Accessoires voor de Tesla Model 3

Iedereen die een voertuig heeft, of het nu een fiets is of een auto, zoekt toch naar verbeteringen en personaliseringen om zijn/haar voertuig te customizen. Nu is de Tesla Model 3 van zichzelf al een groot software platform, maar ik merk dat er toch wel in de maanden dat ik er mee rijd er vele accessoires bijgekomen zijn.

Hier een overzicht met mijn ervaringen van de in gebruik zijnde accessoires…

Automatten

De uitvoering die ik rijd (Long Range All Wheel Drive) wordt afgeleverd met zwarte automatten. Heb je een Standard Range+ (SR plus) dan zitten er geen vloermatten bij. Maar.. to be honest, ik ervaar de standaard vloermatten als te licht of zelfs ondermaats. De matten bij eerdere auto’s (Peugeot 206, Renault Zoe) waren beduidend steviger aanvoelend.

Dus lang leve het internet, en via Amazon.de een set automatten besteld van fabrikant 3D Maxpider (model 3D Maxpider Kagu). Het kost ca 250 EUR voor de bestuurder en bijdersstoel, inclusief de achterbankpassagiers, maar ze zijn het geld waard. Stevige kuip-vormige uitvoering, makkelijk te installeren, niet verschuivend, waterdicht. Dus schoonmaken is makkelijk tijdens een poets- en wasbeurt te doen. Ook vind ik het netjes dat de dead mans pedal (de fictieve pedaal aan de bestuurderszijde linkervoet) volledig is afgedekt.

Zonnescherm dak

Met deze extreme zomerhitte, is elke vorm van zonprotectie meer dan welkom. Voor de 2 glazen dakdelen (boven de bestuurder en bijrijder, en de passagiers achterin) heb ik een tweedelige zonnescherm ingezet. Tijdens de zonnige dagen blokkeert die de instraling aanzienlijk. Is het bewolkter en beduidend minder zonnig, dan merk je wel dat enige daglicht ook tegenehouden wordt. De zonnescherm voor de passagiers achterin loopt door tot de donkere tint van het raam overgaat in helder glas. Makkelijk te monteren (ca. 5 minuten werk), redelijk goed en compact op te bergen. En de alu-kleurige hoes kan met zuignappen voor nog extra bescherming dienen (maar dit heb ik nog niet geprobeerd). Prijs was circa 80 EUR.

Zonnescherm voorruit

Dit is een prijzige gebleken…naast de aanschafprijs (USD 106, verdeeld over USD 64,95 voor het product, en USD 41,33) kwam er bij ontvangst nog EUR 50 inklaring/douanekosten bij :$

Maar: het mag gezegd/geschreven worden, een degelijk zonnescherm, goed opvouwbaar, in een bijpassende opberghoes. En de voorruit wordt perfect bedekt aan de binnenzijde, ondersteund door de zonneklep van bestuurder en bijrijder. WIl je tot aanschaf overgaan, zoek dan op internet naar Tesla Model 3 Ultimate reflector, en via de webshop van EVtuning kom je daar terecht. Levering via DHL (extra/hogere verzendkosten) is wel snel gegaan: binnen 1 week (zeg 5 werkdagen!) vanuit Boston naar Nederland.

Milieustickers

Voor Duitsland en Frankrijk de milieustickers. Hier kun je lang en breed het er mee eens en oneens over zijn, echter… je dient je auto daarmee uit te rusten om door de aangegeven regio’s en klimaatzones te mogen rijden (ook al rijdt je volledig elektrisch).

Tips:

Ik heb de duitse stickers bij TüV SüD via internet besteld. Je kan een groene sticker (‘ plakkette’) krijgen na overleggen van je kentekengegevens. Levering in 1-2 weken per post, en het kenteken was bij mij zeer netjes met een machine er op geprint/gelabeld. Voor de aanvullende (en deze is vrijblijvende) blauwe E-plakkette zul je bij TüV even met de klantenservice moeten mailen/bellen. Want het is nog niet mogelijk om deze via hun website te bestellen. Deze blauwe E-plakkette dient op de achterruit van je elektrische auto geplaatst te worden en kan in een aantal steden privileges geven (korting op parkeertarieven, gratis laden, gebruik makend over busbanen mogen rijden). De duitse ingezetenen kunnen deze stickers NIET nodig hebben, mits zij een speciale versie van een kentekenplaat dragen. De E-plakkette is dus voor niet-ingezetene en voertuigen van buiten Duitsland.

Voor montage van de blauwe E-sticker op de achterruit: ik heb deze aan de zijde van de laad-aansluiting zitten (bestuurders zijde), verborgen ter hoogte van de hoofdsteun van de achterpassagier. Alleen als de bank neergeklapt is, dan zal ik deze pontificaal kunnen zijn. Plak je de sticker te laag: dan wordt verwijderen een lastige klus. Voor zowel de blauwe als groene sticker was ik circa 15 eur per sticker kwijt.

De franse sticker kun je via een officiele website van de franse overheid bestellen. Kost je circa 4,50 EUR en levering in 1-2 weken tijd. Deze sticker dient eveneens op de voorruit geplaatst te worden, en kan je een bekeuring besparen van ca. 80EUR. Tip: de sticker komt ook aan de binnenzijde te zitten op een groot vierkant doorzicht vel. Ik ben zo vrij geweest om voor de daadwerkelijk plaatsing deze bij te knippen en circa 1 cm groter rondom de sticker in te korten.

QI-charger voor de mobiele telefoon

De smartphone zit bij mij in een hardcase hoesje van QuadLock, en de standaard laad-oplossing liet de telefoon soms aardig los glijden door het vak.

Nu kan de smartphone ook contactloos geladen worden, en daar maak ik nu graag gebruik van: instappen, telefoon in het vakje leggen, gordel om en vertrekken maar. Geen gepiel met de kleine connectoren.

Prijs is ca. 80 EUR voor deze laadoplossing, maar kijk zeker op E-bay/Amazon en dergelijke, daar kun je soortgelijke QI-laders voor de Model 3 ook terug vinden. En velen lijken echt sprekend op elkaar…

Opbergbakje

De middenconsole biedt veel en diepe bergruimte. Voor muntjes, kauwgom, sleutels, tankpasjes etc. is het handig een bakje hier in te zetten. Tip: je kan op Ebay en Amazon mooie varianten vinden die dit mogelijk maken, en dan ben je voor een paar euro klaar (of je laat het printen met een 3D printer).

Lakverzegeling/keramische bescherming

De Tesla lak is bekend om krasgevoeligheid, en probeer dus zo snel mogelijk na ontvangst een afspraak te maken bij een ervaren poetsbedrijf/schadeherstelbedrijf. De lak dient eerst gereinigd te worden (ontvetten van de waslaag etc), en dan gepolijst te worden. Na deze voorbereidingen kan er een keramische laag aangebracht worden die 1-2 dagen moet uitharden. Prijzen verschillen aardig, en er zijn diverse verschillende merken op de markt (maar allen maken gebruik van de grondstof Silicium-dioxide (SiO2)). Ik heb na ontvangst van de auto en de vakantie bij ca. 5.000km de auto laten verzorgen, en ik kan bevestigen: water parelt er nog sneller van af, de auto glanst veel langer en dieper, en autowassen wordt vereenvoudigd. Uiteraard, ik ga er vanuit dat bij normale condities je zo’n 2-3 jaar plezier hiervan hebt, en daarna kan er opnieuw een coating worden aangebracht. Mijn auto is nu voorzien van Kenolon Ceramic Shield, en kost ca. 800 EUR. Prijzen wisselen afhankelijk van de conditie van de auto en de grootte.

Screenprotector voor op het touch-screen display

Natuurlijk, we herkennen het allemaal van onze tablet en smartphone met touch-screen: vette vingerafdrukken… Ook zo bij het touch-screen scherm wat in de Model 3 zit. Standaard mooi glanzend, wat ook weer kan reflecteren bij instralende zon of daglicht. Ik heb daarom een screenprotector gemonteerd, zodat door de matte afwerking van deze accessoire, de lichtinval op het scherm minder irritant wordt en daarnaast wat minder besmettelijk is bij dagelijks swipen, typen, tikken 🙂

Kostprijs, ook hier kan het voor rond de 40-50 EUR aangeschaft worden. Bij montage heb ik eerst het scherm met een niet-pluizende doek schoongemaakt, en daarna met de (bij de screenprotector meegeleverde) vochtige doekjes ‘ontvet’. Het positioneren van de screenprotector dat heb ik met een paar stukjes schilderstape gedaan, zodat deze mooi recht en overal evenwijdig op het scherm terecht komt. Daarna was het de folie verwijderen, de protector op het scherm laten rusten en met een lichte druk van de vinger ontstond het vacuum wat de definitieve positie bevestigde.

Center console wrap

Het design van de Model 3 is (vind ik) erg mooi en praktisch. Wat minder praktisch is datgene wat juist in het oog springt, want een engineer vond het trendy om daar hoog-glans pianolak toe te passen. En dat terwijl je dagelijks de console-delen bediend, dus direct continue aan het poetsen en vegen bent tegen de vingerafdrukken.

Via Amazon een mooie wrap gevonden van hoogwaardig 3M folie, met een relief van geborsteld metal (‘ brushed metal’). Misschien had ik toch eerder een houten imitatie-look willen verkiezen, maar goed…

Het aanbrengen was goed te doen, met een Youtube instructie als leidraad. Ook hier: neem de tijd, en eerst rustig de console-deel dat behandeld of gewrapt wordt netjes reinigen en stofvrij maken. Uiteindelijk ben ik een half uur bezig geweest, en zijn de 3 console-delen gewrapt, evenals het balkje/steuntje onder bij de telefoon-houders. Kosten van deze wrap zal zo rond de 40 EUR zijn geweest. Ben je niet zo handig of besteed je het graag uit, ook daar zijn ongetwijfeld oplossingen voor. Maar… als het mij lukt… moet het jou ook wel zeker lukken!

Mud guards van fabrikant Basenor

een extra set (4 stuks) van spatborden, in hard kunststof formaat. Ze passen op de originele punten op de Tesla. Alleen bij de voorwielen 1 zelftappende schroef noodzakelijk (naderhand bij verwijderen kun je het gaatje met siliconenkit afdichten (if needed)). Prijs circa 40 Euro incl verzenden via Amazon.

Tot zo ver! Welke accessoires heb jij zelf mogelijk nog gevonden om jouw/jullie Model 3 te verrijken? Was het dit waard of heb je bij nader inzien een andere ervaring gekregen? Ik ben benieuwd… op mijn wensenlijstje staat nog wel een winterbandenset.

Spritmonitor.de

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.