Op vakantie met de Tesla Model 3

Vandaag weer teruggekomen van de vakantie, voor het eerst met de Tesla Model 3 naar het buitenland. Met voldoende accu-capaciteit (Long Range uitvoering) genoeg om met het globale Tesla Supercharger Netwerk zorgeloos door Europa te reizen. Een mooi moment om even wat ervaringen, feiten en andere wetenswaardigheden te delen.

 

 

 

 

 

De reis

Ik had mij ingeschreven bij Tour de Vacance voor een actieve fietsvakantie, met als doel op de fiets de Marmotte te gaan rijden. Voor de onbekenden: de Marmotte is in de Alpen een 1-daags evenement, waar je op een fiets ca. 178 km fietst, en zo’n 5.000 hoogtemeters moet overwinnen (via het beklimmen van de Glandon, de Telegraphe, de Galabier, en als toetje de Alpe d’Huez. Professionele rijders doen dat ‘even’ onder de 6 uur. Maar voor gewonen stervelingen is eigenlijk alles onder het motto ‘finishen’ een geweldige mijlpaal an sich!

De heenreis

Vanuit Noord-Limburg ben ik zondag ochtend (rond 7.45u) vertrokken op weg naar Villard-Reculas, en heb mijn eerste laad-moment gehad in Urmond, langs de A2. De andere laadmomenten waren rondom Metz, tussen Nancy en Dijon, nabij Lauvarel (waar ik ook heb overnacht), en als laatste Bernin (nabij Grenoble)

Kosten heenreis voor de supercharger-sessies:

 • Urmond EUR 6
 • Metz EUR 8,40
 • Val de Meuse EUR 5,60
 • Aire de Poulet de Bresse EUR 7
 • Grenoble (Bernin) EUR 8

Totaal energiekosten “brandstof” : EUR 35

Totaal tol-geld voor de péage heenreis:

11,20 + 11,60 +7,30 +15,80 = 45,90 EUR

Totale kosten heenreis: EUR 80,90 (eigenlijk hoort er nog ca. 22,50EUR aan overnachting bij op de camping, maar dat terzijde).

De heenreis had ik op de plaats van bestemming met de dagteller ook gevolgd, en met de hitte op 30 juni had de airco flink werk. Maar in totaal is 182kWh verbruikt, en dus 166 Wh/km voor dit deel van de reis.

De terugreis

De terugreis op maandag 8 juli is in 1 rit verreden, vertrokken om 7.00 en gearriveerd thuis om 19.30u. En dat met 3 laadmomenten. Of eigenlijk vier, want ik had lokaal nog een paar keer gereden, en er is ‘standby verbruik’ wat ook wat range op eet. De terugreis was begonnen met ca 270km range, en had als laadpunt: Macon, Luxemburg,

 • Grenoble (Bernin) EUR 10
 • Macon EUR10,60
 • Val de Meuse EUR 8,60
 • Mënsbech (Lux) EUR 8,80

Totaal energiekosten “brandstof” : EUR 38

Totaal tol-geld voor de péage terugreis: 11,60 + 2,20 +6 +17,90 +7,30 = 45 EUR

Totale kosten terugreis: EUR 83

De globale afstand is circa 2x 1100km (heenreis: 1091km, terugreis:1099km), waarbij ik niet exact dezelfde route terug als heen heb verreden. Op 8 juli was het beduidend koeler (ca. 23-26 graden C) (met name in Frankrijk, waar het op 30 juni een ware hittegolf van 38-40 graden Celsius teisterde). Op de terugreis van 1.099km (trip/dag-teller) is 177 kWh verbruikt, en dus 161 Wh/km. Redelijk consistent met de heenreis al is enige marge ook te zien aan het klimmen (op de heenweg, naar hoger Alpen-gebied) en dalen (terug naar huis) 🙂 En ja, ik heb gewoon de normale maximale snelheden waar mogelijk aangehouden, dus 120 waar 120km/u mag. En met een goed stukje muziek: wie doet je wat ! Bandenspanning was koud (ongeveer) 2,8/2,9 bar, en warm 3,1/3,2 bar

Kamperen in de Tesla

Je las het op de heenreis: ja ik heb geslapen in de Tesla. Gewoon, op een camping. Ging prima, toen ik door had hoe ik het auto-alarm moest uitschakelen, en de air-co continue aanbleef op een behaaglijke 22 graden Celsius (terwijl het buiten klam en zwoele temperaturen de nachtrust om zeep hielpen). Ik had beter kunnen liggen door de fiets eruit te halen…. maar de fiets is mij te dierbaar dus die bleef mooi in de auto. Voor volgende keer: luchtmatrax mee en de achterbank plat leggen.

Hoogtepunten van die week

Helaas door blessures geveld, ben ik toch met de Tesla door de omgeving gaan rijden. Enkele bergen die bedwongen zijn, zijn: Alpe d’Huez, Col de Glandon, Col de Galabier, Col du Telegraphe, Col du Lautaret. En met all-wheel drive is het heuvel-op versnellen erg indrukwekkend te noemen! En afdalen doe je dan regenerend, zodat je bijna evenveel energie weer in je accu terugkrijgt 🙂

Tesla Model 3 met op de achtergrond deel van Col du Galabier
Tesla Model 3 met op de achtergrond deel van Col du Galabier

Laadtips

Voor het laden met de Long Range heb ik op deze situatie de accu zoveel mogelijk benut (de ‘stop’ op 90% of soms 100% van de capaciteit geplaatst voor 450-500km range). Voor dagelijks woon-werkverkeer staat deze op 80% (ongeveer 400km range).

Sommige Tesla Superchargers hebben in Frankrijk ook een eigen wachtruimte met een koffie/thee machine en een net toilet. Op de weg terug kwam ik bij eenzelfde lokatie terecht waar toegang pas verleend werd als je de 4-cijferige code uit je Tesla Supercharger systeem weet te achterhalen. Niet moeilijk, maar zo kan alleen een Tesla-eigenaar (m/v) de ruimte benutten.

Probeer bij een chalet/pension ook een net-aansluiting voor je “oma-lader’  te gebruiken. Al is het maar 10 Ampere, dat is voldoende om bij te laden en het sluipverbruik/standby verbruik tegen te gaan.

Maak je gebruik van een verlengkabel: zorg dat deze van afdoende kwaliteit is, dus aders van tenminste 2,5 mm^2 om stromen tot 16 Ampere zeker langdurig te kunnen weerstaan (en rol de kabel ook UIT, i.p.v. opgerold weg te leggen bij gebruik van het laden).

Wil je laden op een camping, dan is een extra verloop van een blauwe CEE-16 stekker aan te raden. De lengte van mijn ‘OMA-lader’ met de CEE-16 stekker was te kort om continue te kunnen laden tijdens de overnachting op de camping, in de auto.

Al met al heb ik prima kunnen super-chargen tijdens de route, en heb zelfs niet eens gebruik hoeven te maken van openbare laadpunten met een 4 meter lange Mennekes-kabel.

 

Gaan jullie nog op vakantie? Misschien ook met de elektrische auto? Deel dan ook jouw ervaringen met ons (tips, trucs, do’s and don’ts) 🙂

 

0 gedachten over “Op vakantie met de Tesla Model 3

 • Carina Hilders zegt:

  beste Niels,
  Sta op het punt om te vertrekken met mn gloednieuwe Model3, dus supernuttige jouw verhalen!
  Kan je mij nog even vertellen hoe dat werkt met die 4 cijfer code bij Tesla supercharger? En is het nog nodig om adapter ed mee te nemen of past Model 3 inmiddels op alle chargers in buitenland?
  Alvast dank! gr Carina

 • @Carina: je kan op de navigatie in de Tesla op de Supercharger locatie klikken. Dan verschijnt er wat extra informatie, waaronder bv de betreffende code om de deur te openen van de wachtruimte bij de betrefende supercharger (ik dacht bij Val de Meusse).
  Verder zag ik dat vele superchargers voorzien zijn van de CCS stekker zodat de Model 3 zonder problemen goed kan snelladen. Ik heb verder geen andere laadoplossingen gebruikt maar je zou een lang en stevig verlengsnoer mee kunnen nemen met bv campingstekker en/of franse stekker (verloop), zodat je traagladend met de OMA-lader kan druppelladen op 10-16A. Raadpleeg dan vooraf wel of je op de aansluiting met 10 of 16A kan laden en beperk de stroomsterkte via het oplaadscherm in je auto. Goede reis toegewenst!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.