Inloop avond PV-park Heijen 2.0

Overzicht PV park Heijen
Overzicht PV park Heijen

Op donderdag 12 juli j.l. was er een open inloop-moment voor inwoners in de gemeente Gennep om polshoogte te nemen van het in aanbouw geplande zonnestroompark in Heijen. Naast enkele aanwezigen van de gemeente Gennep, waren daar ook enkele personen aanwezig van de toekomstig beheerder/eigenaar Kronos Solar (een duitse onderneming).

Ikzelf was rond 17.30u daar, en in de gesprekken die ik heb mogen voeren, bleek dat de aanloop erg magertjes was, een persoon of 15 waren aanwezig in totaal. Misschien het mooie zomerse weer, misschien de laatste kilometers van de Tour de France of de vakantieperiode, wie zal het zeggen? Al met al voldoende ruimte om kennis te maken met de aanwezigen šŸ™‚

Het PV-park ligt zoals het nu is gepland achteraan in Heijen, en omvat een gebied van circa 12 hectare. De beoogde capaciteit na voltooiing wordt geschat op circa 13 megawatt, wat bij een (geschatte) verbruik per huishouden ( 3.000kWh/jaar), zo’n 4.000 huishoudens kan verduurzamen. Gemeente Gennep omvat met haar dorpen een ca. 16.000 inwoners.

In eerdere berichtgeving werd gepland op een tijdelijke vergunning voor dit park, aldus Ed Vandermeulen in de artikelen. Navraag op deze avond liet weten dat de gemeente Gennep reeds een vergunning verstrekt voor minimaal 15 jaar aan Kronos. Ook meer de reden dat men dan mogelijk aanspraak kan maken op SDE regelingen voor grootschalige duurzame energie.

In de gesprekken heb ik eveneens aangekaart waarom de gemeente een flink aantal burgers buiten spel heeft gezet, die enthousiast en meewerkend zijn op verduurzaming van deze regio. Initiatieven als Buurkracht, Klimaatstraatfeest (niet mijn ding, maar goed), en het netwerk met 7-tal limburgse gemeenten is in mijn beleving klakkeloos terzijde geschoven. Het magere antwoord ‘ja maar daar komt toch niets van wat gerealiseerd wordt” is een some-what beledigende uitspraak ook naar de actieve en betrokken burgers zelf toe. Ik heb duidelijk opgemerkt aldaar daar ‘not amused’ over te zijn, to say the least.

Het park wil men op een of andere manier ook mogelijk maken door financiele steun van burgers, met mogelijk beoogd rendement van 4% op de inleg. Ā Echter de vormgeving/inrichting hiervan, daarvan kon ik op dat moment nog geen hoogte krijgen. En natuurlijk de vraag of het nu echt door gaat… want Gennep heeft al eerder als gemeente te vroeg gejuichd en landelijk in de pers aandacht gekregen, zonder realisatie. Wat men nu weet is dat er nog gesprekken voeren met een direct aanwonenden, maar men verwacht dat deze de komende weken succesvol afgerond kunnen worden.

Bijzonder blijft het dat nieuwe technieken ook hier in deze conservatieve regio bedekt opgesteld moeten blijven. Vandaar de eis tot een aardwal en begroeiing rondom het park. Je zou het eens om moeten draaien gemeente: kijk eens wat Gennep te bieden heeft, en daadwerkelijk meters begint te maken met verduurzamen van de lokale energie! Ook dat trekt nieuwe bezoekers naar de regio…

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.