Solar boiler monitoring how-to: Domoticz & sensoren

Grafisch de Atag Qsolar in Domoticz vormgegeven

Nu de Raspberry Pi is voorzien van het besturingssysteem, en Domoticz software draait, kunnen we verder met het configureren. Doel is om de sensoren in Domoticz zichtbaar te krijgen en te laten registreren. Je kan Domoticz nog verder aankleden met een grafische layout van je huis/zonneboiler en dergelijke.

Stappenplan

 1. Surf naar het IP_adres van je Raspberry Pi (bv.: http://192.168.0.39:8080) en wacht tot de Domoticz webpagina van je Raspberry is opgestart;
 2. Ga naar Setup –> Hardware
 3. Kies de sensor interface OneWire uit de dropdown menu, en kies ADD;
 4. Selecteer de OneWire nogmaals bovenin het scherm waar deze nu is toegevoegd, en verwijder de inhoud bij OWFS path. Wil je de sensoren elke 5 minuten (300 seconden) uitlezen, vul in bij veld ‘sensor poll period’ 300000 (300.000 milliseconden). Voor ‘switch poll period’  heb ik een waarde van 100 (ms) ingevuld.
 5. Kies button UPDATE en wacht af (of bekijk de log onder SETUP -> LOG en zie of er OneWire sensoren gedetecteerd worden.
 6. Via SETUP –> DEVICES kun je nu elke sensor een logische naam geven, en toevoegen om te monitoren;
Overzicht van geregistreerde sensoren. Let op de datum/tijd op het eind, waarin deze voor het laatst waargenomen zijn.

Dit is de basis om de sensoren te monitoren, en je kan hier dus nu met Domoticz (en eigen creativiteit) verdere invulling aan geven.

 

Kies je voor het tab-blad Temperature, dan zie je de temperatuursensoren, en kun je deze selecteren. Klik je op ‘LOG’ van de sensor dan verschijnt de grafiek /registratie hiervan. Via de button Custom Graph kun je sensoren combineren (bv. de buitentemperatuur versus de CV aanvoer temperatuur).

Tips

TIP: De Raspberry Pi heeft ook interne sensoren (temperatuur, CPU_load (belasting van het systeem op processor niveau), e.d.). Voeg met name de CPU_load toe, om te zien hoe zwaar het systeem belast wordt. Selecteer dan in de Hardware-overzicht het type MOTHERBOARD SENSORS.

TIP 2: data staat op de SD-kaart zelf opgeslagen. Ook de meet-data/database. Mijn advies is om een backup script van Domoticz aan te passen zodat dagelijks/wekelijks een kopie van je meet-data geupload wordt via FTP naar je (eigen) locatie. Of dagelijks via je browser handmatig downloaden. Ikzelf laat via CRONTAB een nachtelijke backup actie uitvoeren naar mijn website.

TIP 3: plaats in Setup –> Settings –> je geografische coordinaten van je woning. Dan berekent Domoticz de sunrise en sunset tijden!

TIP 4: vanaf beta release 3.7369 is een probleem met de one wire sensoren opgelost. Nadat Domoticz bijvoorbeeld gestopt/gestart is, werd voorheen in de officiele release/build niet automatisch de sensoren gevonden. Nu is dit erg vervelend, zeker als je daar (laat) achter komt. Houd de release in de gaten, en tot nu to draait 3.7369 voor mijn inzet feilloos. Aanrader om te updaten!

Domoticz kan nog voor veel meer doeleinden ingezet worden, maar daarvoor verwijs ik je naar de diverse fora op het internet. Heel veel meet-plezier toegewenst! 🙂

0 thoughts on “Solar boiler monitoring how-to: Domoticz & sensoren

 • hoi niels,

  ben geintereseerd om deze oplossing ook bij ons thuis toe te passen. ik heb initieel een vraag. hoe heb je de temperatuursensoren verbonden met de juiste meetpunten ? zelf hebben wij een remasol ketel en die heeft bijvoorbeeld op de uitgang van de collector al een temperatuursensor. neem aan dat dat bij atag ook het geval is. heb je die van jou ernaast geplaatst ? zou je de sensorinformatie ook rechtstreeks kunnen uitlezen (bij ons zit de collector sensor met een kroonsteentje verbonden met de boiler-computer), dus twee baleltjes bijsteken en die met de raspberry uitlezen ?

 • @Jos, ik heb de 18DS20 sensoren via een RJ45 connector parallel aan elkaar laten verbinden. Via een verloopkabeltje naar de Raspberry Pi en een weerstand van 4k7 Ohm op 5 Volt worden de sensoren gevoed. Het direct uitlezen van de sensoren van de (in mijn geval) Atag Qsolar heb ik tot op heden nooit voor elkaar gekregen, en er is zeer weinig (zo niet: geen) informatie voorhanden van Atag om dit alsnog te kunnen.

  Momenteel (mei 2018) ben ik bezig om met Raspberry Pi, Raspbian Stretch release en Grafana & Influx database de sensor informatie op te slaan. Zodra ik daar meer over weet zal ik dat delen 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.