Tesla Model 3 ontvangen

Tesla Model 3 Long Range Dual Motor.

Vandaag de grote dag… het afhalen van de langverwachte nieuwe opvolger van mijn Renault Zoe. Ik had 1-2 jaar terug een kleine inleg aan geld gedaan om Tesla te steunen, en met kerst 2018 kon het dan gebeuren: de bestellingen voor de nederlandse markt werden geopend. Ikzelf heb mij beheerst šŸ˜‰ en pas 19 maart 2019 (vlak voor de laatste uren waarin Tesla de prijs voor Autopilot aanzienlijk verhoogde) de definitieve configuratie en order geplaatst. Uiteindelijk viel het soms zwaar te behappen: mensen die soms een levertijd hadden van 2-3 weken, terwijl het ene na het andere schip in Zeebrugge de modellen aan land bracht. Uiteindelijk is het toch goed gekomen, en zelfs met ca. 10 weken voor mijn levertijd is dat nog altijd erg snel voor menig automerk.

 

 

 

Dus de blogjes over de Renault Zoe zullen nu plaats gaan maken voor deze Tesla. Specificaties kun je opzoeken, maar mijn configuratie is als volgt:

 • Kleurstelling: metallic blauwe lak
 • Uitvoering van de Model 3: Long Range, Dual Motor
 • standaard velgen (18 inch) met aerodynamische kappen er op (deze zouden ca 4-5% in actieradius opleveren);
 • zwart (vegan) lederen interieur;
 • en gekozen voor zowel Autopilot functionaliteit alsmede Full Self Driving capability (waarbij de auto zelfstandig door het verkeer navigeert, iets wat ik in de komende 2-3 jaar zeker ook in Nederland zie voortkomen).

Het afhalen van de auto

Ik ontving ca. 1 week vooraf een bericht dat ik de auto op 6 juni kon afhalen vanaf 10.30u. Dus vanochtend met mijn vader er heen gereden. Heen in de Zoe, terug in de Tesla. Uiteindelijk aangekomen in Tilburg, waar 2 grote bedrijfspanden duidelijk de aanwezigheid van Tesla laten zien, daar geparkeerd en de kleine spullen (laadpassen, kentekenpapieren, schrijfmap, etc.) uitgeladen.

Bij de receptie ontvangen door een medewerker, en na legitimatie de papieren verplichtingen afgehandeld.

Toen de keuze: eerst koffie of eerst de auto. We waren bijtijds, dus we konden kiezen. Na korte twijfel: doe de overdracht maar, dan drinken we dan wel een bakkie na.

Een tweede medewerker nam ons mee naar mijn nieuwe auto, en begon met de rondleiding rondom de auto. Ook kofferbak (achterzijde) en de frunk (de kofferruimte voorin) waren keurig: er lag o.a. een draagbare lader bij met een reguliere stekker en een blauwe ‘campingstekker’ voor de keren dat je op bestemming of in nood iets wilt opladen. Tevens een laadsnoer voor de laadpalen was aanwezig, al had ik gehoopt op langere lengte laadsnoer. Maar eerst kijken hoe de 4 meter laadsnoer bevalt.

In de auto namen we plaats, en begon de uitleg over het display, de instellingen van stoelen, spiegels, radio en de hendels aan het stuur. Als laatste werd de Tesla app op de smartphone gekoppeld, dus daarmee kan ik elke minuut zien wat de auto doet (bij laden bijvoorbeeld). Bizar hoe alles is geintegreerd. Ook was de accu reeds opgeladen tot een reikwijdte /actieradius van 400km, op ca. 80-85% van de totale capaciteit.

Na de laatste krabbels, mochten we de auto starten en naar buiten rijden. Waar we bij aankomst nog ruimte genoeg hadden te parkeren, waren nu vele parkeervakken vol met mensen die ook hun Tesla kwamen ophalen. Buiten bij daglicht nog een nadere inspectie gedaan op schades en lak-foutjes. Je weet maar nooit. Maar uiteindelijk zat alles goed strak in de lak, en waren 1-2 kleine issues aangemeld voor nazorg/behandeling door Tesla vanuit servicecenter in Eindhoven, zo is door de medewerker verzekerd.

De terugreis

Onwennig de eerste meters maken, maar al snel weer de autoweg naar huis gereden. Na 20-30 km rijden waren enkele boordsystemen gecalibreerd (waaronder de visuele camera’s voor Autopilot). Ā Ook de adaptive cruise control kwam tot leven. Bijzonder hoe het rijden op de adaptive cruise control werkt: hij houdt keurig de snelheid aan, en mindert of versnelt automatisch. Nader je een stoplicht en staat er reeds een auto/bus voor je stil, dan vertraagt hij volledig zelf. Tot het verkeer voor je gaat rijden, en dan versnelt hij ook weer vanzelf! Dit is het nieuwe ‘ontzorgen’ van de chauffeur, en verlaagt stress, en houdt je denk ik ook scherper op de weg. Iets wat nooit kwaad kan!

 

Thuiskomst

Thuis aangekomen natuurlijk even trots een paar vrienden en mijn moeder de Tesla laten zien. En als eerste weer het traditionele inruimen van de auto: papierwerk, EHBO-kit, thermische dekens voor pech, laadpassen. En het touch-screen direct voorzien van een schermprotector, die door zijn matte uitvoering hopelijk ook reflecties van zonlicht tegen gaat.

Bijzondere ontdekkingen in de eerste uren…

Er zal nog veel te ontdekken zijn maar dit viel mij wel op:

 • de radio (DAB) werkt super, goed geluid en ontvangst. Doch mis ik de nostalgische AM en LW band. Hier heb ik nog geen oplossing voor gevonden.
 • Het monteren van de laadkabel voor de smartphone maakt het noodzakelijk een kunststof onderdeel te verwijderen waar de kabel onderdoor loopt. Blijkt dus dat je gewoon naar links moet schuiven voor het verwijderen ervan…
 • Easy Entry profiel maakt het mogelijk om de stoel hoger te laten staan bij instappen, evenals het stuur maximaal naar voren te plaatsen. Bij selecteren van je eigen profiel, staat als weer zoals je had ingesteld.

Tot zover een eerste introductie van de nieuwe ‘ voiture’. Er zal zeker nog genoeg te zien/ontdekken/ervaren zijn, maar heb je als lezer vragen laat dan gerust een reactie achter. Dan kan ik deze misschien beantwoorden in een reactie van mijn kant of juist als aanzet voor een nieuwe post benutten.

 

One thought on “Tesla Model 3 ontvangen

 • Floris Mokveld says:

  Van harte gefeliciteerd met je nieuwe auto. Heel toevallig was ik vandaag met vrouw en zoon bij de Tilburg showroom van Tesla om te zien hoe een Tesla 3 er van dichtbij uitziet, Mijn private lease contract loopt nog tot jan 2020 daarna wil ik zeker elektrisch door het leven.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.