ik al een database aangemaakt bij mijn provider, maar het coderen en configureren hiervan moet ik nog afronden…. als dat gebeurd is kan ik mooi zien hoe mijn Qsolar zich op het weer aanpast, welke temperaturen geleverd/gebruikt worden. En hoef ik niet elke minuur de trap naar de zolder te beklimmen 🙂

4 thoughts on “Qsolar monitoring”

 • Ik lees her en der wisselende ervaring met de Raspberry Pi. Met name temperatuur logging voor de langere termijn geeft nog wel eens problemen, door het optreden van instabiliteit na enkele weken 24/7 draaien. Voor een betere/stabielere oplossing kiest men vaak voor de Arduino. Ben benieuwd naar jouw ervaringen hierin.

  Verder mooi projectje. Meten is weten!

 • Tot zover is de Raspberry Pi (ik gebruik versie 3b met NOOBS installatie) veel stabieler dan de Arduino. Nu draai ik er ook een grafische GUI op met oa VNC (om scherm over te nemen), dus wel erg veelzijdig. De code is puur Python en weinig complex, maar daarover schrijf ik later meer.

 • Misschien helpt het, dat mijn Raspberry Pi 3b gevoed wordt door een 2 Ampere voeding. Mogelijke vastlopers kunnen misschien mede door rimpelspanning of te laag vermogen de oorzaak zijn. Momenteel merk ik dat stabiliteit okay is, en de code (in Python) zal ik delen zodra ik het voor elkaar heb om alle data rechtstreeks in een MySQL database vast te leggen & ik grafieken kan reproduceren…

 • Mag ik vragen op welke manier je de atag qsolar hebt aangesloten op de raspberry pi? Dit lijkt me namelijk zeer interessant om zelf ook eens uit te proberen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.