Niebla Methven Kiri Satinjet in de praktijk getest

Methven Kiri Satinjet Handdouche (5l/m)
Methven Kiri Satinjet Handdouche (5l/m)

Ik douche al jaren met een waterbesparende douchekop van Grohe, en daar heb ik niets over te klagen. Maar ontwikkelingen staan niet stil, en ik trof via-via (dank je wel Lars!) de Niebla Methven Kiri Satinjet aan. Deze douchekop verbruikt nog minder water bij het douchen, namelijk 5 liter per minuut. Door een ingenieus systeem worden waterstralen tegen elkaar gericht, en ontstaat een fijne douche-regen.

Hier in deze post een stuk over mijn ervaringen, na eigen aanschaf van deze douchekop.

Installatie

Installatie van de handdouche is makkelijk, de oude douchekop kan losgemaakt worden, en de Niebla (spaans voor mist) komt er eenvoudig voor in de plaats. Handvast draaien is voldoende voor een goede aansluiting en de installatie is voltooid in 1-2 minuten.

Gebruik

Een eerste douche-test uitgevoerd en ik merk aan het geluid van het water wat neerdaalt op de vloer dat er toch minder water door komt (het gekletter van water op de vloer is minder (neveneffect: de douche wordt stiller door gebrek van dat geluid). Uiteraard ook lekker een douche gepakt, en ondanks het lagere waterverbruik heb ik tot nu toe niet ervaren dat die 5 liter per minuut ondermaats is. Ik heb zonder problemen de shampoo uit de haren kunnen spoelen, dus dat is in orde. Ook het douchegevoel (stromend warm water over je goddelijke lichaam 🙂 ) is prima in orde. Je hoeft niet te vrezen voor de beruchte camping-klassieker ‘druppelende douchekop met te weinig waterdruk’)

De thermostaatkraan heb ik wel warmer gezet, dus er komt (iets) meer warm water bij het koude water om aangenaam te douchen. Dit is verklaarbaar want een fijnere douche-nevel voelt koeler aan.

De 5 liter emmer-test

Om een en ander uit te sluiten (is het wel 5 liter per minuut? bespaar ik echt wel?), heb ik een test met een 5 liter emmer gedaan. Ik vergelijk de Grohe Tempesta spaardouche met de Niebla en klok de tijd nodig voor het vullen van 5 liter water in een emmer. De tests heb ik per setting 3 keer herhaald en gemiddeld de handgeklokte waarde hieronder genoteerd:

Douchekop 5 liter emmer (seconden) Debiet omgerekend (liters/minuut)
Grohe Tempesta 2006, setting jets 40 seconden 7,5 l/min
Grohe Tempesta 2006, setting rain 25 seconden 12 l/min
Grohe Tempesta 2006, setting massage 33 seconden 9 l/min
Niebla Methven Kiri Satinjet 5l/min 59 seconden 5 l/min

De besparing heb ik even hier buiten gelaten want dat is natuurlijk afhankelijk van een aantal variabelen, zoals aantal personen in het huishouden, de tijdsduur van 1 douchebeurt (gemiddeld), kosten van gas en waterverbruik, en het aantal douchebeurten (per dag/week). Maar met bovenstaande meetresultaten is al aanzienlijk wat te besparen zoals we zien: van een maximum van 12 liter/minuut naar 5 liter/minuut!

Conclusie

Nu ik dat zo zie, merk ik dat mijn besparing hoofdzakelijk van de massage-setting naar de Niebla is (van 9l/min naar 5 l/min). Ik kan me niet herinneren dat ik vaak de jets of rain setting gebruikt heb bij het douchen. De Niebla Methven Satinjet Kiri 5l/min handdouche is voor mij dus extra zijn inzet waard, want voor mij is het daarnaast handig om minder (warm) water te verbruiken, nu we het najaar ingegaan zijn en ik de warmte van daglicht veel liever in de centrale verwarming zie vertrekken. Dus hoe minder warmte ik onttrek uit het 380 liter grote buffervat van de Atag Qsolar, hoe meer ik er mee kan doen!

Ik denk dat je voor aanschaf van de Niebla zeker thuis even de meting zou moeten doen om te achterhalen wat je verbruik nu is. Wie weet douche je al jaren op 12 liter (of meer) per minuut, omdat het lekker is… of je komt er dan achter dat je reeds rond de 6/7 liter/minuut verbruikt. Al is het maar om een gevoel te krijgen van de (te realiseren) besparing.

Website Niebla

De Niebla Methven Satinjet Kiri handdouche is daar via de webshop te bestellen voor EUR 59 (incl. verzendkosten). De bestelling is mij binnen 2 werkdagen keurig afgeleverd.

0 gedachten over “Niebla Methven Kiri Satinjet in de praktijk getest

 • Mooi om te zien dat je nu ook de verbruikskant aanpakt. Een handige website voor het vergelijken van waterbesparende investeringen is die van het EU water label: http://www.europeanwaterlabel.eu/findaproduct.asp?country=&category=6&rating=&manufacturer=&order=2

  Daarmee zie je dat 5 liter per minuut absolute wereldtop is qua zuinige douchekoppen. Ikzelf heb vorig jaar de Hans Grohe Crometta 85 Green aangeschaft van 6 liter per minuut. Deze koste €35 en heb ik via de ijzerhandel op de hoek direct bij Hans Grohe besteld. Online was deze niet te verkrijgen. Deze douchekop is zeer prettig in gebruik, doordat er lucht gemengd wordt met de stralen. Hierdoor worden deze voller en voelt het toch aan alsof er meer water valt.

  Het viel mij op dat het zeer lastig is om aan douchekoppen te komen uit de top 10 van zuinigste douchekoppen volgens EU water label.

  Op deze website zie je dat de Methven douchekoppen niet verder komen dan 6 liter per minuut (maar blijkbaar wordt er niet naar andere standen gekeken). http://www.europeanwaterlabel.eu/findaproduct.asp?country=&category=6&rating=&manufacturer=25&order=2

  Besparen aan de bron is cruciaal. Veel succes!

 • Vandaag (zojuist) de meterstand van het tapwater aan WML doorgegeven. Beter wordt het niet, als ik straks weer de stand door kan geven. Zodra de eindrekening er is, plaats ik mijn verbruik onder deze post.

 • M.b.t. de tap-drempel op mijn HR-ketel (Atag Q-solar):
  bij ondersteuning van warm tapwater, heb ik vanochtend wel gemerkt dat de HR_ketel bij moet stoken (nu we een aantal dagen grauw weer hebben gehad).
  Qua temperatuur op de CV-tapwater, denk ik dat ik die ook verhoog naar ca. 55 graden Celsius (staat nu op/rond 45 graden Celsius)

 • Ik heb thuis een test uitgevoerd:
  Grohe Tempesta Cosmopolitan 100 verbruikt in EcoJoy Rain stand 4L/min icm een thermostaat mengkraan tot aan de begrenzer. Onbewust douchen wij al tijden op deze manier 🙂

  Methven Kiri SaninJet zit met 5L/min daar 20% boven.

 • Met welke waterdruk haal je de 5l/min of op je thermostaatkraan: heb je die helemaal open of tot het eerste stopmoment (dan moet je het knopje indrukken om de kraan helemaal open te kunnen zetten)

 • Hier toch voor de ecosaver gegaan. 4-7l p min afhankelijk van de waterdruk. dus vergelijkbaar met de Niebla.
  prijs van ca. 15 eur. Stuk vriendelijker dan de Niebla

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.