EMU monitor in reparatie

De twee verdachte elektrolytische condensatoren (elco’s) die defect zijn (te zien aan de bolle bovenkant, die normaliter vlak hoort te zijn)

Sinds 2012 heb ik voor het monitoren/volgen van mijn zonnestroompanelen een meer-kanaals S0 puls monitor in de meterkast geinstalleerd (van het zwitserse merk EMU.ag). Nu viel het mij sinds deze maand op dat er vreemde dingen gebeurden:

  • Soms spontaan een opbrengst gemeten van enkele honderden kilowatt-uur (kWh) op 1 dag;
  • Enkele dagen niet of deels geregistreerd;

Tijd voor nader onderzoek dus…

Ik had zelf het vermoeden dat de micro-SD kaart waarop de data (tellerstanden) weggeschreven worden, de oorzaak zou zijn (als gevolg van slijtage door veel schrijf-activiteiten elke 5 minuten).

Maar… er bleek nog meer aan de hand: zelfs na invoeren van een nieuwe micro-SD kaart was de web-interface niet/moeilijk benaderbaar, en het viel mij op dat de EMU monitor elke paar seconden uitviel. Zodra ik echter de UTP netwerkkabel verwijderde, bleek de EMU monitor redelijk stabieler te branden als ik de LED-status mag geloven. Maar de netwerkverbinding is essentieel, dus dat gaat het hem niet worden…

Uiteindelijk de EMU gedemonteerd uit de meterkast, en voorzichtig de behuizing verwijderd. Met wat kleine schroefjes kon ik de module verder ontleden, tot ik op de voedingsprint terecht kwam. Naast een behoorlijk warme transformator, viel mij de 2 (redelijk) bolle elco’s op (elco: elektrolytische condensator). Helaas had ik de benodigde 2 componenten nog niet op voorraad, maar ik vermoed dat door vernieuwen/vervangen van deze 2 elco’s (470uF/35V) de voeding stabiel(er) zal zijn, en de EMU weer laat draaien voor de komende jaren. Qua kosten een goede poging, ik schat ruim dat het max. 1 EUR aan componenten kost en 5 minuten soldeerwerk.

Tot op heden is de EMU verder feilloos gebleken: sinds juni 2012 is deze in bedrijf (24/7), en werkt zonder omkijken (hooguit 1 keer per 2 jaar de SD-kaart vervangen/formatteren).

Wordt vervolgd. Mocht na de vervanging alles weer werken, dan laat ik het in de comments hieronder aan jullie weten.

Eén gedachte over & ldquo; EMU monitor in reparatie & rdquo;

  • Zo rond 18.30u is de EMU monitor weer in bedrijf gesteld. De nieuwe elco’s zitten er in, en de eerste positieve signalen waren hoopvol: een stabiel brandende POWER indicator. Al snel bleek ook het .CSV bestand aangemaakt te worden. Nu hoopvol weer verder monitoren van de dagelijkse productie!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.