Eerste foutmelding na 68.000km

Afgelopen zaterdag heb ik op mijn Renault Zoe de winterbanden weer omgewisseld voor zomer-profiel. Aangezien de originele velgen (TechRun 17 inch) en bijbehorende banden (205/45 17 inch Michelin Primacy) er nog lagen, had ik die ook even gecontroleerd. Ik wist dat ze nabij/over de slijtindicatie waren, en 1 band daar zat een spijker in (maar nog niet lek). Al met al reden om Markplaats.nl en andere sites in de gaten te houden voor alternatieven. Toevallig kwam ik een aanbieder tegen van 16 inch Renault Aerotronic velgen met 4 hagelnieuwe Michelin E-V banden in de maat 195/55 en de juiste load-index (91Q).

Al met al was de deal interessant genoeg en heb ik deze opgehaald. De heenreis naar Den Haag verliep vlekkeloos. De terugreis gaf iets meer spanningen. Na het laden bij Fastned (wat zonder storingen op 43kW AC goed verliep), startte ik de auto. Prompt kreeg ik de melding “Controlleer elektronisch systeem” met een oranje sleutel. Verdorie, vlekkeloos mogen rijden tot we rond de 68.000km waren.

Resetten lukte mij niet en dus maar met gematigde snelheid naar huis gereden. Onderweg nog 2x een laad-stop gemaakt om te zien of de accu bleef laden, en/of de melding verdween. Wel viel mij op dat de snelheidsbegrenzer/cruise control niet meer te gebruiken was. Maar verder reed de Zoe zoals het hoort.

Thuis aangekomen even bij mijn ouders koffie gedronken en na een half uur ruim, weer vertrokken om de nieuwe zomerbanden-set er op te gaan leggen. En verhip… de foutmelding met oranje sleutel was vanzelf weer verdwenen. Ik vermoed dat de 12V boordaccu mogelijk even op een kritische drempelwaarde zat (capaciteit? belaste/onbelaste klemspanning?) waardoor deze het signaal af gaf. Ik houd het even in de gaten, en met de stijgende temperaturen van het prille voorjaar verwacht ik dat de boordaccu nog wel volhoudt.

De verwachting is dat de 16 inch Aerotronic t.o.v. de 17 inch TechRun zo’n 15-20km extra actieradius gaan geven (door o.a. de lage rolweerstand van de Michelin EV banden die ook nog eens iets smaller zijn (195mm i.p.v. 205mm). Het zuinigere verbruik zou ik misschien in Spritmonitor terug moeten zien.

Spritmonitor update

Ik houd het verbruik en onderhoud bij in Spritmonitor, en noteer daar sinds enige maanden ook geregeld de capaciteit van mijn 22kWh accu bij. Dus mocht je interesse hebben hoe de veroudering/slijtage van een accu bij mijn Zoe zich voordoet: welnu, je weet het te vinden šŸ™‚

Spritmonitor.de

0 thoughts on “Eerste foutmelding na 68.000km

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.