Solar boiler monitoring how-to: Domoticz & sensoren

Grafisch de Atag Qsolar in Domoticz vormgegeven

Nu de Raspberry Pi is voorzien van het besturingssysteem, en Domoticz software draait, kunnen we verder met het configureren. Doel is om de sensoren in Domoticz zichtbaar te krijgen en te laten registreren. Je kan Domoticz nog verder aankleden met een grafische layout van je huis/zonneboiler en dergelijke.

Stappenplan

  1. Surf naar het IP_adres van je Raspberry Pi (bv.: http://192.168.0.39:8080) en wacht tot de Domoticz webpagina van je Raspberry is opgestart;
  2. Ga naar Setup –> Hardware
  3. Kies de sensor interface OneWire uit de dropdown menu, en kies ADD;
  4. Selecteer de OneWire nogmaals bovenin het scherm waar deze nu is toegevoegd, en verwijder de inhoud bij OWFS path. Wil je de sensoren elke 5 minuten (300 seconden) uitlezen, vul in bij veld ‘sensor poll period’ 300000 (300.000 milliseconden). Voor ‘switch poll period’  heb ik een waarde van 100 (ms) ingevuld.
  5. Kies button UPDATE en wacht af (of bekijk de log onder SETUP -> LOG en zie of er OneWire sensoren gedetecteerd worden.
  6. Via SETUP –> DEVICES kun je nu elke sensor een logische naam geven, en toevoegen om te monitoren;
Overzicht van geregistreerde sensoren. Let op de datum/tijd op het eind, waarin deze voor het laatst waargenomen zijn.

Dit is de basis om de sensoren te monitoren, en je kan hier dus nu met Domoticz (en eigen creativiteit) verdere invulling aan geven.

 

Kies je voor het tab-blad Temperature, dan zie je de temperatuursensoren, en kun je deze selecteren. Klik je op ‘LOG’ van de sensor dan verschijnt de grafiek /registratie hiervan. Via de button Custom Graph kun je sensoren combineren (bv. de buitentemperatuur versus de CV aanvoer temperatuur).

Tips

TIP: De Raspberry Pi heeft ook interne sensoren (temperatuur, CPU_load (belasting van het systeem op processor niveau), e.d.). Voeg met name de CPU_load toe, om te zien hoe zwaar het systeem belast wordt. Selecteer dan in de Hardware-overzicht het type MOTHERBOARD SENSORS.

TIP 2: data staat op de SD-kaart zelf opgeslagen. Ook de meet-data/database. Mijn advies is om een backup script van Domoticz aan te passen zodat dagelijks/wekelijks een kopie van je meet-data geupload wordt via FTP naar je (eigen) locatie. Of dagelijks via je browser handmatig downloaden. Ikzelf laat via CRONTAB een nachtelijke backup actie uitvoeren naar mijn website.

TIP 3: plaats in Setup –> Settings –> je geografische coordinaten van je woning. Dan berekent Domoticz de sunrise en sunset tijden!

TIP 4: vanaf beta release 3.7369 is een probleem met de one wire sensoren opgelost. Nadat Domoticz bijvoorbeeld gestopt/gestart is, werd voorheen in de officiele release/build niet automatisch de sensoren gevonden. Nu is dit erg vervelend, zeker als je daar (laat) achter komt. Houd de release in de gaten, en tot nu to draait 3.7369 voor mijn inzet feilloos. Aanrader om te updaten!

Domoticz kan nog voor veel meer doeleinden ingezet worden, maar daarvoor verwijs ik je naar de diverse fora op het internet. Heel veel meet-plezier toegewenst! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *