De eerste modificaties aan de Tesla Model 3

Nu al weer een paar weken onderweg met de Tesla Model 3, en ik begin er aardig in thuis te geraken. Dagelijks het woon-werkverkeer overbruggen met ondersteuning van Autopilot is werkelijk een genot: eenmaal op de autosnelweg activeren, en de Tesla houdt afstand tot voorliggers, behoudt zijn snelheid, en wisselt van strook op commando van de richtingaanwijzer. Eenmaal bij de afrit aangekomen neemt de Tesla netjes de afslag, richtingaangevend en al! Je snapt niet dat al die andere autorijders zonder autopilot zich zo gedragen 😉

Uiteraard zal iedereen de nodige aanpassingen aan een nieuwe auto doorvoeren, via accessoires. Zo ook ikzelf 🙂

Spritmonitor

Ik heb al een account voor mijn voormalige auto (Renault Zoe Intense (2014)) aangehouden waar ik o.a. onderhoud, verzekering, laadbeurten etc. zo goed mogelijk in bij probeer te houden. Nu deze voor de Renault gestopt is, ben ik vanaf dag 1 de statistieken van de Tesla Model 3 aan het bijhouden. Alles om een beeld te houden op ‘wat kost het’ en wat staat er misschien aan te komen (qua onderhoud).

Voor de laadbeurten zal ik veelal thuis laden, op 1 fase 16 Ampere tegen consumentenprijs (ca. 20-21 eurocent per kWh). Dus de trip-teller/dag-teller zal ik periodiek resetten en de standen (kWh en dergelijke) overnemen in SpritMonitor. Zie ook het icoon hieronder:


Spritmonitor.de

Vloermatten

De standaard vloermatten van Tesla voelen (vind ik) nogal dun aan. En gezien de ervaring dat de rechterhiel aardig wat slijtage achterliet bij de Renault, zal dit niet anders zijn bij de Tesla. Dus gezocht naar all-weather matten, die ook het ‘dodemans-pedaal’  aan de linkervoet afdekt en daarmee zand en vocht effectief opvangt. Er zijn weinig merken die een aardige mattenset leveren, maar dankzij Amazon is er een volledige set (bestuurder, bijrijder en passagiers-ruimte) van 3D MaxSpider Kagu besteld. Met een paar dagen levertijd, netjes verpakt aan huis bezorgd. Wel prijzig, maar ook qua afwerking en pasvorm navenant erg succesvol !

Ook de grip met (gewone) schoenen op deze matten is prima in orde, de hiel of zool glijdt niet weg als je deze laat rusten op de mat.

Waterbestendigheid is ook prima: waterdicht dus goed af te spoelen 🙂

Matte screenprotector

Voor het touchscreen heb ik een matte screenprotector ingezet, mede dankzij ervaring van een kameraad in een Tesla (Dank je wel Harm!). De matte finish zorgt dat (zonlicht)reflecties wat tegengehouden worden, en natuurlijk de ‘vette’  vingers hun afdruk minder opvallend achter laten. Aanbrengen is een klusje wat je zelf goed kan doen, in 5-10 minuten met goed positioneren volstaat een professionele plaatsing.

Midden-console wrap

De midden-console is van hoog-glans zwarte lak/wrap voorzien, en spiegelt veel, met ook nog de gevreesde ‘vettige’ vingerafdrukken bij normaal gebruik. Momenteel is een wrap onderweg, gemaakt van 3M materiaal (ik heb gekozen voor een ‘brushed black metal’ look). Ik verwacht met mijn ervaring dat het aanbrengen do-able is.

Mileuzone-stickers

Europa zou Europa niet zijn 😉 als ieder land niet zijn eigen milieuzone-sticker mag voeren. Je voelt hem al: deze elektrische auto is voorzien van/ontsierd door een drietal stickers: twee duitse en 1 franse milieuzone sticker.

De aanvraag van de duitse sticker heb ik via gemeente Aachen (Aken) laten verlopen, en met een webpagina/Google docs document, scans van het kentekenbewijs en een financiele donatie (ca 20 EUR) lag 2,5-3 weken later de stickers in de bus.

Op de voorruit prijkt de duitse groene (met ‘code 4’  er prominent op), en op de achterruit de blauwe ‘E’, die voor buitenlandse auto’s in Duitsland het mogelijk maakt van enkele ‘privileges’ gebruik te kunnen maken (o.a. gratis parkeren bij laadpunten in de stad, etc.). Ervaring hiermee heb ik helaas nog niet concreet mogen meemaken, maar wie weet…. Duitsland is slechts 3-5km afstand van mij verwijderd, en met de actieradius zal de kans groot zijn ook dieper in Duitsland te reizen zonder noemenswaardige problemen.

De franse sticker nam ook circa 3 weken in beslag. Aanvragen kan gewoon via de website van de franse overheid. Ook hier kan eenvoudig met een aantal velden de antwoorden aangeleverd worden, met als bijlage de scan van het kentekenbewijs (van beide kanten). Na betaling (per credit card, PayPal etc) van ongeveer 4-5 EUR, krijg je de sticker thuis toegestuurd, en dien je deze ook op de voorruit te plaatsen. PS: ook voor niet-elektrische auto’s zijn dergelijke stickers noodzakelijk, dus informeer en kijk goed rond voor je op vakantie gaat. Je kan ook al een app op je smartphone installeren (‘green-zones’ ) dan zie je meer over de verdeling van zones in Europa. Voor meer informatie, raadpleeg de Green Zones website.

Het zou handig(er) zijn als RDW van de landen in Europa globale kentekeninformatie uitwisselt, en evt. de stickers homologeerd (bijvoorbeeld: de duitse groene sticker is gelijkwaardig eender ander land). Scheelt plakwerk (en ontsiering van de raam). Misschien zelfs op de blockchain opslaan: kenteken X heeft in landen S, T, U en V betaald en vignet kleur groen/oranje/blauw is in betreffende land(en) goedgekeurd/verstrekt….. But hey, that’s an IT guy just thinking out loud.

Center console organizer

Een handig inzet-bakje voor muntgeld, je zonnebril, wat pennen en pasjes. Gewoon een must have, want zonder dit bakje verdwijnt alles in een diep zwart gat waar je niets meer terug zult vinden als je het nodig mocht hebben. Hier liggen voor mij de laadpassen van diverse leveranciers gereed. Niets nodig om te boren, plakken: het past er gewoon vlekkeloos in!

USB sticks

De Tesla is voorzien van vele digitale camera’s, en wat is nu mooier om met de recente software je auto te laten bewaken? Dat kan met recente software van Tesla, en een USB-medium met een folder ‘TeslaCam’ volstaat voor het registreren tijdens het rijden (het laatste uur wordt vastgelegd, beelden ouder worden automatisch verwijderd/overschreven). Of tijdens het (langdurig) parkeren zullen ze bewegingen detecteren en vastleggen. Altijd een prettig gevoel (nu nog wachten om een upload van event(s) naar een cloud te krijgen, maar goed… dat zal een kwestie van tijd zijn).

Ik heb 2 sticks aangeschaft, met elk 128Gb ruimte (SanDisk USB 3.1 Extreme GO). Een is geplaatst, de ander is als reserve ‘achter de hand’.

Tesla firmware 2019.20.2.1

Initieel is mijn Tesla met software 2019.16.3.2 uitgeleverd. Hier an sich geen problemen mee gehad of ervaren, maar recent is 2019.20.2.1 uitgeleverd. Deze vond ik zeer interessant, want naast enkele verfijningen (over ‘verbeteringen’ verschillen de meningen nogal) is vooral de aanpassing voor het snelladen voor mij het belangrijkste. Na installatie van deze update kan de Model 3 nu bij derden snelladen op CCS laders tot 200kW vermogens! Dit was eerst beduidend lager, maar met komst van de nieuwe FastNed en Ionity laders, betekend dat een mooie uitbreiding op/naast het Tesla Supercharger netwerk.

Het Tesla Supercharger netwerk zal ik komende week ook proberen, enerzijds om te ervaren hoe dat werkt met laadsnelheden die ik tot op heden zelf nog niet heb mogen ervaren. Maar ook : werkt de betaling/facturatie. Wel belangrijk, als ik later op vakantie ga, en via het Tesla netwerk naar de franse Alpen-regio toer. Installatie is uitgevoerd terwijl de auto geparkeerd stond, en nam zo’n 25 minuten tijd in beslag.

Wensenlijstje

Uiteraard heb ik nog een wishlist over/open staan 🙂 Ik denk daarbij momenteel nog aan:

 • Wireless laden van de smartphone via QI;
 • uitbreiden auto-verzorgingsprodukten;
 • en wat verder nog ten tafel komt 🙂

0 thoughts on “De eerste modificaties aan de Tesla Model 3

 • Hoi Niels,
  Mooi om je ervaringen en avonturen met de Tesla te volgen.
  Wellicht helpt het mij in de ‘aanloop’ naar ‘E-driving’.
  Goede en aangename reizen gewenst.
  Peter

 • Er wordt veel op Tweakers over geschreven, maar nog weinigen hebben ervaringen er mee. De keuze heb ik laten vallen op USB, omdat deze ruim verkrijgbaar zijn. Ook de keuze voor een kwaliteitsmerk als Sandisk zal beter uit kunnen pakken dan lukraak een onbekende / no-name USB-stick in te zetten. Tijd zal het leren. Ter info: de logging van mijn zonnestroompanelen lopen al ruim 3 jaar op een Sandisk micro_SD elke 5 minuten schrijfacties uit te voeren, and still going strong!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.