Respons Gemeenteraadsverkiezingen partijen Gennep

Inmiddels zijn er enkele dagen verstreken nadat ik medio februari binnen de gemeente Gennep de deelnemende politieke partijen heb aangeschreven met een aantal stellingen/vragen rondom duurzaamheid.

Voor ik verder ga: toch een verzoek om hoe dan ook naar het stemlokaal je stem uit te brengen. Is het niet voor je lokale politiek, breng dan zeker je stem uit op het raadgevend referendum aangaande de Sleepwet.
Met het bekrachtigen van de Sleepwet verkrijgen diverse (overheids)instantie ongebreidelde bevoegdheden om informatie te verzamelen (telefoongesprekken, emails, chats, social media, etc.etc.) en deze te delen met buitenlandse instanties. Voorheen diende er eerst toestemming verkregen te worden, om 1 specifiek persoon te volgen. Straks… niet meer. Een aanzienlijke aantasting van ieders privacy binnen welke samenleving dan ook.
Wil je meer weten over de sleepwet, er is op internet genoeg te lezen. Een forum wat e.e.a. al aanzienlijk aan het bespreken is, is op Tweakers.net te raadplegen. Ook het boek ‘Je hebt WEL iets te verbergen‘ is een aanrader!

Maar goed.. nu terug naar de gennepse lokale politiek.

Respons

Na benaderen via Twitter, ook nog eens de eigen contact-formulieren van de diverse partijen te hebben getriggerd, is de respons aan de summiere kant. Van KERN was reeds bekend dat zij deze gemeenteraadsverkiezingen niet aangrijpen.

Alleen een reactie van zowel CDA als PvdA zijn binnengekomen. Van PvdA heb ik vernomen dat de vragen zijn doorgeleid naar hun specialisten op 18 februari j.l., maar tot op heden heb ik hier nog geen verdere reactie van mogen ontvangen.

Dus… geen reactie van SP, VVD, PvdA en D’66. En ja, ook ik heb de spam-folder nog nagelopen, maar het bleef erg stil…

Het CDA

Binnengekomen respons is omvangrijk en luidt als volgt:

“In de afgelopen raadsperiode heeft het CDA als oppositiepartij veel gesprekken gevoerd met bedrijven en personen om zonnepanelen te vestigen op daken van bedrijfspanden. We hopen dat dit in de komende raadsperiode daadwerkelijk zal worden uitgevoerd.

De duurzaamheidsagenda zal in Nederland, maar ook binnen onze raadsfractie extra aandacht gaan verkrijgen. Duurzaamheid is een belangrijk facet van het rentmeesterschap: een kernwaarde binnen het CDA: onze verantwoordelijkheid nu voor de nalatenschap ten behoeve van onze (klein)kinderen.
De extra aandacht voor duurzaamheid vanuit de gemeenteraad en onze fractie zal bestaan uit:

  • Bij nieuwbouwplannen energieneutraal bouwen (middels goede isolatie, warmtepompen, slimme meters enz.): gasloos bouwen.
  • Stimuleren van zonnepanelen daarbij gebruikmakend van de daken op woningen, instellingen en bedrijven.
  • bij de ontwikkeling van de omgevingsvisie in het kader van de nieuwe omgevingswet maximaal letten op duurzaamheidsmaatregelen in de gebouwde omgeving.
  • stimuleren van het verminderen van het energiegebruik door bv het oprichten van collectieve energiecooperaties: mensen gaan samen met anderen in hun direkte woonomgeving hieraan deelnemen.
  • aantrekken van werkgelegenheid in onze gemeente welke gepaard gaat met nieuwbouwwoningen die gasloos worden ontworpen.
  • bij bestemmingsplanwijzigingen en nieuwe bestemmingsplannen uitdrukkelijk alle, op dan mogelijke duurzaamheidsmaatregelen, betrekken.
  • bij verbouwingen van gemeentelijke eigendommen toezien op duurzaamheid inzake de klimaatbeheersing, de luchtbehandeling, het plaatsen van slimme meters, passende verlichting enz.
  • voor voorlichting mbt duurzaamheid zullen we blijven verwijzen naar www.duurzaambouwloket.nl/subsidieregelingen. Deze website bevat informatie over subsidieregelingen in het kader van duurzaamheid.
  • Ons huidig economisch stelsel zullen we binnen onze gemeente daar waar mogelijk sturen in de richting van kringloopeconomie maar liefst nog circulaire economie (waarin alle grondstoffen niet verloren gaan maar maximaal hergebruikt gaan worden).

Het CDA zal zich al lerend blijven orienteren op het vraagstuk van duurzaamheid en daarom deelnemen aan zowel lokale aktiviteiten en bijeenkomsten alsook bovengemeentelijke werkgroepen en studiebijeenkomsten.”

Samenvattend staan er veel plannen in, maar ontwijkt CDA de vraag wat er nu daadwerkelijk (m.m.v hun partij/invloed) nu daadwerkelijk aan duurzame doelen/projecten zijn gerealiseerd. Jammer… vooruitkijken is leuk, maar vertel ons burgers nu wat er echt veranderd is.

Conclusie

Door de lage respons van uiteindelijk welgeteld 1 partij met gedeeltelijke antwoorden op de gestelde vragen is het aspect ‘duurzaamheid’ binnen de gemeente Gennep ondermaats ingevuld voor de komende 4 jaren, helaas.

Het wordt de komende jaren maar opletten geblazen wat er nu daadwerkelijk gaat gebeuren, en wie weet moeten de burgers maar zeer actief met WoB gaan werken om de scherpte en aandacht aan duurzaamheid vast te houden.

Ga in elk geval stemmen daar de Sleepwetgeving verstrekkende gevolgen gaat krijgen, voor iedereen…. of je nu wel of iets niet te verbergen hebt dankzij of door privacy.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.