Bandenwissel op de Model 3

positioneren van de krik

Door Tesla wordt aangegeven in de handleiding om elke 10.000km de banden te wisselen van assen. Ofwel: de band linksvoor gaat naar links-achter, en rechts-voor naar rechts-achter (en vice versa). Nu stond de teller al op 12.500km dus het mocht eens gebeuren.

Veiligheid

Ik heb zelf ervaring met het wisselen van banden op auto’s, dus ben redelijk bekend met enkele maatregelen voor de veiligheid van de auto en de mens.

 • Plaats de auto op een vlakke ondergrond, bij voorkeur (redelijk) waterpas).
 • Zet de auto op de handrem/parkeerrem (bij Tesla gaat de rem er automatisch op bij uitschakelen, en kan een extra rem (voor in bergen) alsnog bekrachtigd worden);
 • plaats voor en achter de wielen van de zijde die NIET opgeheven wordt stevige blokken hout of andere stevige objecten zodat de auto uit voorzorg zeker niet kan rollen.
 • Voor het kortstondig heffen (max. half uur) van de auto maak ik gebruik van 2 garagekrikken. Met 1 krik van 2 ton hefvermogen kun je het ook doen, echter: als de krik het mocht begeven dan is er geen houden aan. Daarom 2 garagekrikken toegepast, met voldoende hefcapaciteit, en een brede basis zodat alles stevig blijft staan.
 • Ga je langdurig aan de auto sleutelen (zeg: de auto blijft langer dan een half uur/ een uur op de krik staan), verzeker je dan door het plaatsen van extra beveiligingsmaatregelen zoals mechanische assteunen.

Gereedschap

Voor het wisselen van banden op de Model 3 heb ik de volgende gereedschappen benut:

 • dop-sleutel 21mm;
 • moment-sleutel  tot 180Nm;
 • ratel voor de dop-sleutel;
 • 2 garagekrikken, hefvermogen 2 ton, laag model (ca. 8 cm) (ik heb Winntec Y420250 in gebruik)
 • 2 jack-adapters, ter bescherming van het accu-pack en gebruik makend van de hefpunten onder de auto (voor een paar euro via Ebay/Amazon te bestellen, met soms leuke aanbiedingen. Wil je daar niet op wachten: een doe-het-zelf  oplossing met een hockey-puck kan ook helpen…it’s your call);

Werkwijze

 1. Plaats de auto op een vlakke en harde ondergrond, en activeer de parkeerrem (P-stand ingedrukt houden voor langere tijd (ca 3-5 sec));
 2. Verwijder de aero wielkappen (goed moment om deze met een sopje ook aan beide zijden te reinigen);
 3. Plaats aan 1 zijde bij voorwiel en achterwiel aan de bodemplaat de jack-adapters. Door de O-ring blijven die klemmen.
 4. Positioneer onder de jack-adapters de beide garagekrikken (die uiteraard vlak en stevig staan);
 5. Met een dop-sleutel (21mm) en een ratel, maak de bouten van de velgen handlos (zeg: 1-2 slagen);
 6. Til met de garagekrikken de ene zijde op van de Model 3. Wissel om en om de garagekrik af, maar zorg ervoor dat de last door beiden gedragen wordt. Ga door met krikken tot de wielen uit de vering los komen, en circa 1-2 cm van de grond blijven.
 7. Verwijder de losgedraaide bouten met de ratel en de dop-sleutel verder;
 8. Verwijder het wiel voor en achter;
 9. Verwissel de posities van de wielen die los zijn (dus het wiel wat los komt van de achteras gaat naar de vooras, en het wiel van de vooras gaat naar de achteras);
 10. Monteer de bouten weer met de dopsleutel, en draai stevig vast aan. Niet maximaal vast, maar voldoende dat het wiel goed klemt op de as;
 11. Laat behoedzaam de auto weer zakken door de beide garagekrikken te ontlasten.
 12. Nu de auto op de grond staat: gebruik de dopsleutel en de moment-sleutel voor vast zetten. De bouten dienen met 175Nm moment te worden aangedraaid/aangetrokken
 13. ‘Rinse and repeat’ voor de andere zijde…

Wat verder ter tafel komt… accessoires 😉

Intussen zijn er eigenlijk probleemloos (22 sept) 15.000km totaal verreden. En ook weer wat accessoires gespot die mogelijk interessant zijn voor andere Model 3 bestuurders. Zo heb ik bij de portieren extra rubberen strips van Goloho geinstalleerd, deze hebben tot doel om rijwindgeluid te dempen, een extra stof-barriere op te werpen bij de deuren, en aldus de leverancier “de airco te verbeteren door de cabine beter af te sluiten”. Dit laatste… dat kan ik niet onderbouwen. Maar dempen van rijwindgeluid tussen de 50 en 100km/u is wel iets zachter, gevoelsmatig.

Daarnaast is bij de frunk (voorzijde auto), de luchtinlaat voor de klimaatregeling. Standaard vanuit Tesla een open gapende aanzuig-opening, waar misschien (ik heb het niet kunnen ervaren) er takjes en andere kleine objecten in kunnen vallen, zeker als je veelvuldig buiten de auto parkeert onder een aantal bomen. Ook hier een aanvullende accessoire via Amazon te vinden die met een minuut werk goed te plaatsen is.

Overigens mijn wishlist is wel vervuld. Ik heb alleen nog een winterbanden-set op de lijst staan, ook in 18 inch, misschien dan 10 mm smaller dan de huidige 235-brede banden. Maar zolang we geen echte winter hebben, kan ik dat nog even overpeinzen…

Qua duurzaamheid nog wel wat te melden: via mijn werkgever kennis gemaakt met EHBO (inclusief reanimeren). En zodoende toch besloten in Gennep aan te haken bij het Rode Kruis om daar een volwaardige EHBO af te ronden. Elke vrijdagavond 2 uur lang oefenen met praktijk en theorie tot eind november. Dan kan ik daarna ook onderweg of erbuiten (voor de groep als trainer/docent, danwel op de werkvloer bij de klanten) mijn mannetje staan als er een ongeluk(je) gebeurd. Da’s ook iets wat richting duurzaam doen en handelen geschreven kan worden, toch?

Spritmonitor.de

Eén gedachte over & ldquo; Bandenwissel op de Model 3 & rdquo;

 • Eind november na 10 lesavonden bij de lokale afdeling Rode Kruis de Uitgebreide EHBO succesvol voltooid. Ook de eindtoets (24 meerkeuze vragen) had ik een 9,2 voor gescoord. Al met al veel geleerd om eerste hulp te verlenen. Ook ben ik aangemeld bij Hartslag Nu, wat in de buurt bij een reanimatie-vraag door de alarmcentrale ook enkele burgerhulpverleners naar het adres stuurt (met AED). Als dank en steun draag ik daarnaast mijn steentje bij als vrijwilliger voor het Rode Kruis.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.