Renault Zoe op winterbanden

Sinds 15 december 2018 heb ik mijn Renault Zoe weer voorzien van winterbanden. Ik heb middels een krik, wat gereedschap (oa momentsleutel) en wat ‘elbow-grease’ in een ochtendje rustig kunnen omwisselen. Mooi moment om eens te kijken naar de stand van zaken rondom de banden, terwijl in Noord-Limburg de eerste sneeuw op zondagnacht 16 december is gevallen…

Zomerbanden

De laatste jaren rijd ik met volle tevredenheid rond op Michelin E-V banden in de maat 195/65/R16. Slijtvast, en eigenlijk niets mis mee (in tegenstelling tot het Michelin Hi Sport die op de originele Renault TechRun velgen waren gemonteerd in een monsterlijke 205/45 maatvoering).

Qua levensduur, is er zo’n 46.500km reeds mee verreden op de Michelins E-V’s. Profieldiepte is ook nog voldoende, ik zit nog ca. 3 mm (geschat) boven de diverse slijt-indicatoren. Wel valt het mij op dat de zijkanten van het loopvlak gladder/vlakker worden, terwijl ik de bandenspanning zo rond de 2,7-2,8 bar probeer te houden. Veel harder oppompen vermijd ik, want een te harde band hoeft nog niet een veel lagere rolweerstand te hebben (naast het feit dat bij een harde band met name middelste loopvlak-gedeelte navenant harder zal slijten).

Winterbanden

De winterbanden heb ik in 3 november 2015 gekocht, inclusief een setje lichtmetalen velgen. Als merk banden heb ik mijn keuze laten vallen op Continental, model/type TS850 in maatvoering 185/65/R15.

Qua levensduur heb ik momenteel zo’n 33.000km met deze Conti TS850 banden verreden sinds de aanschaf. Qua profieldiepte ziet het er op het eerste gezicht nog goed uit, al verwacht ik tot eind maart 2019 met deze banden de winter door te komen. Afhankelijk van wat voor weersomstandigheden we tegemoet gaan krijgen.

Wat de smallere winterband doet met het verbruik kan ik tot op heden nog niet vaststellen, want naast (mogelijk) lagere rolweerstand t.g.v een smallere ‘footprint’, speelt buitentemperatuur en accu-temperatuur een behoorlijk groot aandeel hierin.

Spritmonitor statistics (fuel, costs, etcetera):  Spritmonitor.de

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.